Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam. Chciałbym zakupić jakiegoś przyzwoitego bezlusterkowca z raw i dobrymi filmami fhd.
Cena najchętniej poniżej 2 tys. Jednak dodatkowym kryterium jest jak największy zoom bez zmiany obiektywu oraz niskie szumy, chętnie tez dotykowy ekran. Także dość nieduże rozmiary. Potrzebuje uzupełnienie do kompaktu hx50. Rozważałem Panasonika GM5 ale może macie jakieś propozycje? Lampa oczywiście powinna być i powyżej 16mpx. Moim faworytem jest Sony rx10 ale cena zaporowa.
Sony RX-10 to nie jest bezlusterkowiec z wymienną optyką, tylko zaawansowany kompakt. Lista życzeń dość długa jak na budżet, ale może koledzy z tego działu coś doradzą.
Sony RX-10 to nie jest bezlusterkowiec z wymienną optyką, tylko zaawansowany kompakt. Lista życzeń dość długa jak na budżet, ale może koledzy z tego działu coś doradzą.
No nie przesadzajmy. Prawie w moich życzeniach mieści się Panasonic G5.
Wiem co to jest RX10. Napisałem, że interesuje mnie bezlusterkowiec, ale równiez coś w stylu RX10.
Lista życzeń dość długa jak na budżet, ale może koledzy z tego działu coś doradzą.
No nie przesadzajmy. Prawie w moich życzeniach mieści się PanasonicG5.
mare37 napisał/a:
Cena najchętniej poniżej 2 tys. Jednak dodatkowym kryterium jest jak największy zoom bez zmiany obiektywu oraz niskie szumy, chętnie tez dotykowy ekran. Także dość nieduże rozmiary.
Ależ jeśli się mieści w Twoich życzeniach i w zakresie kryteriow tych życzeń to go kupuj. Niezły aparat. Tyle, ze np. wg mojej oceny Twoich kryteriów to G5 jest dość raczej dużym bezlusterkowcem a jego matryca raczej należy do tych nieco bardziej szumiących wśród matryc takich aparatów (lecz nie jest to żadna tragedia, po prostu odpowiednie Olympusy oraz w zasadzie wszystkie bezlusterkowe APS-C współczesne szumią trochę - albo i nie trochę - mniej). Co zaś do kwestii "największy zoom" - chodzi Ci o największy zakres obiektywu czy o najdłuższą ogniskową?
Anyway - do 2 tysięcy to dostaniesz G5 z obiektywem 14-42. Jeśli on spełnia kryterium "jak największy zoom" to w porządku. Jeśli nie to G5 z 14-140 kosztuje gdzieś tak 2600.
Ile będzie zaś kosztował GM5 - nie wiem, lecz za 2000 trudno będzie pewnie ci goły korpus kupić. GM1 z 12-32 to 2200.
Idąc zaś dalej spośród obiektywów "duży zoom" (jakkolwiek debilne jest to określenie) czyli z dużym zakresem ogniskowych to najtańszy (nowy, w Polsce) taki do systemów bezlusterkowych to Olympus 14-150 kosztujący tak gdzieś 1700 - 1900 złotych. Pana 14-140 to będzie cn. 2000. Za podobnego Tamrona dasz 1800 - 1900. Obiektywy 18-200 do Sony lub Samsunga to gdzieś 2500 wzwyż. Coż, teraz trzeba tylko znaleźć jakiś korpus mikro4/3 za ca. 3 stówy. I wszystko.
Dzieki za konkretną odpowiedz. Cóż może moje sformułowania nie są poprawne, gdyż jestem amatorem w temacie i poza 14 kompaktami nie miałem bezlusterkowca ani lustrzanki, ale jeśli chodzi o tzw debilny zoom to chodziło o długość ogniskowej. Bardziej siedze w filmowaniu i tam raczej używa sie określeń zoom opt badz elektroniczny, określenie długosci ogniskowej schodzi na dalszy plan. Ale wracając do sedna sprawy jak to mówią jak sobie sam nie znajdziesz to ..itd. Poszukałem i przyzwoitą ofertą jest olympus pen e-pl 5 z dwoma obiektywami za 1800. Nie ma matryc, które nie szumią. Panasonic często ma z tym problemy ale od tego sa programy typu neat image czy noiseware. Pozdr
Chciałbym zakupić jakiegoś przyzwoitego bezlusterkowca z raw i dobrymi filmami fhd.
Panasonic g5 albo gx1 (czyli G5 w lepszej obudowie, ale bez wizjera, który osobno parę stów kosztuje).
Obiektyw najlepiej 14-140 (tyle, że to ciemne szkło - f3.5-5.6)
Poszukałem i przyzwoitą ofertą jest olympus pen e-pl 5 z dwoma obiektywami za 1800.
Jest. Jeśli zależy Ci na video to weź poczytaj gdzieś - np. na forum mikro 4/3 (np http://forum.olympusclub....EN-E-PL5/page56 ) o filmowaniu tymi i podobnymi olympusami. Ja o filmowaniu pojęcie mam marne, oceniać nie będę. Jednak pono w tym aspekcie nie jest to miszczostfo śfiata. Pono Panasoniki lepsze.
Inna sprawa, że to obecnie najtańszy sensowny bezlusterkowiec w komplecie z obiektywem dającym takie wąskie kąty widzenia. Poza nim to z obiektywem ok. 150 mm (4/3) bądź 200 mm (APS-C) poniżej 2 tysięcy będą albo bardzo tylko jakieś wykopaliska z dna magazynu na allegro, lub można skombinować coś z najtańszym body Samsunga (NX2000 lub NX1100 w komplecie z 20-50 i do tego NX 50-200 - wyjdzie około 2 tysięcy). Z takiej oferty to jednak bym został przy Olympusie. Obiema nogami i ręcami.
