Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pią 26 Wrz, 2014
Pierwsza lustrzanka za 4000 zł
Autor Wiadomość
krzysiiekb 
Nowy

Wysłany: Pią 26 Wrz, 2014   Pierwsza lustrzanka za 4000 zł

Witam, rozważam zakup lustrzanki. Na uwadze mam kilka modeli znanych producentów.
Chcę wybrać między Canonem 650d, 700d z obiektywem 18-105 lub 18-135, w przypadku Nikona w grę wchodzą modele d5200 i d5300 z obiektywem 18-105 lub 18-140. Do wydania mam 4t zł. Rozumiem, że dla profesjonalistów nie będzie róźnicy między tymi sprzętami oraz że to człowiek robi zdjęcia nie aparat. Jedak prosił bym o jakieś zestawienie który zestaw z podanych wyżej jest najlepszy pod względem jakości produktów oraz wykonywanych zdjęć. Jakie sa podstawowe różnice między zestawami, do którego dopasuje wiecej obiektywów w przystępnej cenie itd. Fotografie do których potrzebuje sprzetu to zdjęcia z wakacji, krajobrazy, fotografia motoryzacyjna i zdjęcia w pomieszczeniach.
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 28 Wrz, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 26 Wrz, 2014   

Jeśli 4k do wydania, to może szarpnij się na d7100 18-105 VR. :idea:

jaco88 
Bywalec

muzyk napisał/a:
Jeśli 4k do wydania, to może szarpnij się na d7100 18-105 VR. :idea:

chyba było by najlepiej :)

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Też dorzuce swój głos na D7100 z racji że go posiadam, a Twoje preferencje
Cytat:
...zdjęcia z wakacji, krajobrazy, fotografia motoryzacyjna i zdjęcia w pomieszczeniach.
są niemalże identyczne z moimi. Nie jest zbyt duży, można spokojnie go zabrać w podróż, na jednej baterii powiedzmy 800 zdjęć to spokojna norma. Do zdjęć albumowych to nawet ISO 6400 jest zadowalające.

siosio 
Maniak

A jak nie chcesz dopłacać za lepszy AF i solidniejszy korpus to D5300 z 18-105 i starczy Ci jeszcze na nikkora af-s 35 f/1.8G.

krzysiiekb 
Nowy

czyli rozumiem, że d7100 ma lepszy AF oraz jest lepiej wykonany? czym różni się od d5300 oprócz braku uchylnego wyświetlacza? ogólnie nie brałem go pod uwagę, ale ciekawy sprzęt. podpowiedzcie mi jeszcze odnośnie tych obiektywów nikona czy 18-105 a 18-140 to duży przeskok w jakości i zoom-ie, czy nie warto za niego przepłacać i kupić 18-105? jeszcze odnośnie nikona d5200 czym różni się od d5300 i d7100 poza takimi pierdółkami jak gps i wi-fi?

moronica 

Pomogła: 106 razy

krzysiiekb, generalnie korpusy z polki d5300 roznia sie od tych plasowanych wyzej (d7100) tym, ze maja gorszy ciemniejszy wizjer (pentalustro zamiast pentapryzmatu), maja mniej przyciskow i pokretel, nie posiadaja gornego wyswietlacza, nie sa wyposazone w silnik AF wspierajacy starsze szkla oraz nie maja pomiaru ekspozycji z manualnymi obiektywami. jako uzytkownik swojej pierwszej lustrzanki mozliwe, ze nawet nie zauwazysz braku powyzszych

krzysiiekb 
Nowy

coraz bardziej mnie korci, żeby zainteresować się poważnie tym modelem d7100.

pozostaje tylko kwestia obiektywu: 18-105 czy nowszy 18-140 - warto dokładać prawie 1000zł i czy duża różnica w zoom-ie jest między nimi?

a modele d5200 vs d5300 - opisze ktoś w ten sam sposób jak moronica ?

i jeszcze kwestia ubezpieczenia - jako, że lustro chcę mieć często przy sobie może ktoś orientuje się ile kosztuje i czy jest możliwe wykupienie osobiście ubezpieczenia od kradzieży i uszkodzeń lub zna dobry sklep z tymi lustrami gdzie oferują ubezpieczenia od kradzieży? póki co orientowałem się tylko w neonecie (ubezpieczenie tylko od uszkodzeń nieumyślnych i kradzieży z domu cena 700zł); sklep internetowy z siedzibą stacjonarną (ubezpieczenie od zniszczenia bez kradzieży cena 500zł); euro rtv agd (ubezpieczenie od kradzieży, zniszczenia bez utraty wartości sprzętu 1300zł) najkorzystniej pod tym względem wypada media markt 450zł za ubezpieczenie od kradzieży na terenie PL, uszkodzeń mechanicznych itp.

