Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wojmistrz. W kwestii zakładów foto to słusznie napisałeś. Zbankrutowały w Deutschlandzie. Zostały takie punkty jak w mm do wywoływania. Unas jeszce próbują coś trzymać. Głównie wesela, bo już nawet komunie nie zawsze. Kolegi znajomy już zaczął robić w ateler wystawy, bo z foto klops. Tu w Wiśle na deptaku zero klientów do tego stopnia, że facet wypożycza sprzęt foto.
Woj Ty musisz brać poprawkę, że należysz to grupy entuzjastów pasjonatów, a tzw pstrykanie stało się czymś miernym. Tutaj pstryka się wszystkim co się ma. Czy ten co powiesił lustro na karku jest jakimś fachowcem od zdjęć ? Wcale nie, bo to zależy od umiejetności obserwacji i wybrania najwłaściwszej sceny. Do wszystkiego trzeba mieć trochę talentu.
Nieostrość dotyczy takich zdjęć jak z tymi liściami a czy zamierzone czy nie to jie ma znaczenia.
Sorry, ale to ma podstawowe znaczenie w wątku sprzętowym. Po prostu można by Twoje stwierdzenie o nieostrości lustrzankowych zdjęć rozumieć sprzętowo i to wtedy jest 'lekka' nieprawda. Szczególnie z dopiskiem o 12Mpix. BTW - z 12 Mpix można mieć fajne ostre zdjęcia A3 do powieszenia na ścianie bez wielkiego effortu.
Jeśli zaś dyskusja jest bardziej o tym jakie to zdjęcie aparat sam zrobi, gdy udział operatora ograniczy się wyłacznie (żadnego mieszania w fabrycznych ustawieniach całego mnooostwa rzeczy oczywiście nie ma) do wycelowania i wybrania momentu (często też nie do końca świadomie obie rzeczy) to sorry, ale wtedy wybór to jest IMO czarna magia. Ale wtedy to żadnych bezlusterkowców ani lustrzanek nawet do ręki nie brać.
W Niemczech. Tutaj będzie to samo. Będą automaty w każdym markecie. Jest tyle sprzętu, że każdy sam sobie produkuje foty. Tutaj jeszce sprawdzają się zdj wywoływane online z odbiorem w punktach, ale też już końcówka. Wiele punktów padło, bo się nie opłaciło.
RB ja nie kupię 12mpx. Można mówić różne rzeczy, ale mi wzrok siada i ja lubię ostro oglądać na sprzęcie. Miałem fx500 superowy kompakcik, ale 10mpx było tragedią w obróbce. Chyba, że do avatarów )
Tutaj facet z foto powiedział, że jednym z lepszych kompaktów to był canon sx30. Wszytko jest kwestią gustu.
Zgadzam się, że jeśli się nie tworzy zdjęć artystycznych to psu na bude te zaawansowane sprzęty z mnogością ustawień typu a może przysłona 5,6 a może już 2.8 itd. Dlatego dozbieram i poczekqm na promołszyn i kupia lubbowanego fz1000 ))
Ostatnio zmieniony przez mare37 Sro 08 Paź, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Bo jest konkurencja, nie widzisz różnicy? Ja wysprzedaję moje drukarki (poza jedną, zawsze się przyda) bo dziś taniej mi jest zapłacić za paliwo, aby dojechać do labu i tam zamówić odbitki niż katować się z tym w domu. I terminy są kilkudniowe, bo tyle mają roboty. Już ci pisałem, nie mierz wszystkich swoją miarą.
Wojmistrz. W kwestii zakładów foto to słusznie napisałeś. Zbankrutowały w Deutschlandzie. Zostały takie punkty jak w mm do wywoływania.
A tam MM. Są całkiem rozbudowane zakłady foto trudniące się robieniem odbitek - formatów do całej ściany włącznie. Takie punkty do wywoływania wyłacznie 'masówy' może nie istnieją, ale papier się jeszzce trzyma.
Wojomistrz nie przesadzaj z tą miarą. Jaka konkurencja, że laby płaczą na brak klientów? Zapraszam Sosnowiec, Katowice pokaże Ci gdzie narzekają. Napisałem o Niemczech gdzie bywam od 1990 roku i tam jest padaka. A zobacz co się dzieje z serwisami sprzetu. Canon wysyła do Gissen, lenovo też w niemczech. A Ty mówisz konkurencja. W czym? Jak wìększość zapycha dyski surowymi fotami.
