Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sro 24 Wrz, 2014
nikon d810 N24-70 czy 5dmkIII 24-70L II
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Czw 25 Wrz, 2014   

kozidron napisał/a:
nie trzeba wybierać między jednym a drugim, można mieć oba

To jest porada miesiąca. Kozi, jak rozumiem masz swoje prywatne 5DIII oraz D800/810, tak?

Reklama

kozidron
[Usunięty]

komor napisał/a:
To jest porada miesiąca. Kozi, jak rozumiem masz swoje prywatne 5DIII oraz D800/810, tak?

komor, w pracy owszem, jak czytałes co napisał OP to nie maja być zestawy do amatorskiego pstrykania. To nie jest zadne novum posiadanie dwóch systemów, ze wzgledu na wartośc uzytkową związana ze szklarnią.
Zresztą takie rozwiaznie jest dość czesto spotykane nawet w ubogiej Polsce, jakbys więcej zagladał do spama, to zauwazyłbys, ze nasz kolega forumowy właśnie zbiera się dokladnie do takiej samej akcji.

Co do mnie, kwestia max pół roku, będę miał prywatnie albo d800 + 6d albo w zależności jak będzie sprawa wygladała cenowo, moze szarpne się na jedynke canona. Tyle, ze jedynka canona ma troszke inna matrycę ;)

komor, nie obraź się ale wątek dotyczy gościa, który na tym zarabia i nie jest niedzielnym pstrykaczem.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Hmm, trochę bez sensu zabawa w dwa systemy. Choć z drugiej strony... każdy kupuje co chce i ile chce. Jednak, skoro d800 taki wypas, to po co kula u nogi - Canon ;)

komor 
Moderator

kozidron, nie pytałem się o „w pracy”, tylko o Twoje. Ty ponoć też zarabiasz na fotografowaniu. :) Ja nie zaglądam nikomu do portfela, ale porada typu „można mieć obie” jest mało przydatna. Tym bardziej że OP ma 5DII a nie III, doradzanie więc, że można kupić oba (5DIII i D810) jest mówiąc oględnie mało przydatne. Wszystko można kupić.

kozidron
[Usunięty]

komor napisał/a:
kozidron, nie pytałem się o „w pracy”, tylko o Twoje. Ty ponoć też zarabiasz na fotografowaniu. :)

zaraz, zaraz :P Komor jak myslisz za czyje pieniądze ja sobie kupuje aparaty i optykę :P

komor napisał/a:
a nie zaglądam nikomu do portfela, ale porada typu „można mieć obie” jest mało przydatna.

jest mało przydatna jak ma się ograniczony budżet, w tym watku OP nie ma z tym zadnego problemu.

Cytat:
Tym bardziej że OP ma 5DII a nie III, doradzanie więc, że można kupić oba (5DIII i D810) jest mówiąc oględnie mało przydatne.

tu się zagalopowałeś, weź mnie zacytuj gdzie OP doradzam dodatkowo zakupić 5d3
komor, chyba czytasz po łebkach.

komor, mógłbys się odnieść do tego co jest "mało przydatne" w posiadaniu dwóch systemów przy pracy zarobkowej? Bo już o to, czy uważasz za bład iz jeden z naszych kolegów forumowych własnie robi to samo, nie będę pytał :P

komor 
Moderator

kozidron napisał/a:
zaraz, zaraz Komor jak myslisz za czyje pieniądze ja sobie kupuje aparaty i optykę

Ty kupujesz, czy pracodawca? Bo ja cały czas odnoszę się do porady, że można mieć oba. To żadna porada. Można mieć i pięć.

kozidron napisał/a:
jest mało przydatna jak ma się ograniczony budżet, w tym watku OP nie ma z tym zadnego problemu.

OP ma 5DII ze szklarnią i zastanawia się nad 5DIII lub D810, obydwa z 24-70.

kozidron napisał/a:
tu się zagalopowałeś, weź mnie zacytuj gdzie OP doradzam dodatkowo zakupić 5d3

Racja, zagalopowałem się, miałeś na myśli generalnie dwa systemy. Zwracam honor.

Ale nie zagłębiaj się dalej w ten oczywisty fakt, że ludzie mają po dwa lub więcej korpusów, niekoniecznie z jednego systemu. Wbrew Twoim nadziejom nie jest to dla mnie nowa informacja. Ale doradzać trzeba z sensem, dlatego z ciekawością przeczytałem Twoje i MM wypowiedzi z początku wątku. Niestety potem jak zwykle popłynąłeś, chcą zabrylować i reszta wątku nadaje się do skasowania.

kozidron
[Usunięty]

komor napisał/a:
Ty kupujesz, czy pracodawca?

i nie zagląda do portfela :razz: , jestem na działalności więc niestety to ja.

komor napisał/a:
To żadna porada. Można mieć i pięć.

robisz też zdjęcia zarobkowo, nie spotkałeś sie z tym, że wymagania rynku są coraz większe i notorycznie zdarzają sie zapytania z jasno okreslonymi kryteriami wagowymi plików. Człowiek na własnej działalności musi mysleć bardziej przyszłosciowo, lepiej sobie zostawić staruszka 5d2 jako trzepaczka do studia albo do specyficznych zadań pod te 135L.
W twoim mniemaniu to moze być absurdalne, bo dwu systemowość to jeszcze nie jest ten moment.