GX1 też brałem pod uwagę. Jest bliźniaczy do olympusa pen. Napisali, że bardziej szumi za to film ma bardzo dobry. Jedynie w zestawie kit a dodatk obiektywy drogie chyba żeby jakiegoś olymp dopasować.
RB allegro przekopałem. Większość stare zszargane używki.
W nexy nie wchodze. Mają pełno wad w opinii moich kolegów filmowców. Za to chwalą wszystkie GH no ale cenowo to już inny przedział. Nie chce dużo inwestować. Po prostu aparat ma być zdj zbliżony do lustrzani, ale boję się, że używając hx50 to mogę sie rozczarować obrazkiem z tych sprzętów.
GX1 też brałem pod uwagę. Jest bliźniaczy do olympusa pen. Napisali, że bardziej szumi za to film ma bardzo dobry. Jedynie w zestawie kit a dodatk obiektywy drogie chyba żeby jakiegoś olymp dopasować.
Panasonik stabilizuje obiektywy, olympus korpusy. Tak więc kupując obiektyw olympusa do panasonika pozbawiasz się stabilizacji. Oczywiście, gdy chodzi o stałoogniskowe jasne obiektywy to małe miki, ale w wypadku 150/5.6 to stabilizacja może się przydać. Ale Olka 40-150 za ca 6 stów kupisz więc gx1 z tym za około 2 tysiące będzie. Z drugiej strony Panasonic 45-150 to 850 kosztuje...
w każdym razie z GX1 można wyprodukować bardzo fajne RAWy, mimo, że matryca już nie taka nowa.
mare37 napisał/a:
RB allegro przekopałem. Większość stare zszargane używki.
Eeee... Ale taniej od epl5 z dwoma obiektywami i tak będzie kłopot.
mare37 napisał/a:
W nexy nie wchodze..
NEXy są poza zasięgiem cenowym, obawiam się. Pisałem o NX Samsunga. Jak to filmuje - pojęcia nie mam. Ale z korpusami nx2000 lub nx11000 dałbym se i tak spokój.
mare37 napisał/a:
Po prostu aparat ma być zdj zbliżony do lustrzani, ale boję się, że używając hx50 to mogę sie rozczarować obrazkiem z tych sprzętów.
Zawsze możesz się rozczarować, jednak po wywołaniu rawa z takiego gx1 czy epl5 to prawdopodobienstwo będzie raczej nieduże. Choć tak naprawdę to obraz dostaje innego wymiaru gdy się dopina jakiś dobry stałoogniskowy obiektyw. Najtaniej z dedykowanych - sigmę (19, 30 bądź 60 mm) za 5-7 stów. Proponowałbym takie podejście do tematu zamiast dwóch obiektywów z "zakresem". Body z zoomem 14-42 i stałka. Lub nawet GX1 za 9 stów z allegro (nówka) i 2 sigmy po 6 stów sztuka. Szczególnie, że jaki taki aparat z "zakresem" to już masz. Ale, Twój cyrk, Twoje małpy...
RB już mi tak zamieszałeś, że mam w głowie cyrk nie tylko z małpami, ale całe zoo.
Prześpię się kilka razy i podejmę jakąś decyzje. Panasonic troche stracił w moich oczach. Mam kam W850 z kłopotami. Miałem też tz40 i sprzedałem po tygodniu. Straszna kicha. Ludzie chwalą tz60 a ja obejrzałem foty na flickr i podziekuje za ten sprzęt. W Samsungi nie wchodzę chyba, że jest to fon lub tv.
Tu mam taka ofertę: http://allegro.pl/panason...4618503956.html
Taki zestaw z GX1 jest 5 stów droższy od analogicznego z EPL5. Zdjęć lepszych GX1 nie zrobi. Na ile lepiej filmuje - nie wiem. Sensowne wizjery w obu wymagają dodatkowego wydania nie tak małych pieniędzy (Olympusowy zwykle nieco mniej). W GX1 masz wyświetlacz stały, w EPL5 ruchomy. W GX1 jest słaba bo słaba ale już wbudowana lampa. Coś tam możesz nieco doświetlić, jak będzie trzeba. Analogiczną w EPL5 nosisz gdzieś i doczepiasz w razie potrzeby - jest w zestawie. Moja rada - jeśli możesz podejdź do jakiegoś marketu z elektroniką lub sklepu foto - EPL5 raczej tam są - nagraj jakiś film, zrób zdjęcia i popatrz czy Ci starcza. IMO przez pryzmat ceny EPL5 oferta na GX1 zbyt różowo nie wygląda - ale jak pisałem - nie filmuję tym w sposób lepszy niż bylejaki.
To G5 polecam.
Ma wbudowany wizjer, za który do GX1 musisz dopłacić ok. 200 euro,
cichą migawkę, ruchomy ekran i wbudowany mikrofon stereo.
Guzikologia GX1 i G5 jest jak wspomniałem lepsza niż EP-L5.
W GX1 nie wyłącza się ekran automatycznie po iluś tam sekundach, co jest pewnym utrudnieniem.
Jeśli masz jakąkolwiek możliwość przekonania się w realu o co lotto - polecam.
P.S. Mam też stary GF1, który nie ma full HD i tylko mono wbudowany mikrofon, przy tym 12 Mpx, używalne ISO do powiedzmy 1600 - w zależności od rodzaju fotografii (dla mnie nawet 12 800 jest używalne z tego aparatu ).
Aparat jest tani, solidnie zrobiony - też dałby radę.
Niestety, wizjer do niego jest też dołączany i ... kiepski.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11