Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 03 Lip, 2008 Zestaw dwóch obiektywów do Nikona D80 do 1500 zł
To mój pierwszy post i choć przeczytałem recenzje, testy, forum, to mam mały mętlik w głowie. Zamierzam kupić na dniach nikona D80. Dotychczasowe moje doświadczenia z lustrzankami to parę klisz na Zenicie ze standardowym obiektywem stałoogniskowym (to było chyba 42mm)+zabawy na wakacjach z lustrzankami cyfrowymi znajomych (głównie zdjęcia architektury, częściowo nocne) - nikonem d40 i canonem. Poza tym korzystałem z kompaktów z superzoomem. Lustrzankę zamierzam wykorzystać głównie w celach fotografii architektury (w tym nocne), krajobrazów + oczywiście jakieś zdjęcia wakacyjne, z imprez etc. Ponieważ jestem amatorem, działają na mnie hasła w stylu 'stabilizacja obiektywu'. Dlatego bardzo ciągnie mnie do standardowych obiektywów stabilizowanych: kitowego Nikkora AF-S 18-55 f/3.5-5.6 G DX VR ED i zooma Nikkor AF-S 55-200 f/4.0-5.6 G DX VR IF-ED, a po wakacjach gdy portfel znów wypełni się, także jakąś stałkę z dobrym światłem.
Co mnie jednak odwodzi od zakupu takiego zestawu:
1. światło w kitowym obiektywnie,
2. plastik, plastik, plastik.
Czytając forum natomiast coraz bardziej zastanawiam się nad kupnem jak na razie jednego porządnego jasnego obiektywu zamiast kita, a potem dopiero rozszerzałbym zestawik (np. o nikkora AF-S 70-300 f/4.5-5.6 G VR IF-ED ). Porządnego, tzn. solidnego (metalowy bagnet, najlepiej jeszcze wygodne ręczny pierscień ostrości), jak i z porządną optyką. I znów z recenzji wybór padł na Sigmę 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro. Czuję jednak, że coraz bardziej wpadam w przerost formy nad treść i że nie będę umiał wykorzystać możliwości takiego zestawu, szczególnie że patrząc na zastosowania to tylko zdjęcia z imprez będą wymagały większej jasności, za to stabilizacja zawsze chyba się przyda. Ogólnie, mam mętlik w głowie i byłbym wdzięczny za jakieś sugestie. A może inne obiektywy (Tamron?). W sumie na obiektyw(y) chciałbym wydać do 1500 zł.
nie tylko zdjęcia imprez, gdyz jak sam napisałeś chcesz fotografować architekturę również nocą. Oczywiście rozwiązanie z sigmą jest dużo lepsze, różnice zobaczyłbyś na 100%. a wracając do architektury... to z D80 nocą może być ciężko... niestety troche szumi a zwłaszcza przy dłuższych czasach naswietlenia
Jestem świadom szumów, ale z drugiej strony Canon 450 jakoś do mnie nie przemawia a a300/a350 chyba sobie daruję po opiniach na forum. A odnośnie zdjęć nocą - zamierzałem je robić ze statywem oczywiście, więc wydaje mi się, że jasność nie jest aż tak istotna;)
Ze statywem jasnosc nie jest tak istotna, ale matryca juz tak. Przy dluzszych czasach naswietlania matryca CCD w D80 bedzie szumiala bardziej niz CMOS w 450D.
Znów zacząłem się zastanawiać nad canonem 450d, ale pooglądałem sobie zdjęcia nocne z dpreview i na iso 100 i 30 s czasem naświetlania szumy są na akceptowalnym dla mnie poziomie. Dochodzę więc do wniosku, że chyba jak na razie zestaw d80+jasna sigma będzie dla mnie ok. Zastanawia mnie jedynie jedno: czy nie ma stabilizowanego krótkiego jasnego obiektywu w cenie do 1500 zł? (wiem, pewnie za dużo wymagam )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10