Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Delta Optical titanium 9x63
Autor Wiadomość
ManiekHunter 
Nowy

Wysłany: Sro 10 Wrz, 2014   Delta Optical titanium 9x63

Potrzebuje pomocy. Zamierzam wymienić moje wysłużone Tento 10x50 na coś lepszego. Jednak bez szału finansowego - max 1000 zł. Lornetki używam do polowania i powiem tak Tento to rewelacyjne lornetki !!!!! ale moja potrzebowała by kosztownego przeglądu wiec chyba już nie warto. Na tagach myśliwskich rozmawiałem z pewnym myśliwym przy stoisku delty na temat lornetek. On miał właśnie DOT 9x63 i twierdził że jasnością bije ona praktycznie wszystkie lornetki na rynku !!!!!
Zastanawiam się nad takimi lornetkami:
DOT 9x63
DOT 8x56
Nikon Action ex 10x50

powyżej 1000 zł jeszcze są
DOT 8x56 ED
Nikon Monarch 8,5x56
ale czy warto?

Lornetki ważące 1,5 kg mnie nie interesują.

Interesuje mnie lornetka bardzo jasna.
Test na optyczne lornetki DOT 9x63 jest ok ale ja nie jestem fachowcem w tej dziedzinie i jak zrozumieć , że zbiera ona 27 % więcej światła .... to by była po prostu rewelacja

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sro 10 Wrz, 2014   

Zdecydowanie warto DOT 8x56 ED - optycznie to w tej cenie perełka.

Skoro byłeś zachwycony Tento, także Nikon Action EX 10x50 spełni Twoje oczekiwania.

Ważny jest też Twój wiek. Jeśli jesteś po 50ce to lepiej 10x50 lub 10x56. Jeśli przed, możesz brać 8x56 czy 9x63.

A ilość zbieranego światła rośnie z kwadratem średnicy obiektywu. Czyli 56 mm zbierze 25% światła więcej niż 50 mm, a 63 mm zbierze prawie 27% więcej światła niż 56 mm.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Sro 10 Wrz, 2014   

DOT ed 8x56 zdecydowanie warto i to z wielu powodów: lepsze wykonanie, pole widzeni, ostroc, jasność i mniej aberracji chromatycznej. Actiona jest chyba jednak ciut lepiej wykonany, ale ze względu na obraz chyba jedna wybrałabym któraś DOT bez ed.

ManiekHunter 
Nowy

Wysłany: Czw 11 Wrz, 2014   

Dzięki za odpowiedzi.
Oczy mam młode, a wiec pewnie i źrenica jest ok. 7.
Wczoraj znalazłem jeszcze taką lornetkę Eschenbach Sektor D 8x56 B
nówka za 900 zł.
Na 99 % jednak będzie DOT 8x56 ED
Co do tento jeszcze - wczoraj siedzę wieczorem na ambonie, zrobiło się ciemno, księżyc jeszcze na dobre nie zaczął świecić ..... w tento widzę wyraźnie dziki jakieś 150 od ambony, szybko sztucer, do oka luneta i ........ mimo że luneta och ach i że ho ho .... tz kahles csx za grubo ponad 5 tysia ...... to lipa straszna, nie dało się oddać strzału i teraz albo tento jest takie dobre, albo kahles jest beznadziejny albo mam coś z oczami.

Arek 
Redaktor

Ciekawe to co piszesz odnoście porównania Tento vs Kahles. Ja mam sentyment do Tento 10x50, bo w 1986 roku dostałem ją od taty, jako swoją pierwszą lornetkę. Do dzisiaj gdzieś leży. Ale mam świadomość jej słabości, bo Nikon Action EX 10x50 zjada ją na drugie śniadanie.

ManiekHunter 
Nowy

Porównanie ciekawe ..... oczywiście wiadomo że w lornetce widać powinno być troszkę lepiej ale z uwagi na różnice w klasach sprzętu ( w cenie sprzętu ) nie spodziewałem się takiej przepaści. Musze to porównać z innymi lunetami.
Co do lornetek:
DOT ed - 1079 zł
Nikon ex 10x50 - 549 zł
Najtaniej jak znalazłem.

Arek 
Redaktor

Zdecydowanie DOT

kivirovi 
Optyczny

Nie no, Tento jest cienkie jak herbatka z 3 parzenia. A juz w nocy to w ogole nie ma o czym gadac. Trzymaj sie dobrze ambony jak bedziesz je porownywal. Eschenbach jest o wiele lepiej wykonany. O wiele. Ale dachowka za taka cene bedzie wyraznie slabsza.