RB a nie mówimy o fototapetach i fotoreklqmie ) pisałem o przeciętnym użytkowniku. Ze świecą znaleźć laba w centrum miast. Chyba że real, kaufhof saturn itp
Wojomistrz drukowanie zdjęć w domu nigdy nie było opłacalne. To jest zabawa na parę sztuk. Ja już dawno przestałem kupować tusz kolor.
RB ja nie kupię 12mpx. Można mówić różne rzeczy, ale mi wzrok siada i ja lubię ostro oglądać na sprzęcie.
O i już wiemy w czym sprawa. Tyle, ze to jak fota wygląda w na LCD aparatu też nie ma nic wspólnego z 12 czy 16 a moze 10 lub 28 MPix martycy a z implementacją tworzącą jotpegi lub sprzętowy podgląd zdjęcia - jeśłi chodzi o oglądanie powiększonych fragmentów - lub z jakością wyświetlacza.
BTW - mi zwisa czy kupisz 12 Mpix czy nie. Mi chodzi o to by ktoś nie wyczytał z Twoich postów że 12 Mpix = nieostrość. Bo to po prostu jest ten trzeci rodzaj prawdy.
[ Dodano: Sro 08 Paź, 2014 15:05 ]
mare37 napisał/a:
RB a nie mówimy o fototapetach i fotoreklqmie ) pisałem o przeciętnym użytkowniku. Ze świecą znaleźć laba w centrum miast.
Ja pisałem o formatach od 15x9 do ściany. W centrum miasta.
I niech raczej przeciętny użytkownik raczej nie czyta tego forum. Na pytanie jaki aparat kupić aby by dobry to sorry... nie ma tu dobrej odpowiedzi.
Jaka konkurencja, że laby płaczą na brak klientów? Zapraszam Sosnowiec, Katowice pokaże Ci gdzie narzekają. Napisałem o Niemczech gdzie bywam od 1990 roku i tam jest padaka. A zobacz co się dzieje z serwisami sprzetu. Canon wysyła do Gissen, lenovo też w niemczech. A Ty mówisz konkurencja. W czym?
Normalna konkurencja. Jeśli gdzieś płaczą, z braku klienta to znaczy, że poszedł gdzie indziej, a nie, że ludzie przestali korzystać z papieru.
mare37 napisał/a:
Jak wìększość zapycha dyski surowymi fotami.
No właśnie dlatego nie rozróżniasz zwykłych pstryków, od fotografii
mare37 napisał/a:
Ze świecą znaleźć laba w centrum miast. Chyba że real, kaufhof saturn itp
Tak, i to jest właśnie konkurencja. Mają jakieś tam ceny, przemiał wielki i klienów, a ty staniesz ze starym frontierem w centrum miasta i nie zarobisz na czynsz.
mare37 napisał/a:
Wojomistrz drukowanie zdjęć w domu nigdy nie było opłacalne. To jest zabawa na parę sztuk. Ja już dawno przestałem kupować tusz kolor.
Chłopie mało wiesz. Świat nie kończy się na drukareczkach domowych z pojemniczkami po 3ml/kolor. Poza tym nie wszystko wypada zlecać w labach, bo można się zdziwić.
Woj a co ty za bzdury wypisujesz. To co pisze to sa moje subiektywne odczucia. To ty chyba masz problem z wartościowaniem. Wmawiasz mi, że nie odróżniam pstryków od fotografii. Zupełnie wyrwane zdanie z kontekstu. A jeśli już to pstrykanie to też chyba fotografia. A ulepszanie smartfonów w lepsze soczewki to co ma być? Tylko marketing? Uważasz, że smarfonem czy kompaktem nie da się zrobić ciekawego zdjęcia? Nie przesadzajmy. To wygląda na to, że preferujesz przerost formy nad treścią. Czy takie zdjęcie liści jest atrakcyjne pomijając stronę techniczną? To nie krytyka..jestem daleki od tego, ale czasem warto spuścić z tonu, bo wydaje mi się, że od pewnego momentu masz do mnie jakiś żal.
Może mało wiem o drukarkach, bo nie bawię sie tym. Za to bawię się od 20 lat w branży informatycznej. Nikt nie jest omnibusem. Jeden jest lepszy w foto drugi w czymś innym "chłopie"
Opuszczam to forum, bo jak widać wiecej tu znafcóf...oby tylko nie w teorii.
Woj a co ty za bzdury wypisujesz. To co pisze to sa moje subiektywne odczucia. To ty chyba masz problem z wartościowaniem. Wmawiasz mi, że nie odróżniam pstryków od fotografii. Zupełnie wyrwane zdanie z kontekstu. A jeśli już to pstrykanie to też chyba fotografia.
