Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sro 27 Sie, 2014
Sony DSC-HX400V czy DSC-HX300? A może DSC-H400
Autor Wiadomość
csidzi 
Nowy

Wysłany: Wto 26 Sie, 2014   Sony DSC-HX400V czy DSC-HX300? A może DSC-H400

Zastanawiam się nad DSC-HX400V a zeszłorocznym modelem DSC-HX300. Aparat będę używał amatorsko, imprezy rodzinne, wakacje, fotografowanie dziecka. Jestem laikiem w tej dziedzinie ale postanowiłem kupić sobie "coś lepszego". Nasuwa mi się też pytanie, czy robiąc zdjęcia amatorsko będę w stanie zobaczyć różnicę między DSC-HX400V lub DSC-HX300 a tańszym DSC-H400?

E: Proszę o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu.

Reklama

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Wto 26 Sie, 2014   

Różnicy nie zuważysz, ja pewnie też nie :mrgreen:
Natomiast radzę przemyśleć, czy potrzebny ci aparat z zoomem 50-60? Taki aparat ma tylko jedną zaletę - zoom, no i wygląda "jak lustrzanka" ;) Poza tym same wady od przeciętnej jakości zdjęć poczynając...
I jeszcze jedno - pisząc "postanowiłem kupić sobie "coś lepszego"" warto dokończyć myśl - "lepszego od czego"? :cool:

csidzi 
Nowy

Wysłany: Wto 26 Sie, 2014   

Wybrałem te mega zoomy bo poczytałem trochę pozytywnych opinii na ich temat. Nie będę też ukrywał, że wizualnie też mi się podobają :) Poza tym myślę, że przyda mi się zoom. Aparat będę używał z kobietą a i jej na pewno będzie bardziej pasował. Pisząc "coś lepszego" miałem na myśli to, że coś droższego niż 300-400 zł, bo podejrzewam, że różnica będzie kolosalna między takim aparatem a czymś pomiędzy za ok. 1000-1500. A coś byś mógł polecić w tym przedziale cenowym? Tak jak napisałem, jeżeli różnica między aparatem za 1000 a 1500 nie będzie dla mnie widoczna, to po co przepłacać :)

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Sro 27 Sie, 2014   

csidzi napisał/a:
Wybrałem te mega zoomy bo poczytałem trochę pozytywnych opinii na ich temat. Nie będę też ukrywał, że wizualnie też mi się podobają :) Poza tym myślę, że przyda mi się zoom. Aparat będę używał z kobietą a i jej na pewno będzie bardziej pasował... )

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
No wybacz, ale po takim argumencie to ja już nie mam nic do dodania :oops:

Analizator 
Uczestnik

Kobiecie ma zaimponować długość twojego mega-zooma? Będzisz używał aparatu z kobietą? To już rzeczywiście wielkosć zooma ma znaczenie, a nie argumenty fotograficzne.

Bo gdyby chodziło o jakość zdjęć, to bym mega-zoomów nie zalecał, a raczej odradzał. Większości amatorów wystarczy zakres odpowiadający ekwiwalentowi ogniskowych gdzieś pomiędzy 24mm (lub 28mm) do jakiś 100mm (no, może 150mm, max 200mm).

Polecam artykuł o ogniskowych w fotografii:

http://www.fotopolis.pl/n...malego-obrazka/

Warto się zastanowić po co nam mega-zoom (oczywiście oprócz robienia wrażenia na kobiecie). Ja bym na twoim miejscu (żeby mieć zdjęcia lepsze od tych z komórki, choć nie biorę pod uwagę tego co da Lumia 1020 z wyjątkowo dużą jak na smarfony matrycą), wybrałbym raczej jakiś kompakt premium z jasną optyką.
Zakres odpowiadający ekwiwalentowi 24-90mm czy 28-120mm, za to jasny (f2-2.8 czy f/1.8-2.5), z matrycą 1/1.63'' lub 2/3'' (matryce 1'' już mocno przekroczą budżet). Jakiś Panasonic LX7, czy Olympus XZ-2, albo Fuji X10 czy X20, może Canon z serii G.
Ciemny mega-zoom to kiepski pomysł, jeśli zależy ci na jakości zdjęć. I te mega-tele są mało użyteczne (polecam lekturę z linka który załączyłem).http://www.fotopolis.pl/n...malego-obrazka/

csidzi 
Nowy

Panowie, głodnemu chleb na myśli :) Oczywiście chodziło o to, że nie tylko ja będę go używał :) Jak pisałem, jestem laikiem w tych sprawach (aparatów foto). Ok, mega zoomy odpadają. Obejrzę sobie propozycję które napisał Analizator. Chce po prostu wybrać w tej kwocie najlepszy wariant, który by mi odpowiadał i będzie najbardziej uniwersalny, czyli zdjęcia na zewnątrz czy w pomieszczeniach, będą miały najlepszą jakość w stosunku do ceny.

komor 
Moderator

csidzi napisał/a:
Chce po prostu wybrać w tej kwocie najlepszy wariant

Każdy przecież chce :)

csidzi napisał/a:
będzie najbardziej uniwersalny

Niestety uniwersalność wiąże się z kompromisami w kwestii jakości. Dlatego, jak chcesz mieć przyzwoite zdjęcia w pomieszczeniach, należy patrzeć na kompakty o mniejszym zakresie ogniskowych, a większej jasności obiektywu. Istotną kwestią jest też szeroki kąt. W wielu kompaktach na szerokim kącie nie jest wcale tak szeroko, należy szukać przynajmniej ekwiwalentu 28mm, a jeszcze lepiej 24mm.
W budżecie 1500 zł można dostać już coś przyzwoitego. W dziale, do którego przeniosłem Twój post jest już parę podobnych wątków, przejrzyj jakie w kółko są tam polecane aparaty.
Aparat do 1300zl
Kompakt do 1500zł-1800zł z wbudowanym flashem
Aparat do 1000 zł z filmami 1080p

To tylko z pierwszej strony tego działu.

slawex1983
[Usunięty]

Wysłany: Wto 09 Wrz, 2014   

Małe aparaty kompaktowe typu Fuji X10, mimo jasnej optyki i dobrej matrycy mają jedną podstawową wadę, która utrudnia robienie zdjęć w pomieszczeniach - szczególnie imprez rodzinnych - mianowicie słabą lampę błyskową. Hybrydy typu HX400V mimo gorszych parametrów robią lepsze zdjęcia. Sam miałem Fuji X10, lecz wróciłem do aparatów z dużym zoomem i kupiłem HX400V, gdyż fotografowanie takim sprzętem daje mi więcej radości. A jakość zdjęć jest marginalnie słabsza.

zbig75 
Rozmowny

Wysłany: Wto 09 Wrz, 2014   

Zasięg wbudowanej lampy błyskowej Fuji X10 - 9m ( http://www.dpreview.com/p.../specifications )
Zasięg wbudowanej lampy błyskowej Sony HX400V - 8,5m ( http://www.dpreview.com/p.../specifications )

slawex1983
[Usunięty]

Wysłany: Sro 10 Wrz, 2014   

Teoria, teorią, a praktyka praktyką. Lampa w HX400V jest zdecydowanie mocniejsza niż w X10.

Odpowiedz do tematu