ManiekHunter 
Nowy

Wysłany: Pon 22 Wrz, 2014   

Jestem po pierwszym porównaniu.
Wieczorna zasiadka i na ambonie ukochane tento 10x50 i dot 8x56 ( bez ed, lornetka pożyczona, 6 letnia)
Porównanie pola widzenia tak na oko - od krzaczka do krzaczka na odl. 80 m - dot lepsze może o 1 m :-)
Obraz jak jeszcze było jasno - w DOT troszkę lepszy, bardziej kontrastowy.
Zmierzch - DOT jaśniejsza minimalnie.
In było ciemniej tym obraz w obu lornetkach stawał się podobny.
Generalnie - ZAŁAMANIE !!!!
Tento minimalnie gorsze optycznie ale znacznie lżejsze, mechanicznie znacznie lepsze, i powiększeni 10 też pozwala na dokładniejszą obserwację.
Mechanika DOT to po prostu bazar i nic innego. Dziadostwo. Już wiem dlaczego tylko 5 lat gwarancji.
Wiem wiem, że testy na stronie ... transmisje .... pomiary .... fachowców mówią coś innego ale tak mi wyszło z moich badań :-) i co zrobić.
I teraz - albo mam coś z oczami i mimo młodego wieku źrenice mam jak stary dziad :-) , albo DOT Ed jest o wiele wiele lepsze od wersji bez ed, albo moje tento było robione dla Gorbaczowa :-)
Reasumując - będąc już zdecydowanym na DOT Ed w tej chwili już nie jestem.
Może wrócę do Nikona. Albo trzeba zbierać na fujinona 10x50

Arek 
Redaktor

ManiekHunter, może tak być, że źrenica rozszerza Ci się do 5-6 mm a nie 7 mm i wtedy nie wykorszystujesz potencjały 8x56. A DOT 8x56 ED jest wyraźnie lepsza optycznie od wersji nie ED.

Jeśli chodzi o mechanikę DOT - to budżetowe made in China. Pewnych rzeczy nie przeskoczysz.

Na Fujinona zawsze warto zbierać. Choć można pomyśleć o jego tańszych klonach (WO, DO Extreme, TS).

kivirovi 
Optyczny

Tez mi wyglada na to, ze zrenice ci sie nie rozszerzaja. Moze poszukaj 10x56? Nikon Monarch 5 lub Vixen New Foresta przychodza mi do glowy ale ich nie widzialem... Jest tez Vixen Foresta (porro) 7x50 na forum sa zadowoleni uzytkownicy ale jesli to problem zrenic to ten ruch bylby zupelnie bezsensowny.

DOT ED jest lepsza, zwlaszcza pod wzgledem pola widzenia ale tez o wiele drozsza, a mechanicznie wciaz to samo. Ja bym raczej odpuscil DOT w takim przypadku. Poza Fujinonami sa te klony, ktore sa jednak bardzo ciezkie i wcale nie tanie. Jak nie to, to musisz wyskoczyc powyzej 2000zl. Ja to bym nawet od razu sie na Docter Nobilem zamierzyl.

ManiekHunter 
Nowy

Wysłany: Wto 23 Wrz, 2014   

W tygodniu będę miał na testach wieczornych nową DOT ED. A w weekend popatrzę przez nocna sowe 10x56 i swarka 8x56 - może zauważę różnice miedzy moim TENTO :-)
Jeśli będę najlepiej widział w 10 to na bank mam problem ze źrenicami. Wtedy na placu boju zostanie nikon ex lub fujinon 10x50.

[ Dodano: Wto 23 Wrz, 2014 09:30 ]
Ten monarch 10x56 wydaje się też ciekawą propozycją - chociaż porównywałem takiego nikona ale 8,5x56 z tento i tez szału nie było :-) Ciekawe jak wygląda jego transmisja w porównaniu z ex ??? Arek pewnie będzie wiedział.

kivirovi 
Optyczny

stary monarch 10x56 niewarty swojej ceny

ManiekHunter 
Nowy

Kosztuje 1299 zł ale jak mówisz że nie wart .....
Vortex hurricane 10x50 fajnie wygląda, niestety żadnych testów nie znalazłem
Czytam fora i oglądam lornetki no i cały czas wracam do nikona ex ...... nie ma chyba na rynku lepszej lornetki stosunek cena/jakość na rynku. gdyby w teście na optyczne miał cenę 550 zł to zajął by pewnie pierwsze miejsce w rankingu eco :-)

[ Dodano: Pią 26 Wrz, 2014 08:44 ]
Wczorajszy test DOT ED przebiegł pozytywnie. Jest to dobra lornetka, jasna, kontrastowa i nawet mechanika jakby lepsze niż w starych DOT. Jedyne co było dziwne to obraz który był tak jakby okrągły :-) tak jak bym patrzył przez szklaną kulę - po prostu obraz w centralnej cześć był jakby w innej odległości niż ten przy brzegach pola - ani tento ani stara DOT tego nie miała. Pewnie fachowcy wiedza co to za przypadłość. Pole widzenia rzeczywiście imponujące.
W weekend dalsze testy ..... niestety żeby sprawdzić Nikona EX chyba będę musiał go kupić i ewentualnie odesłać po testach.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Nie 28 Wrz, 2014   

To efekt dobrze skorygowanej dystorsji w dużym polu.

Odpowiedz do tematu