Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Białe niebo i czarne cienie zamienione w RAW na niebieskie niebo i czytelne cienie to jest według Ciebie skopane zdjęcie?
Poproszę o następny zestaw pytań.
Moje wypowiedzi są wystarczająco precyzyjne, żeby nie było trzeba (czy nie trzeba było?) wyczytywać z nich niewypowiedzianych przeze mnie bzdur. Natomiast jeśli naprawdę jesteś ciekaw i trudno Ci zgadnąć, co to jest według mnie skopane zdjęcie, zapytaj "co to jest według Ciebie, T.B., skopane zdjęcie?".
Amen.
A tak z innej beczki, to zastanawiam się, dlaczego gotowe jotpegi od razu nie mają wydobytych szczegółów ze świateł i cieni na tyle, na ile tylko jest to możliwe? I to - właściwie - najczęściej jest to możliwe przy pomocy programu dostarczonego nie przez kogo innego, tylko przez producenta aparatu.
Szanowne gremium a co z propozycją bezlusterkowca?
No kup
Ja przerabiam dopiero pierwszy taki aparat i żadnych porównań nie mogę zrobić. Natomiast z różnych pojedynczych wypowiedzi - także w tym wątku - mogę wywnioskować, że zrobiłem dobrze nie wybierając Panasonica (tylko Olympusa - bo wybierałem na koniec już tylko z m4/3).
A tak z innej beczki, to zastanawiam się, dlaczego gotowe jotpegi od razu nie mają wydobytych szczegółów ze świateł i cieni na tyle, na ile tylko jest to możliwe?
Bo głupi automat nie kiedy i na czym nam zależy, świadoma obróbka zdjęcia jest jednym z elementów procesu twórczego w dzisiejszej fotografii.
To zawężam kryteria:
Matryca aps-c
Mocowanie 4/3 niekoniecznie
Jak najwięcej mpx
Obiektyw zmiennoogniskowy
Wbudowana lampa
System antykurzowy
Gabarytowo jak najmniejszy
Dobra stabilizacja, Filmy fhd najchętniej 50p
Cena maks 2500
Mare. Weź luknij na Fuji, Sony Nex, Samsung Nx.
Jest jeszcze Canon M, ale on nie ma wbudowanej lampy i stabiluzacji.
Luknij na Pentaxa K 01, może jeszcze znajdziesz ofertę.
Matryca z K5, stabilizacja.
A tak z innej beczki, to zastanawiam się, dlaczego gotowe jotpegi od razu nie mają wydobytych szczegółów ze świateł i cieni na tyle, na ile tylko jest to możliwe?
Bo zwykle fotka tak obrobiona wygląda na tyle nienaturalnie, ze aż nieco kretyńsko.
[ Dodano: Nie 28 Wrz, 2014 22:00 ]
mare37 napisał/a:
To zawężam kryteria:
Matryca aps-c
Mocowanie 4/3 niekoniecznie
Aps-c to koniecznie nie mocowanie 4/3. Zostaje tak w miarę sensownie Sony, Samsung, Fuji.
Przejdż się do sklepu, popatrz, kup. Już nieco potełretyzowalismy.
W zasadzie masz bardzo ograniczone pole manewru... (2.5 tys, aps-c, wbudowana lampa, maly).
[ Dodano: Nie 28 Wrz, 2014 22:02 ]
muzyk napisał/a:
Luknij na Pentaxa K 01, może jeszcze znajdziesz ofertę.
Matryca z K5, stabilizacja.
Uwagi poniżej tyczą tylko tych kryteriów, które kilka postów temu podałeś
mare37 napisał/a:
Samsung nx 300
lampa dołączana (nie wbudowana, jest w zestawie), stabilizowane obiektywy (zestawowy 18-55 stabilizowany)
mare37 napisał/a:
Sony nex 3n
Sony a5000
Sony a5100
Wszystkie z lampą wbudowaną, obiektywy zestawowe stabilizowane, z jakim obiektywem chcesz kupić? Są zestawy z płaskim 16-50 i nie płaskim 18-55. Są też zestawy 16-50 + 55-210 za ca. 2 tys (NEX3N)
mare37 napisał/a:
Panasonic gf6
Panasonic gx1
To nie jest Aps-c (mniejsza matryca 4/3), lampa wbudowana, obiektywy zoom panasonika stabilzowane, stałoogniskowe oraz te od Olympusa i innych producentów nie. GX1 może występować z 14-42 w wersji Power zoom (płaski) i normalnej (nie płaski), GF6 występuje z niepłaskim 14-42, ale nowszym i mniejszym niż ten niepłaski z GX1.
Zaznaczyłem Panasonika ze względu na funkcjonalność, dobre noty, filmy.
Chętnie chyba z dwoma obiektywami, żeby można było mieć zmiane ogniskowej.
Nie wiem czym sie rózni płaski od nie płaskiego o tym samym zakresie i który lepiej.
Tyle to wiem, ale jakościowo czy jest jakaś znacząca różnica.
Chyba zostane przy a5000. Za niewiele ponad 1 tys można kupić.
Pomimo super opinii na fotopolis zdjęcia z panasoników są mało ciekawe. Nie wiem czym to jest uzasadnione, ale śledząc od wielu lat produkty panasonica to zawsze są wysoko w rankingach a praktyka pokazuje, że sa przeciętne. Sponsoring ponad wszystko.
[ Dodano: Pon 29 Wrz, 2014 11:55 ]
Słuchajcie koledzy. Na co postawić? Bo już się zdecydowałem. Cena ta sama.
1. Sony a5000
2. Sony A3000
????????
[ Dodano: Sro 01 Paź, 2014 09:46 ]
Obejrzałem. Bezlusterkowce nie dla mnie. Kiszka.
Zdecydowanie Sony hx400. Nie potrzeba sie martwić o obiektywy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10