Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
canon eos 700d czy 70d
Autor Wiadomość
niezdecydowana?
[Usunięty]

Wysłany: Wto 07 Paź, 2014   canon eos 700d czy 70d

Czesc
Mam dylemat odnosnie zakupu nowego canona (bedzie troche nie ortograficznie bo pisze post na telefonie). Mam od wielu lat canona eos 350d ale niestety udalo mi sie go zapstrykac na smierc :(
Koszty naprawy i wymiany czesci przekrocza jego wartosc dlatego chce kupic nowy sprzet ktory posluzy kolejne 10 lat.
Zastanawiam sie nad dwoma modelami 700d i 70d i nie moge sie zdecydowac. Codziennie zmieniam zdanie...moze pomozecie mi sie wreszcie zdecydowac.
Mam dwa szkla (rownie leciwe jak moj aparat) ktore doskonale mi sie sprawdzaja i ktorych nie chce wymieniac:
EF 70-300 f/4-5,6 IS USM
EF-S 17-85 f/4-5,6 IS USM
Fotografuje glownie przyrode i krajobrazy zadziej wnetrza obiektow (ale jezeli juz to ciemne). Apart uzywam rzadko (raz do roku) ale niezwykle intensywnie (przez okolo miesiac robie po kilka do kilkanastu tysiecy zdjec) przez caly dzien dzwigajac caly sprzet na grzbiecie dlatego waga aparatu nie jest bez znaczenia. Nigdy nie urzywam programow w pelni zautomatyzowanych - zazwyczaj pracuje na "P". Filmowanie chyba mi nie grozi spacjalnie raczej w formie kilkuminutowch ujec nie wiecej.
Na pewno kupie sprzet nowy. Nie wiem tylko ktory lepiej bedzie mi sluzyl (licze sie z roznica cenowa i jestem na nia przygotowana psychicznie). Aparat zamierzam zakupic na poczatku nowego roku.
Pomozcie mi sie prosze zdecydowac bo juz stracilam zdrowy rozsadek..l

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 07 Paź, 2014   

Naturalnie, jeśli masz kasę na odpowiedni zakup, to 70d będzie tutaj lepszym rozwiązaniem i nie ma się co zastanawiać, tylko kupić.

70D ma lepszą matrycę, 19 punktów krzyżowych autofokusa, szybszą serię (może się w fotografii przyrody ewentualnie przydać)-kliknij-

niezdecydowana?
[Usunięty]

Rozsadek tez mi tak podpowiada ale jest jeden parametr ktory mnie zniecheca do 70d....waga
Roznica w masie wynosi 175g a to sporo zwlaszcza jak sie to tacha na grzbiecie calymi dniami a ja nie jestem specjalnie silna...
Czy roznica w parametrach jest na tyle znaczaca zeby ba wade zniwelowac? Pytam bo prawda jest taka ze sie na tym nie znam i te parametry nie wiele mi mowia...
Innymislowy czy jest znaczaca roznica miedzy zdjeciami zrobionymi 700d a 70d jak sie drukuje zdjecia np do albumu a nie plakat na sciane?

muzyk 

niezdecydowana? napisał/a:
waga

To nie jest tak dużo, nie przesadzałbym.
Czy roznica w parametrach jest na tyle znaczaca zeby ba wade zniwelowac?

Moim zdaniem jest.
Przede wszystkim AF i matryca nowego 70D wypadną lepiej od 700D.
Innymislowy czy jest znaczaca roznica miedzy zdjeciami zrobionymi 700d a 70d jak sie drukuje zdjecia np do albumu a nie plakat na sciane?

Ty tej różnicy pewnie nie zauważysz, bądź nie wykorzystasz.

Pozostaje jeszcze kwestia komfortu użytkowania, który w 70D jest lepszy.
Jeśli masz możliwość porównania, idź do sklepu, zgadnij w wizjer obu aparatów, zobacz jak rozmieszczone są punkty AF itd.

