Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam serdecznie,
dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią. Aparat jakim robię zdjęcia to Lumix DMC-FZ18.
Potrzebuję w najbliższym czasie zrobić zdjęcia na potrzeby swojego sklepu internetowego. Sprzęt jaki posiadam:
- stół bezcieniowy 50x130cm
- tło kartonowe 1,35x11m
- lampy światła ciągłego 2x600W 1x800W
- statywy (dwa oświetleniowe i jeden foto)
- parasolki białe
Na początku pod stół dałam 800W i na statywy 600W, ale produkt wydaje się za mało oświetlony. Zamieniłam i pod spód dałam 600W i na statyw 600W i 800W. Efekt lepszy, ale nadal nie zadowalający.
Proszę o rady, co zmienić by wychodziły lepsze zdjęcia? Może parasolki zmienić na odbijające? Dokupić więcej oświetlenia?
W aparacie ustawiłam balans bieli, ISO100. Natomiast dowiedziałam się, że wartość przysłony należy ustawić f11-f16, mój aparat ma tylko do f8
Jak nadać zdjęciu ostrości? By w przybliżeniu były wyraźne detale?
Słyszałam, że nie powinno się używać zoom'a, ale nie mogę zbliżyć zbyt blisko aparatu do obiektu. A jak nie użyje zooma to przy kadrowaniu foto jest słabej jakości. Jak to jest?
Inny aparat jaki mogłabym ewentualnie wykorzystać to Lumix DMC-FZ50.
Proszę o rady. Z góry dziękuję
P1070894.jpg Tło usunięte w PSie, ponieważ nie było jednolicie białe. Czy brakuje światła od spodu?
Natomiast dowiedziałam się, że wartość przysłony należy ustawić f11-f16, mój aparat ma tylko do f8
Te wartości z podręczników odnoszą się do lustrzanek z matrycami co najmniej APS-C, lub pełnoklatkowymi. W aparatach z mniejszą matrycą takie wartości są już niedostępne – za mała dziurka. Przy f/8 powinnaś uzyskać już sporą głębię, więc to wystarczy.
Joasia_asia napisał/a:
Słyszałam, że nie powinno się używać zoom'a, ale nie mogę zbliżyć zbyt blisko aparatu do obiektu.
Zbyt mała ogniskowa (czyli bardzo szeroki kąt) nie wpływają zbyt dobrze na odbiór zdjęcia, ze względu na perspektywę, więc raczej „zooma” musisz użyć, żeby zwiększyć ogniskową. Ale nie na wartość maksymalną, bo wtedy przeważnie jest gorsza jakość niż przy wartościach średnich.
Dziękuję za odpowiedź. A co z oświetleniem?
Czyli już nic więcej z tego aparatu nie wycisnę? Napisy na kołowrotku są nieostre. Po przybliżeniu widać piksele, co zrobić by były lepszej jakości i było dobrze widać każdy detal?Z tym aparatem się nie uda?
Łopatologicznie.
W FZ18 masz matrycę 1/2.5" czyli maleństwo, x6 dla pełnej klatki w pionie i poziomie (nie wnikając w format). O ile wartość światłosiły pod względem fizycznym się nie zmienia, tak wizualnie, twoja głębia jest wycinkiem takiego obrazu (przez 6), czyli mnożymy przysłonę i wychodzi, że f/8 to dla ciebie głębia ostrości jak f/48 w lustrzance pełnoklatkowej. Proste?
A co z oświetleniem? Czyli już nic więcej z tego aparatu nie wycisnę?
Jeśli masz oświetlenie ciągłe, a nie błyskowe, to oczywiście, że wyciśniesz więcej. Wystarczy wydłużyć czas ekspozycji. Zakładam, że zdjęcia robisz ze statywu, a aparat jest w trybie manualnym.
Joasia_asia napisał/a:
Napisy na kołowrotku są nieostre. Po przybliżeniu widać piksele, co zrobić by były lepszej jakości i było dobrze widać każdy detal?
Nie potrafię ocenić z góry, czy się da, to zależy jaki poziom jakości oczekujesz. Na tych zdjęciach, które pokazałaś powyżej wygląda przyzwoicie. Pozostaje jeszcze kwestia ewentualnej obróbki w komputerze, ustawienia odpowiednich parametrów wyostrzania w aparacie, sposobu wyostrzania przy skalowaniu do internetu. Nie wiemy w ogóle jak te zdjęcia przygotowujesz, jakim programem, do jakich rozmiarów.
Tak, zdjęcia są robione ze statywu, aparat jest ustawiony w trybie manualnym. Zdjęcia, które zamieściłam są w stanie surowym.
komor napisał/a:
Nie wiemy w ogóle jak te zdjęcia przygotowujesz, jakim programem, do jakich rozmiarów.
Dysponuje programem Photoshop. Natomiast jeżeli chodzi o rozmiary to jeszcze nie wiem, ponieważ sklep jest w budowie.