komor napisał/a:
hcą zabrylować i reszta wątku nadaje się do skasowania.

wypij tą kawę :roll:

nienietaktak
[Usunięty]

Po co dwa systemy? Bo ułatwią pracę i nie ma sytuacji, że stoi sie pod ścianą, bo sprzęt czegoś nie udźwignie.
Powstaje pytanie: dlaczego nie ten "lepszy" jako jedyny?
Bo szkoda pozbyć się worka szkieł, na które ciężko się pracowało ;) A może kiedyś ten "gorszy" wyda z siebie takie body, że narody klękają? Kto wie?

kozidron
[Usunięty]

nienietaktak napisał/a:
Po co dwa systemy? Bo ułatwią pracę i nie ma sytuacji, że stoi sie pod ścianą, bo sprzęt czegoś nie udźwignie.

ale ten argument już padł ;)

nienietaktak napisał/a:
Bo szkoda pozbyć się worka szkieł, na które ciężko się pracowało ;) A może kiedyś ten "gorszy" wyda z siebie takie body, że narody klękają? Kto wie?

ten też juz padł ;)

nienietaktak, nie zaczynaj "brylować" bo będzie trzeba usunąc pół wątku ;)

Ps. Komor ale znasz się jeszcze na żartach?

nienietaktak
[Usunięty]

kozidron, wiesz, że Twoje zdanie to próba brylowania, więc te argumenty, dopóki o nich nie wspomniałem, po prostu nie istniały ;)

komor 
Moderator

Chłopaki, fajnie, że nadal brylujecie, ale tutaj nikt nie zaprzeczał sensowności posiadania dwóch systemów. Kozi nie umie czytać ze zrozumieniem, to już wiadomo od dawna, ale Ty, NNTT? Ja na początku zadałem pytanie, czy kwestia przyzwyczajenień nie jest problemem dla OP, ale odpowiedział że nie, więc nie ciągnąłem tego problemu dalej. Natomiast włączyłem się, kiedy Kozi popłynął w dyskusji.

kozidron napisał/a:
jestem na działalności więc niestety to ja

Czyli masz swoje 5DIII oraz D800/810?

kozidron napisał/a:
robisz też zdjęcia zarobkowo, nie spotkałeś sie z tym, że wymagania rynku są coraz większe i notorycznie zdarzają sie zapytania z jasno okreslonymi kryteriami wagowymi plików.

Ja rzadko robię zdjęcia zarobkowo i nie na poziomie pozwalającymi mi kupić i utrzymać pełnoklatkowe body i obiektywy, ale to nie ma znaczenia, bo jeszcze raz powtarzam, nikt tu nie podważa sensowności posiadania dwóch systemów, tylko porady lekko traktujące budżet. To notoryczne na tym forum, czasem uzasadnione (jak ktoś chce za 2000 zł mieć zestaw do zawodowego czegoś), a czasem nie. Dla mnie sprawa jest zamknięta, nic sensownego w tym wątku już się nie pojawi.

nienietaktak
[Usunięty]

komor napisał/a:
Natomiast włączyłem się, kiedy Kozi popłynął w dyskusji.

Ale kozi nie popłynął. Nie radził w żadnym miejscu kupowania jednocześnie 5D III i ND800 i ja to zrozumiałem :P
komor napisał/a:
Kozi nie umie czytać ze zrozumieniem, to już wiadomo od dawna, ale Ty, NNTT?

Ot, kaprys taki ;)

kozidron
[Usunięty]

komor napisał/a:
Chłopaki, fajnie, że nadal brylujecie, ale tutaj nikt nie zaprzeczał sensowności posiadania dwóch systemów. Kozi nie umie czytać ze zrozumieniem, to już wiadomo od dawna, ale Ty, NNTT? Ja na początku zadałem pytanie, czy kwestia przyzwyczajenień nie jest problemem dla OP, ale odpowiedział że nie, więc nie ciągnąłem tego problemu dalej. Natomiast włączyłem się, kiedy Kozi popłynął w dyskusji.

weź mi powiedz, po co z Toba w ogóle dyskutować: bryluje, popłynął itd. ale i tak wiesz lepiej bo rzadko robisz zdjęcia zarobkowo.

komor napisał/a:
tylko porady lekko traktujące budżet.

czytasz ze zrozumiem? Przeczytaj jeszcze raz posty OP o budżecie o szkła i całej reszcie. Podpinanie tego wątku do porad wykraczających lub naciagających budżet, jest przesadą. Widać jak juz nie wiesz co wymyslic to argument z czapy to też argument albo sławne "brylowanie".

komor napisał/a:
Czyli masz swoje 5DIII oraz D800/810?

w tym watku już jasno napisałem, co mam co zamierzam kupić, może uda się szybciej niż przed upływem pół roku.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Chłopy, weźcie tak w telegraficznym skrócie, kiedy posiadając d800 z konkretnymi szkłami potrzebny jest Canon?

kozidron
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
Chłopy, weźcie tak w telegraficznym skrócie, kiedy posiadając d800 z konkretnymi szkłami potrzebny jest Canon?

lepiej nie brylować ;)

muzyk, ale na to nie ma zasady, jeden ma zlecenia na reporterkę, inny na tematy ze 135L a to swietne szkło, najkrócej to wtedy kiedy właśnie rozbija się o specyficzną optykę ;)

Odpowiedz do tematu