Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaką lustrzanką zrobię jakosciowo takie zdjęcia??
Autor Wiadomość
tyska89 
Nowy

Wysłany: Czw 16 Paź, 2014   Jaką lustrzanką zrobię jakosciowo takie zdjęcia??

Na wstępie napiszę że jestem totalnym amatorem, kompletnie nie znam się na aparatch fotograficznych ale chciałabym bardzo posiadać jakiś aparat, którym mogłabym robić zdjęcia rodzinie, znajomym (portretowe?), jak również zdjecia na wycieczkach itp. Ogólnie chciałabym robić zdjecia dla siebie, nie zarobkowo. Jednak wolałabym posiadać coś, czym mogłabym zrobić zdjecia jakościowo podobne do tych: zdjęcia
Czy moglibyście polecić mi lustrzankę lub aparat cyfrowy, którym dałoby się wykonac takie zdjęcia i czy taki aparat można by nabyć do 1500/1700zł?

Bardzo proszę o pomoc i błagam, nie podsyłajcie mi linków do innych, podobnych tematów, bo to forum przeczytałam już chyba wzdłuż i wszerz i dalej nic nie wiem, bo w tej kwestii trzeba do mnie mówić prostym, niefachowym jezykiem ;)

Reklama

gonia65 
Uczestnik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw 16 Paź, 2014   

Odpowiem ci prosto, nie aparat robi zdjęcia tylko Ty. Na tych zdjęciach widać, że fotograf znał się na rzeczy, bo i kadry i obróbka są bardzo dobre. Wszystkie kadry są bardzo przemyślane, plener starannie wybrany a i rekwizyty też. Sam aparat, nawet najlepszy nie wystarczy. Nie wiem, jakie są twoje umiejętności fotograficzne, ale myślę, że skoro piszesz, że jesteś
tyska89 napisał/a:
totalnym amatorem
, to raczej na początku przygody z fotografią takich zdjęć nie zrobisz.

dragossani 
Entuzjasta

Od strony technicznej, powyższe zdjęcia wyróżnia przede wszystkim mała głębia ostrości (ostry temat główny, rozmycie pozostałych planów). W jej uzyskaniu pomagają: aparat z dużą matrycą, jasny obiektyw, długa ogniskowa obiektywu.

Można spróbować skompletować sprzęt pod tym kątem, ale 1700 zł budżetu raczej nie pozwoli na uzyskanie takich efektów, jak na powyższych zdjęciach. Były one wykonane aparatem Canon 6D i obiektywem Canon 135mm f/2L - czyli zestawem wartym prawie 10000 zł.

komor 
Moderator

Można i popróbować czymś na APS-C i obiektywem 85/1.4, ale to nadal nie jest poziom 2000 złotych do wydania. Sam obiektyw, nieco ciemniejszy, np. Canon 85/1.8, kosztuje około 1500 zł. Można i taniej, np. kupić Nikona serii 5000 (takiego na jaki budżet pozwoli) a do tego obiektyw 50/1.8 (za niecałe 800 zł). Może nie będzie tak cudnie, ale takim zestawem można zrobić już piękne zdjęcia. Do tego odpowiednia obróbka w komputerze, co oznacza kolejną inwestycję.
Ale i tak najważniejsze będzie to, o czym już napisano powyżej: to fotograf robi zdjęcia, nie aparat. :)

tyska89 
Nowy

dragossani napisał/a:
Od strony technicznej, powyższe zdjęcia wyróżnia przede wszystkim mała głębia ostrości (ostry temat główny, rozmycie pozostałych planów).

Właśnie to mi się spodobało w tych zdjeciach i pod takim kątem chciałabym szukać jakiegoś aparatu i zdaje sobie sprawę, że ten konkretny sprzęt, którym były robione te zdjecia, kosztuje swoje, ale miałam cichą nadzieje, że można skompletować coś, co choć w niewielkim stopniu pomoze uzyskac taki efekt a nie będzie kosztować fortuny :)

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

komor napisał/a:
Sam obiektyw, nieco ciemniejszy, np. Canon 85/1.8, kosztuje około 1500 zł.

komor, a samyang 85/1,4, kosztuje obecnie ok.1tys.zł nowy, nie byłby lepszym rozwiązaniem? Za 700zł można by dokupić do niego np. Canona 40D.

tyska89 
Nowy

komor napisał/a:
Można i popróbować czymś na APS-C i obiektywem 85/1.4, ale to nadal nie jest poziom 2000 złotych do wydania. Sam obiektyw, nieco ciemniejszy, np. Canon 85/1.8, kosztuje około 1500 zł. Można i taniej, np. kupić Nikona serii 5000 (takiego na jaki budżet pozwoli) a do tego obiektyw 50/1.8 (za niecałe 800 zł). Może nie będzie tak cudnie, ale takim zestawem można zrobić już piękne zdjęcia. Do tego odpowiednia obróbka w komputerze, co oznacza kolejną inwestycję.
Ale i tak najważniejsze będzie to, o czym już napisano powyżej: to fotograf robi zdjęcia, nie aparat. :)

