Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Festung Breslau od powojnia opanowane przez kresowe i środkowopolskie napływy więc w zwyczajach ludycznych ani śladu niemczyzny.
Raz robiłem komunię, to nie tylko błyskałem ale nawet wstawiłem statyw z jedną lampą na ambonę. Ale w tej parafii takie rzeczy od lat są ustalone, fotografowie mają być dość dyskretni, w zamian za co mają warunki zapewnione, na ile to możliwe. Natomiast rodzice zachowywali się jak bydło, pomimo ustaleń i przypomnienia na początku uroczystości żeby nie podchodzić z komórkami i kompaktami co chwilę do przodu i nie rozpraszać dzieci – podchodzili i rozpraszali. Szczytem był jeden młody tatuś, który z rękami w kieszeni podszedł do samego przodu, stanął frontem do wszystkich, cyknął swojego dzieciaka i bez zwyczajowych religijnych ceregieli odwrócił się i poszedł na miejsce.
Ja tam jestem niewierzący, ale kultura obowiązuje, szczególnie jak się przychodzi na uroczystość z wieloma innymi ludźmi i własnymi dziećmi, którym trzeba jakiś przykład dawać.
Jeśli masz już takie dobre body to kup 24 L 1.4, 50 L 1.2 i 85 L 1.2. Gdybyś chciał zaoszczędzić to wybierz coś z odpowiedników sigmy Art ale kup do tego sobie usb dock - urządzenie do kalibracji BF i FF bo z sigmą często są problemy w AF. Ja mam 50 1.4 akurat trafiłem dobrze ostrzący egzemplarz. Jeżeli potrzebujesz makro to wtedy 100 L makro.
Wysłany: Nie 28 Sie, 2016 POMOC - WYBÓR OBIEKTYWÓW
Cześć Wszystkim !
Ostatnio zostałem poproszony o pomoc w fotoreportażu ślubnym. Zaczęło się od jednego, przez kolejne itd. Ogólnie spodobało mi się lecz firma z którą rozpocząłem współpracę płaci ogólnie słabo (zaproponowano mi 200zł za 50 obronionych zdjęć z sesji - mieszkam w Poznaniu nie wiem czy to dużo czy mało ponieważ pochodzę z innych regionów PL lecz chyba zdecydowanie za mało). Postanowiłem iść na swoje, więc...
Potrzebuję dobrej porady od 5 lat robię zdjęcia amatorsko i do kilku lokalny gazet z imprez kulturalnych w regionie. Posiadam Canona 5d III marka i chciałem iść na swoje względem reportaży ślubnych i plenerów.
Proszę Was o pomoc w doborze całego zestawu.
Co polecacie na początek ? Jakie obiektywy i jaki osprzęt zakupić. Mam dokładnie 17000zł (brutto) na wszystko jeżeli wezmę dotację plus może 5000zł własnych.
Mój ulubiony zestaw to 24-70/2.8 i 70-200/2.8 i targam jeszcze Sigmę 12-24mm, ale są tacy co lubią np 16-35mm + 50mm + 70-200mm, a jeszcze inny pracują wyłącznie na stałakch. Każdy raczej buduje szklarnię pod siebie i tak mój były szef biega wyłącznie z 24-105/4, a kasuje 5x drożej niż ja, inny znajomy nosi tylko Sigmę 35/1.4 i 100mm makro tak więc serio, to wolna amerykanka. Ważniejszą kwestią jest umiejętność wykorzystania tych szkieł tak, by potem klient był zadowolony.
Spocek, w 2014 roku założyłeś identyczny temat. Scaliłem więc. Odniesiesz się jakoś do porad, które wtedy dostałeś? Kupiłeś coś? Nic? Co nowego chcesz wiedzieć? Czemu ponownie pytasz o to samo dwa lata później?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10