Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jeżeli źle trafiłem z właściwie pytaniem , to z góry przepraszam , lecz chciałbym uzyskać opinie.
A zatem , stoję przed zakupem nowej lustrzanki , już pełno klatkowej , przesiadam się z Sony a700 , jestem w posiadaniu kwoty 9000 zl. w Tej cenie chciałbym kupić body i dodatkowo obiektyw , starą stajnie sprzedałem , teraz napotkał mnie mega dylemat CANON 6D czy NIKON d610 ?! przeczytałem wiele możliwych testów , filmów , ale żadne z nich nie dały mi konkretnej odpowiedzi , kupując którekolwiek body mam dostęp do wielu ob.u znajomych , wiec co wybrać ? na Brytyjskich forach wyczytałem , ze niby niebawem ma pojawić sie nowy 6D II
To nie kwestia , który lepiej leży tylko sama specyfikacja tych sprzętów , nie wiem czemu bardziej jestem przychylny na 6d lecz w porównaniu do d610 jest wolniejszy , ma węższe pola Af
Dlatego chce , aby ktos sensownie odpowiedział się w temacie
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Sob 18 Paź, 2014
W 6D boczne punkty AF niepewne. Centralny w porządku.
Muzyk powie, że kółkowybierak nie do zaakceptowania, a ja nie podzielam jego poglądu.
Coś jeszcze chciałbyś wiedzieć?
Czemu wybrałeś akurat 6d ? Jak długo go użytkujesz ? Do czego głównie Tobie służy i czy go polecisz
nienietaktak [Usunięty]
1. Bo mma więcej części z systemu Canona
2. Przeszło rok
3. Do pracy. Mam w planach wbijanie gwoździ, ale dopiero jak się nienaprawialnie zepsuje.
4. Zależy do czego. Jako korpus amatorski w zastosowaniach, gdzie szybki i sprawny AF nie jest potrzebny, lub body zapasowe - tak.
Poczekaj 2-3 miechy i wciągaj d750. Chyba że mieszkasz w UK to kup w zaufanym sklepie online gdzie będzie cena niższa. Jaki obiektyw potrzebujesz do tego ?
Czemu wybrałeś akurat 6d ? Jak długo go użytkujesz ? Do czego głównie Tobie służy i czy go polecisz
To i ja odpowiem:
Bo był najlepszym wyborem po 60D.
Kilka miesięcy.
Filmowanie i fotografia, od zdjęć artystycznych po mecze rugby.
Polecam, chyba, że stać ciebie na 5D MkIII lub 1D X i będziesz mógł i umiał wykorzystać jego funkcje. Dla mnie jego ergonomia jest świetna, przy fotografowaniu w ponad 90% korzystam z punktu centralnego który powala, ISO 25600 do użycia przy moich wydrukach A3, do filmowania delikatnie ustępuje 5D MkIII. Do tego oczywiście możliwość filmowania w formacie RAW Video, bezstratnie w rozdzielczości 1792x814 przy pomocy alternatywnego oprogramowania Magic Lantern.
Poczekaj 2-3 miechy i wciągaj d750. Chyba że mieszkasz w UK to kup w zaufanym sklepie online gdzie będzie cena niższa. Jaki obiektyw potrzebujesz do tego ?
Chce mieć zamknięty zakres , z biegiem czasu będę kupował inne obiektywy , na start z Canonem myślaem nad 24-70
[ Dodano: Sob 18 Paź, 2014 20:32 ] Wojmistrz,
Cytat:
nie tyle co filmowanie , jak sama czysta fotografia mnie interesuje , zdarza się fotografować motosport , siatkówkę , reszta to studio - plener
Wszystkie odpowiedzi jakie otrzymasz będą subiektywne, bo nie ma tu ludzi, którzy pracują w obu tych systemach na raz. Pod względem parametrów D610 wydaje się być w wielu parametrach lepszą ofertą [ porównanie ], ale dla mnie 6D jest po prostu optymalne. Dwa główne argumenty to ISO i centralny AF. Mam czasem wrażenie, że Canon specjalnie pogorszył 6D ograniczając migawkę do 1/4000 i dając tylko jeden krzyżowy punkt pomiaru AF, bo inaczej byłby zbyt wielką konkurencją dla 5D MkIII.
nienietaktak [Usunięty]
Wojmistrz napisał/a:
bo inaczej byłby zbyt wielką konkurencją dla 5D MkIII
coś w tym jest
Wojmistrz napisał/a:
bo nie ma tu ludzi, którzy pracują w obu tych systemach na raz
kozi, z tego, co sie orientuję, prywatnie ma 6D, a w robocie jakieś Najkony
wybór powinien determinować głównie dobór szkieł, skoro zakup samego aparatu jest problematyczny.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 19 Paź, 2014
Wojmistrz napisał/a:
Wszystkie odpowiedzi jakie otrzymasz będą subiektywne, bo nie ma tu ludzi, którzy pracują w obu tych systemach na raz.
nieprawda. Chociaż prawdą jest że rzeczywiście realnie mnie tu nie ma, jestem zdecydowanie tam a to jakby nie patrzeć gdzie indziej
Natomiast dość często zdarza mi się naprzemiennie pracować w róznych konfiguracjach z dwoma systemami. Tyle, że akurat nie z d600 a z d700 i d800.
szakal, nikona wole do reporterki, canona wole w plener i do studia ale to kwestia optyki. Skoro miałeś już doświadczenie z sony powinieneś wiedzieć jakiej optyki szukasz.
Więcej jednak wskazuje na d610, bo to lepszy aparat, niekoniecznie system ale aparat na pewno. Różnica w szumach jest tak niewielka, że niedostrzegalna. Natomiast jest różnica w dr i to spora na korzyść nikona a także w ergonomii i sprawności af-u.
Jeżeli miałbyś wybrać 6d to tylko z powodu specyficznych szkieł które są w systemie i nie są to zwykłe 50 czy 85tki, tylko mówie tu np. o 135 czy zumach reporterskich, które i tak pokażą klase na tym body tylko ze środkowym punktem af.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 15