Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
jabartek, zdradź nam co chcesz filmować, bo nie doczytałem się w wątku.
Twoja szklarnia jest jaka jest, generalnie słaba, a takie pozycje jak 5,6,7 już dawno powinieneś sprzedać aby odzyskać chociaż odrobinę kasy. Warto będzie je dołożyć sprzedając 40D
Chyba optymalnym wyborem dla ciebie był by 70D, a osobiście do filmowania nie wszedł bym w staruszka 7D. Warto pozbierać na szkła STM, bo znacznie lepiej pracują na tym korpusie. Wcześnie używałem 60D i możliwe, że 70D również zagości pewnego dnia w moim plecaku. Aktualnie filmuję (i fotografuję) w pracy 5D MKII, a prywatnie 6D i od kilku tygodni noszę w torebce biodrowej Canona EOS M. W mojej ocenie najgorzej sprawuje się 5D MKII.
Wojmistrz, kręcić planuję á la The Piano Guys ze znajomymi, a czasami może też jakieś relacje z imprez sportowych. A tak to ma to być dla mnie podstawowy aparat, czy to na wyjazd w góry czy gdziekolwiek indziej.
W tym momencie jestem chyba przy opcji 70d, ale mam pytanko. Czy on też jest z tych plastików co sześćdziesiątka, czy jest trochę masywniejszy? Strasznie mi się one nie podobają, jednak magnezowy korpus to co innego.
Czy on też jest z tych plastików co sześćdziesiątka, czy jest trochę masywniejszy?
Dwucyfrowe Canony skończyły się w swej "masywności" na 50D.
Teraz dwucyfrwki i 6D to są półplastiki z kółkowybierkiem zamiast kółka i joysticka... (ergonomicznie - FUJ - moje zdanie ).
Jeśli nie będziesz tym 70D rzucał po skałach jak nasz jeden Kolega to masz szansę, że ów półplastik będzie się dobrze sprawował.
Nie kupuj tylko 7D, bo szkoda kasy.
70D lepiej się tutaj sprawdzi.
Cytat:
jednak magnezowy korpus to co innego.
To zaciśnij pasa i kup 5III
albo poczekaj na 7dII.
Każdy psioczy na te plastiki, a najbardziej ci co nie posiadali nigdy tych aparatów . To samo jeśli chodzi o "ukochane" wypowiedzi na temat ergonomii.
Tak, jest to tworzywo i ma się nijak w porównaniu z modelami xxxD i xxxxD. Nie wiem czy miałeś w ręce ten korpus, ale jest na prawdę solidnie wykonany. 70D jest mniejszy od poprzednika, ale waży tyle samo.
Każdy psioczy na te plastiki, a najbardziej ci co nie posiadali nigdy tych aparatów
Ja tam bym 70d nie pogardził
Wojmistrz napisał/a:
To samo jeśli chodzi o "ukochane" wypowiedzi na temat ergonomii.
Milcz
Mam swoje zdanie na temat tego patentu z 60/70/6D... i nie przekonasz mnie do niego.
Nie bez kozery pozostaje (póki co... choć nie wiadomo co im odwali - może jakaś zapadka... ) Canon w wyższych modelach przy kółku i joysticku, zamiast "kółkowybieraku".
Wojmistrz napisał/a:
Tak, jest to tworzywo i ma się nijak w porównaniu z modelami xxxD i xxxxD.
Nie przesadzaj. Nie przesadzaj.
Ciś nim o skałę... się przekonasz
Ojtam , ojtam.
Ja się przyzwyczaiłem do zmian w 60D w kilka dni, więc 6D było momentalnie. To świetne rozwiązanie, przejęte z kompaktów Canona i chyba najlepsze do filmowania. Do ergonomii, jak do każdej można się przyzwyczaić. Mi bardziej brakuje rozwiązań z "jedynek", kiedy to wszystkie ustawienia robiło się w oparciu o 3 przyciski.
jabartek, z niemałą fascynacją oglądnąłem ten link i przyznam, że to wiele roboty i sprzętu. Liczę, że podeślesz link jak już coś nakręcisz
Ja się przyzwyczaiłem do zmian w 60D w kilka dni, więc 6D było momentalnie.
Mój postępek był zgoła inny: wypróbowawyszy 60/6D zdecydowałem się (mimo nieco lepszej matrycy i tych - 3 EV centralnego w 6D) na 5dIII. Do dziś nie żałuję.
Wojmistrz, tak korzystałem z 60D kilkunastokrotnie i nie leży mi zbyt dobrze. Pewnie, jak piszecie, jest to kwestia przyzwyczajenia. Jak dla mnie na pewno in plus jest obracany ekran. 5dIII odpada z prostego powodu - cena.
Jak już jesteśmy przy 70D, to co ze szkłami. Po zakupie aparatu i sprzedaży 5,6,7 będę miał może z 1000 zl + sprzedaż 17-85, czyli biorąc pod uwagę jego stan (strasznie luźno lata zoom) pewnie w sumie z 1,5k.
Co ze szkłami? 70D z podłączonym obiektywem z silnikiem krokowym (STM) to genialne połączenie do nagrywania amatorskich filmów. Wybór szkieł jeszcze nie jest może zbyt wielki, ale stale pojawiają się nowe. Oczywiście, szczególnie, że chcesz korzystać z zewnętrznego źródła dźwięku, możesz podłączyć wszystko inne, bo raczej będziesz odseparowany od canonowskiej, dość głośniej stabilizacji. Jeśli zamienisz aparat w kamerę (wrota, follow focus) to z powodzeniem go wykorzystasz i pewnie całkiem nieźle będzie się spisywał obrotowy ekran. Swoją drogą, gdyby 6D posiadał obrotowy ekran jak 60D, byłby dla mnie idealny. Do minusów kręcenia na 70D należy zaliczyć dotykowy ekran. Słabo się na takim pracuje z zamontowanym wizjerem. Ja na M i 6D mam zamontowany Kamerar QV-1, a ten na szczęście ma uchylny moduł i mogę ciskać opcje na ekranie M do woli. Oczywiście można wszystko ustawiać standardowo klawiszami ale trwa to znacznie dłużej.
kręcić planuję á la The Piano Guys ze znajomymi, a czasami może też jakieś relacje z imprez sportowych
Do filmowania "á la..." IMO wystarczy 5D II + stayw, ale do filmowania imprez sportowych, /jeśli nie będzie to np. turniej szachowy / rzeczywiście 70D będzie lepszą opcją od 5D II.
jabartek napisał/a:
Jak już jesteśmy przy 70D
Tak jak piszą poprzednicy, przede wszystkim szkła z STM.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9