P.S. Jeśli waga, to może puść Canona między ludzi i kup Pnasonic gx7 do tego 45-200 OIS
i podstawowy zoom 14-42

nienietaktak
[Usunięty]

Roznica w masie wynosi 175g

Gdyby to było 1750 g, to można mieć wątpliwości, ale niecałe dwie tabliczki czekolady więcej do noszenia?
70D jest ok i do polecenia z powodów, które wymienił muzyk.

komor 
Moderator

niezdecydowana?, jest nieco tajemnicza, ale jeśli ten intensywny miesiąc to jest jakaś egzotyczna wycieczka, to być może przewagi 70D nie są takie istotne jak rozmiar i waga. Ale mimo wszystko moim zdaniem warto przemyśleć 70D, choćby ze względu na wizjer.

niezdecydowana?
[Usunięty]

Chyba macie racje ze sie musze do sklepu przespacerowac i przymierzyc po prostu...
Jezeli jednak wezmie sie pod uwage ze na wyjsciu roznica wagowa mojego starego aparat i 700 to 100gram i to 70d wazy o 300g wiecej a to juz ponad cwierc kilo...a po tygdniu dzwigania mojego staruszka mam ochote zostawic go w dzungli w cholere...EHHH czemu te aparty tak tyja?
:(

Wojmistrz 
Obserwator

Jeśli stać ciebie na dopłatę między 700D, a 70D, to w ciemno bierz 70D. To inna klasa aparatu.

siosio 
Maniak

niezdecydowana?

Trudniej znaleźć Canona 700D body .....

Może pomyśl o zestawie 700D z 18-135 IS STM ....? Zyskasz większy zakres w jednym obiektywie, cichszy AF i nieco lepsze szkło od niespecjalnie udanego 17-85 IS USM ....

Wagowo 18-135 chyba jest lżejszy od 17-85 .... :mrgreen:

W grudniu zwykle są jakieś Cashbacki Canona - pomyśl, może o zakupie sprzętu w grudniu.

Wystarczy Ci 700D, a różnicę w cenie możesz przeznaczyć na jakiś wyjazd albo dodatkowe szkło ... :mrgreen:

Myślę, że więcej mogło by ci dać dodatkowe szkło - EF 50 f/1.8, albo EF 40 F/2.8, niż 70D.

muzyk 

Wysłany: Sro 08 Paź, 2014   

siosio napisał/a:
Może pomyśl o zestawie 700D z 18-135 IS STM ....? Zyskasz większy zakres w jednym obiektywie, cichszy AF i nieco lepsze szkło od niespecjalnie udanego 17-85 IS USM ....

Wagowo 18-135 chyba jest lżejszy od 17-85 .... :mrgreen:

Tja... zamiast jednego ciemnego szkła proponowanie innego ciemnego. :zalamany:

niezdecydowana?
[Usunięty]

Dziekuje wszystkim za pomoc
Pomogliscie mi podjac ostateczna decyzje ktorej sie nie spodziewalam po sobie a Was pewnie zwiedzie.
Przeszlam sie do sklepu o zlapalam za oba...moja reka sie ugiela... za rzadne skarby nie bede z tym ciezarem latac po dalekich krajach!
Optyke sprzedam i kupuje kompakta Power Shot G1 X MARK II

muzyk 

Optyke sprzedam i kupuje kompakta Power Shot G1 X MARK II

Hmm, nie najszczęśliwszy wybór, ale ok.

Patrzyłaś na Panasonica GX7?

niezdecydowana?
[Usunięty]

Panasonic ma wymienne obiektywy a ja juz mam dosyc tej zabawy. Prawde powiedziawszy to zastanawiam sie jeszcze powaznie nad
Leica V-lux
Mam bardzo dobra opinie o optyce tej firmy ale spoza branzy fotograficznej....niestety nie ma testu tego aparatu co znacznie utrudnia podjecie takiego wydatku...
Moze kto cos o nim slyszal albo widzial?

muzyk 

Cytat:
Panasonic ma wymienne obiektywy a ja juz mam dosyc tej zabawy.

Tak, wymienne owszem, tylko że w innej kategorii wagowej niż lustrzanka - przy tym nie ustępując jakością...
Twój wybór. Luz :grin:
Leica V-lux

Hmm, czy tak mały sensor(ten aparat - klik) może dać dobrą jakość zdjęć, nawet z bdb optyką Leiki? :roll:

P.S. Poza tym, jest tańsza alternatywa:
Panasonic Lumix DMC-FZ200 :wink:
(porównanie) - klik -

P.S. Udanych szumów od ISO 400 począwszy :lol:

lcf 
Rozmowny

niezdecydowana? Pooglądaj sobie jeszcze przed zakupem Sony RX100 III, ew. poczekaj aż LX100 w sklepach już będzie (wg Amazona ma być dostępny od 1 XI).

Odpowiedz do tematu