moronica 

Pomogła: 106 razy

krzysiiekb napisał/a:
pozostaje tylko kwestia obiektywu: 18-105 czy nowszy 18-140 - warto dokładać prawie 1000zł i czy duża różnica w zoom-ie jest między nimi?

nie warto. to pierwszy obiektyw, ktory kupisz, i pierwszy, ktorego sie pozbedziesz jesli cie fotografia wciagnie

siosio 
Maniak

krzysiiekb,

W Fotojokerze ubezpiecznie gdzieś 330 zł kosztuje dla Nikona D5300.

krzysiiekb 
Nowy

Wysłany: Sob 27 Wrz, 2014   

A co zawiera pakiet ubezpieczenia w fotojoker i na jaki okres czasu obowiązuje?

[ Dodano: Sob 27 Wrz, 2014 15:51 ]
Podpowie mi ktoś jeszcze jakie są różnice oprócz wykonania, gps, wifi między modelami d5300 i d5200? Warto inwestować w d5300? Duza róźnica w jakości fotografowania, funkcjach i obsłudze? Bardzo proszę o podpowiedź.

muzyk 

Wysłany: Nie 28 Wrz, 2014   

krzysiiekb napisał/a:
Podpowie mi ktoś jeszcze jakie są różnice oprócz wykonania, gps, wifi między modelami d5300 i d5200? Warto inwestować w d5300? Duza róźnica w jakości fotografowania, funkcjach i obsłudze? Bardzo proszę o podpowiedź.

Jeśli masz 4k do wydania, to kup d7100 + 18-105 VR i nie oglądaj się na jednokółkowe, bezśrubokrętowe puszki Nikona.

Usjwo 
Optyczny

W 4kPLN mozesz kupic:

Canon 60D + 18-135
Canon 70D + 18-55
Nikon D7100 + 18-105.

Zdecydowanie wygodniejsza obsluga od Nikona serii 5000 i Canona seri trycyfrowej, a ciagle miescisz sie w budzecie.
Z tych trzech chyba najlepszy bedzie Nikon D7100.
Moze przy filmowaniu lepiej wyapdnie 70D, ale to moze ktos robiacy filmy sie wypowie.

krzysiiekb 
Nowy

Jedyne co znalazłem to to, że ma o 5% niższy hałas przy wyższym iso, większy większej rozdzielczości wyświetlacz i nowszy exped. Natomiast starszy d5200 ma wiecej megapikseli, lepszą jakość zdjęć, autofokus z detekcja fazowa zamiast kontrastu, większą głębię koloru, nagrywanie 24p i tryb hdr. Ktoś skomentuje te dane i coś podpowie?

[ Dodano: Nie 28 Wrz, 2014 08:37 ]
Z tych trzech podobają mi się te canony. Nawet nie wiedzialem, że są w takich cenach. Napisz mi jeszcze w czym maja przewagę te 60d i 70d na nikonami serii d500?

[ Dodano: Nie 28 Wrz, 2014 08:42 ]
Co do nikon d7100 to musze gdzieś go znaleźć i złapać w rece, bo wydaje mi się strasznie duży i prostokatny

komor 
Moderator

krzysiiekb napisał/a:
5% niższy hałas

Szum, nie hałas. Takie różnice są nieistotne. Niestety w porównywarkach i tabelkach z parametrami nie znajdziesz najistotniejszych cech praktycznych, które wyjdą dopiero „w praniu”. A napisała Ci o nich Moronica:

moronica napisał/a:
maja gorszy ciemniejszy wizjer (pentalustro zamiast pentapryzmatu), maja mniej przyciskow i pokretel, nie posiadaja gornego wyswietlacza, nie sa wyposazone w silnik AF wspierajacy starsze szkla oraz nie maja pomiaru ekspozycji z manualnymi obiektywami

Choć wspomniała także:
moronica napisał/a:
jako uzytkownik swojej pierwszej lustrzanki mozliwe, ze nawet nie zauwazysz braku powyzszych

krzysiiekb napisał/a:
Co do nikon d7100 to musze gdzieś go znaleźć i złapać w rece, bo wydaje mi się strasznie duży i prostokatny

Jest na pewno nieco większy niż niższa półka Nikonów czy Canonów, ale oznacza to wygodniejszy i pewniejszy chwyt. Znowu: znaczenie to ma gdy się dużo fotografuje, dużo chodzi z aparatem w ręku. Dla niektórych osób może to być więc zaleta, dla innych wada, bo większy ciężar, rozmiar.

Odpowiedz do tematu