Jestem w pełni świadoma, ze to fotograf robi zdjecia, ale mi przede wszystkim chodziło o aspekty techniczne ;) I dzięki wielkie za propozycję, poszukam, może zmieszczę się w budźecie ;D

gonia65 
Uczestnik

Poza sprzętem potrzebna jest też wiedza, jak taki efekt uzyskać, bo nawet mając sprzęt za 10000zł nie uzyska się tego, jeśli nie będzie miało podstaw teoretycznych.
tyska89 napisał/a:
miałam cichą nadzieje, że można skompletować coś, co choć w niewielkim stopniu pomoze uzyskac taki efekt a nie będzie kosztować fortuny

Niestety, fotografia to drogie hobby :mrgreen:
A tak serio, pewnie można, ale nie z takim budżetem. Nie mówię o samym body, tu może być jakiś starszy model uzywany, ale przynajmniej jasna portretówka do tego.
Jakiś pentax, do tego manualny jasny obiektyw. Pewnie koledzy poleca coś z innej marki, bo mi w tej cenie akurat to przyszło do głowy.

moronica 

Pomogła: 106 razy

50mm f1.8 i za reszte korpus, do tego odpowiednia perspektywa (fotografujac na wprost z poziomu dziecka tlo bedzie najbardziej rozmyte), ponadto zauwaz, ze na tych zdjwciach jest ladne wieczorne swiatlo no i na koniec umiejetna obrobka, wiec trzeba bedzie powaznie rozwazyc lightrooma

gonia65 
Uczestnik

TU masz zestaw
body
http://allegro.pl/pentax-...4700778168.html
jasne obiektywy do wyboru od f2 do f 1,4
http://allegro.pl/obiekty...4681325885.html
http://allegro.pl/obiekty...4689142083.html
http://allegro.pl/obiekty...4674185197.html
Mieścisz sie w limicie

Wojmistrz 
Obserwator

tyska89, poszukaj sobie Canon EOS 5D albo 1Ds, plus obiektyw Canon 50mm f/1.8 II. Wspomniane korpusy można dostać poniżej 1500zł, a 50mm f/1.8 II to chyba najtańsza pięćdziesiątka na rynku do dostania poniżej 300zł. Możesz mieć problem ze znalezieniem wspomnianych aparatów, bo to chodliwy towar, ale warto wyczekać.
Na koniec tego roku 1Ds stracą jeszcze bardziej na wartości, bo w 2014 kończy się gwarancja na migawkę dla całej pierwszej serii.

komor 
Moderator

Sunders napisał/a:
komor, a samyang 85/1,4, kosztuje obecnie ok.1tys.zł nowy, nie byłby lepszym rozwiązaniem? Za 700zł można by dokupić do niego np. Canona 40D.

Mam i używam, ale początkującemu nie polecę. Do tego trzeba dojrzeć samemu.

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pią 17 Paź, 2014   

tyska89, ja bym szukał uzywanego 5DI z nowym 50/1.8, choć najrozsądniejszym wyborem byłby d90 z 50/1.8, no ale żaden z tych zestawów nie zbliży się jakością do wyzej prezentowanych prac, szczególnie jeżeli nie masz doświadczenia w obróbce.

tak na marginesie, Sunders czy każdy post (poza działem z naszymi zdjęciami)kończysz pomysło- pytaniem?

Wojmistrz 
Obserwator

kozidron napisał/a:
tyska89, ja bym szukał uzywanego 5DI z nowym 50/1.8, choć najrozsądniejszym wyborem byłby d90 z 50/1.8, no ale żaden z tych zestawów nie zbliży się jakością do wyzej prezentowanych prac, szczególnie jeżeli nie masz doświadczenia w obróbce.
Że D90 nie, to rozumiem :) , ale niby dlaczego 5D, ma się nie zbliżyć do wyżej prezentowanych prac? Te nie mają nic nadzwyczajnego oprócz płytkiej głębi, oka fotografa i podkręconych kolorków na wzór Eleny Shumilovej. 50mm f/1.8 na pełnej klatce całkowicie wystarczy.

kozidron
[Usunięty]

Wojmistrz napisał/a:
le niby dlaczego 5D, ma się nie zbliżyć do wyżej prezentowanych prac?

może ze wzgledu na pewne różnice w obrazie między 135L a 50/1.8, Wojmistrz to takie drobne różnice jak między trabantem a volkswagenem, prawie nie do zauważenia :P , nie wspominając juz o perspektywie i kącie widzenia

Odpowiedz do tematu