Jakość jakiej bym oczekiwała to np. http://www.landersen.pl/plecak-deuter-bike-one-20 - Ale chyba mogę pomarzyć?
Zdjęcia w moim sklepie mają się powiększać po najechaniu na nie kursorem myszki, w ten sam sposób co w linku który zamieściłam powyżej.
No to raczej z lustrzanki z dobrym obiektywem. Skoro dysponujesz Photoshopem to masz wszelkie narzędzia niezbędne do tego, aby prawidłowo przygotować zdjęcia. Oczywiście bez praktyki się nie obejdzie.
Gdy trochę wydłużam czas migawki zdjęcie wychodzi już prześwietlone, a brzegi produktu są rozmyte.
Jakby wyszły zdjęcia gdybym użyła soczewki makro? Wiem tyle, że zdjęcia w rogach są nieostre.
Stół na zdjęciu nie jest jednolicie biały, więc chyba światło źle się rozchodzi? Czy biały karton załatwi sprawę?
Już nawet myślałam o zmianie aparatu, ale na razie budżet ograniczony
Gdy trochę wydłużam czas migawki zdjęcie wychodzi już prześwietlone, a brzegi produktu są rozmyte.
Włącz histogram Jeśli przy takim samym oświetleniu wydłużyłaś tylko czas naświetlania, to nie dziwne, że jest prześwietlone. Z rzeczy oczywistych liczę, że używasz najniższego/najmniej czułego ISO (FZ50 - ISO 80) oraz fotografujesz w RAW, poza tym czasem z danego aparatu/matrycy nie da się więcej wyciągnąć czyli np z 1/2.5"
Joasia_asia napisał/a:
Jakby wyszły zdjęcia gdybym użyła soczewki makro? Wiem tyle, że zdjęcia w rogach są nieostre.
Kolejny element optyczny, który fizycznie zniekształca obraz. Sama soczewka nie powoduje powiększenia obrazu, a skrócenie odległości do obiektu z zachowaniem kąta widzenia obiektywu.
Łopatologicznie, jeśli jakiś obiektyw ostrzy od 1m, to stosując soczewkę o wartości 1 Dioptrii (+1D, +1, Close-up +1,...) skrócisz odległość ostrzenia o połowę czyli do 50cm.
Jeśli uprzednio obiekty był w odległości 1m i nadal znajduje się w tej samej odległości, to na zdjęciu nic się nie zmieni, oprócz pogorszenia jakości przez kolejny element optyczny, z tą różnicą, że wcześniej ostrzyłaś go na odległości minimalnej, a teraz zapewne oznaczonej nieskończonością, bo skracając dystans ostrzenia tracisz możliwość ostrzenia do nieskończoności (odległość hiperfokalną). Z wzoru 1D=1/m czyli 1/100cm I odpowiednio założenie soczewki +2D z 1m zrobi 25cm itd.
Joasia_asia napisał/a:
Stół na zdjęciu nie jest jednolicie biały, więc chyba światło źle się rozchodzi? Czy biały karton załatwi sprawę?
W sumie nadal się nie doczytałem jakim oświetleniem dysponujesz, ale wszelkie modyfikatory, a nawet folia aluminiowa na kartoniku może wiele zmienić.
Joasia_asia napisał/a:
Już nawet myślałam o zmianie aparatu, ale na razie budżet ograniczony
Do tego rodzaju prac, możesz kupić starą lustrzankę i będzie super. Generalizując, na ISO 100 wszystkie będą sprawować się podobnie, a wielkość matrycy pozwoli na uchwycenie większej ilości szczegółów. Bardziej problematyczna może okazać się sprawa dobrania obiektywu, chociaż przewiduję, że standardowy 18-55 ci wystarczy.
Jeśli ci się nie śpieszy i nie musisz fotografować 40-60 przedmiotów na godzinę, warto przemyśleć fotografowanie ze światłem ciągłym. Pozwala to na idealne ustawienie światła i modyfikatorów, ale może wymagać względnie długiego naświetlania ze statywu. Oczywiście wężyk spustowy lub samowyzwalacz też pomagają. Należy pamiętać o tym, by nie korzystać ze stabilizacji przy takich zdjęciach.
Włącz histogram Jeśli przy takim samym oświetleniu wydłużyłaś tylko czas naświetlania, to nie dziwne, że jest prześwietlone. Z rzeczy oczywistych liczę, że używasz najniższego/najmniej czułego ISO (FZ50 - ISO 80) oraz fotografujesz w RAW, poza tym czasem z danego aparatu/matrycy nie da się więcej wyciągnąć czyli np z 1/2.5".
W sumie nadal się nie doczytałem jakim oświetleniem dysponujesz, ale wszelkie modyfikatory, a nawet folia aluminiowa na kartoniku może wiele zmienić.
Na razie robię zdjęcia FZ18 a w nim mam najniżej ISO 100 i takiego ustawienia używam. Format ustawiłam na RAW.