Nic nie wyrywam z kontekstu, po prostu takie wnioski mi się nasuwają czytając twoje wypowiedzi na temat równości smartfonów, czy kompaktów, a wysokiej klasy sprzętem. Można to porównać do samochodu, po co jakieś super autko, zamiast 20 letniego golfa, jeśli i tak są ograniczenia do 50 w mieście? I całkowicie zapominasz o komforcie i tym, że na czerwonym można ruszyć z kopyta.
Dla mnie pstryki i fotografia, przypomina jedzenie w fastfoodach. Jeśli muszę, tam zjem, ale unikam i wolę wykwintne danie w restauracji, podane z kieliszkiem półwytrawnego wina. Tu i tu się najesz, ale co zdrowsze dla organizmu?
mare37 napisał/a:
A ulepszanie smartfonów w lepsze soczewki to co ma być? Tylko marketing? Uważasz, że smarfonem czy kompaktem nie da się zrobić ciekawego zdjęcia? Nie przesadzajmy. To wygląda na to, że preferujesz przerost formy nad treścią.
Tak, to głównie marketing. To niszczenie uroku fotografii, przez ilość, a nie jakość. Poza tym uważam, że fotografuje fotograf, a nie aparat, więc jeśli to potrafi, zrobi to nawet bez aparatu. Phōsgráphō, pisanie światłem, ile dziś zostało z tej sztuki...
mare37 napisał/a:
Czy takie zdjęcie liści jest atrakcyjne pomijając stronę techniczną?
Zależy od widza, ale przynajmniej odznacza się pierwszy, drugi i trzeci plan.
mare37 napisał/a:
To nie krytyka..jestem daleki od tego, ale czasem warto spuścić z tonu, bo wydaje mi się, że od pewnego momentu masz do mnie jakiś żal.
Warto czasem również przemyśleć, co piszą inni i zadać sobie pytanie, a może ja nie mam racji? Ja robię tak w dziedzinach na jakich się nie znam. Nie musisz robić doktoratu z fizyki by zrozumieć światło i nie musisz kończyć ASP, aby być artystą fotografikiem, ale warto zgłębiać każdą wiedzę i mieć szerzej otwarte zmysły. Kilku kolegów ci już delikatnie wytknęło, że gdzieś błądzisz, ale jakoś nadal nie próbujesz zrozumieć dlaczego.
mare37 napisał/a:
Może mało wiem o drukarkach, bo nie bawię sie tym. Za to bawię się od 20 lat w branży informatycznej.
Witam w klubie
mare37 napisał/a:
Nikt nie jest omnibusem.
I nie każdy jest członkiem Mensy.
mare37 napisał/a:
Jeden jest lepszy w foto drugi w czymś innym "chłopie"
I jak się ktoś na czymś nie zna, to niech się autorytatywnie nie wypowiada "chłopie".
mare37 napisał/a:
Opuszczam to forum, bo jak widać wiecej tu znafcóf...oby tylko nie w teorii.
Lepiej być szczęśliwym zacofańcem, niż postępową niedoróbką. Postępu nie da się już powstrzymać, ale można starać się czerpać z niego to co najlepsze. Powodzenia poza forum.
mare37, usunąłem Twój ostatni post, bo zawierał w sumie tylko inwektywy, bez merytorycznego odniesienia się do argumentów. Przypominam Ci też, że wyrażenie „chłopie” we współczesnym języku potocznym nie oznacza „osoby o pochodzeniu wiejskim” tylko jest toższame z „kolego”, podobnie jak „stary, opanuj się” nie oznacza „starsza osobo, opanuj się”.
Przemyśl co Ci piszemy, bo naszym zdaniem błądzisz. Zarówno w kwestii tego czy 12 mpix wystarczy do zrobienia dobrego, ostrego zdjęcia, jak i szerzej, czym jest fotografia i czy na pewno trzeba podążać za wszystkimi współczesnymi trendami psującymi co się da.
mare37, usunąłem Twój ostatni post, bo zawierał w sumie tylko inwektywy, bez merytorycznego odniesienia się do argumentów. Przypominam Ci też, że wyrażenie „chłopie” we współczesnym języku potocznym nie oznacza „osoby o pochodzeniu wiejskim” tylko jest toższame z „kolego”, podobnie jak „stary, opanuj się” nie oznacza „starsza osobo, opanuj się”.
Przemyśl co Ci piszemy, bo naszym zdaniem błądzisz. Zarówno w kwestii tego czy 12 mpix wystarczy do zrobienia dobrego, ostrego zdjęcia, jak i szerzej, czym jest fotografia i czy na pewno trzeba podążać za wszystkimi współczesnymi trendami psującymi co się da.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10