Oświetlenie z jakiego korzystam to lampy światła stałego o barwie 5500K (żarówki wkręcone w oprawki) 2x125W/600W i 1x200W/800W. Nie wiem ale wydaje mi się, że to za mało? Od spodu muszę dać dwie by stół był dobrze podświetlony, bo inaczej na zdjęciu jest szaro-biały. Wychodzi na to, że muszę dokupić jeszcze jedną na statyw.
Nie spieszy mi się, mogę spokojnie poświęcić czas na "dopieszczenie" każdego zdjęcia. Używam samowyzwalacza (2 sek.). Oświetlenie daje się we znaki... Oczy się bardzo męczą
Warto kupować używany aparat? Nigdy nie wiadomo jak intensywnie był użytkowany.
Jaki model byś polecał?
Fizycznie matryca taka sama 1/2.5" więc za dużo się z tego nie wyciągnie. Światła masz aż nad to i przy tej mocy idzie go ładnie modelować
Pożycz na chwilę od kogoś byle lustrzankę i zobacz czy jakość ci pasuje.
Ja robiłem kiedyś takie fotki Canonem 300D z 18-55 i też było dobrze. Najtańszą lustrzankę można dostać dziś za kilkaset złotych, wspomnianego canona ze szkłem nawet za 300zł. Czy warto? Według mnie warto. Mała szansa, że tak od razu się rozsypie.
Mieszkam w UK i mam tu inne realia, ale "po sąsiedzku" znam panią fotograf, która zainwestowała tylko w dobre szkła do Nikona. Kupuje co pół roku najprostsze niezjechane aparaty z eBay czy gumtree do swojego studia, ale ona ma spory przemiał. Jak padnie migawka czy coś innego to bierze drugi i szuka kolejnego do kupienia. Nie wiem na ile zdjęć się nastawiasz, ale jeśli kupisz nawet taki najprostszy aparat z małym przebiegiem to trochę wytrzyma. Zwróć uwagę, że migawka, czyli praktycznie najmniej trwały element aparatu, bo mechaniczny, jest przeznaczona nawet w najprostszych aparatach na co najmniej 50000 zdjęć.
Jest to do zrealizowania , tu pracował zawodowiec , bo przecież od tego są i znają się na robocie . Wejść w kontakt z zawodowym fotografem , zainwestować i jakość będzie taka. jakiej nie osiągnie konkurencja z podobnych sklepów internetowych pstrykając samodzielnie .
W razie choroby próbujesz leczysz się sama , czy korzystasz z zawodowca - lekarza ??
Nie trzeba było inwestować w PS , spokojnie starczyłoby darmowe oprogramowanie ,
kelvinpiotr, a znasz takie, które można wykorzystywać komercyjnie?
kelvinpiotr napisał/a:
Jest to do zrealizowania , tu pracował zawodowiec , bo przecież od tego są i znają się na robocie . Wejść w kontakt z zawodowym fotografem , zainwestować i jakość będzie taka. jakiej nie osiągnie konkurencja z podobnych sklepów internetowych pstrykając samodzielnie .
W razie choroby próbujesz leczysz się sama , czy korzystasz z zawodowca - lekarza ??
To kolego pojechałeś po bandzie. Po to jest to forum, by się czegoś dowiedzieć i uwierz, to nie jest tak ciężkie jak widocznie ci się wydaje. Raczej porównał bym to z przeziębieniem niż nowotworem, a nasz portal z apteką.
Fajnie mieć satysfakcje z tego, że zrobiło się coś samemodzielnie. Ponadto warto umieć zrobić dobre zdjęcie. Uczę się w kierunku grafiki komputerowej, więc połączenie tego z fotografią jest dobrą opcją.
A wracając do tematu to chyba spróbuję z tą lustrzanką. Znalazłam u siebie w mieście Canon eos 30d za 490 zł z tym, że bez obiektywu...
A jaki przebieg migawki?
Jesli to jakis komis lub masz mozliwosc latwego skontaktowania sie ze sprzedawca, wez karte pamieci (CF) i popros o mozliwosc wykonania zdjecia probnego. Zrob zdjecie RAW nawet bez obiektywu jakiejs bialej kartki. Wyjdzie szare "cos", ale jest szansa na wykrycie uszkodzonych pikseli, plam na matrycy i w internecie jest stronka, na ktorej po wyslaniu pliku, z exif wypisuje faktyczny stan migawki.
[ Dodano: Pon 15 Wrz, 2014 10:43 ]
A jaki przebieg migawki?
Jesli to jakis komis lub masz mozliwosc latwego skontaktowania sie ze sprzedawca, wez karte pamieci (CF) i popros o mozliwosc wykonania zdjecia probnego. Zrob zdjecie RAW nawet bez obiektywu jakiejs bialej kartki. Wyjdzie szare "cos", ale jest szansa na wykrycie uszkodzonych pikseli, plam na matrycy i w internecie jest stronka, na ktorej po wyslaniu pliku, z exif wypisuje faktyczny stan migawki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,95 sekundy. Zapytań do SQL: 14