Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Fatman Ja też się "stoczyłem"
Sprzedałem swoje FF i kilkunasto kilogramową szklarnie i cieszę się małym, lekkim wszystkomającym GX7 chociaż wcześniej traktowałem system micro 4/3 po macoszemu.
Faktycznie AF w GX7 to Rewelacja. Nawet w porównaniu do mojego byłego Nikona D700 który ma świetny system AF to ogólnie ten z GX7 jest.... lepszy.W tej kwesti jest szybszy i najważniejsze, dokładniejszy od wielu lustrzanek FF i Aps-c no i odpada problem back czy front focusa (kontrastowy AF).
Nawet już tak nie tęsknię za optycznym wizjerem... no i w końcu żona jest zadowolona ze nie musi robić zdjęć jakimś ciężkim "klocem" FF. Chociaż sentyment do FF pozostanie
cieszę się małym, lekkim wszystkomającym...Chociaż sentyment do FF pozostanie
To wreszcie jak jest?
vulkanwawa, trzeba było D700 na D800 zmienić, to pewnie nadal byś m4/3 po macoszemu traktował Miałem do czynienia ze znaczną częścią bezlusterkowców dostępnych na rynku i jako były posiadacz 1Ds i obecny posiadacz 6D nadal nie widzę powodu na całkowite przeniesienie się na takowe. Ze względu na rozmiary noszę zazwyczaj jakiś przy sobie, "płacząc" potem przy komputerze nad jakością, kiedy porównuję do FF.
PS. Jak można żonie dać do ręki swój aparat
Nawet już tak nie tęsknię za optycznym wizjerem... [...]. Chociaż sentyment do FF pozostanie
Wizjer akurat w GX-7 jest WY-ŚMIE-NI-TY !!!!
Ja też miałem cały plecak słoików do mojej FF-ki.
Teraz kręgosłup odpoczywa i na plenery wypadam z przyjemnością
Do tego stopnia wszedłem w u4/3, że dokupiłem Olka EM-5 (jako drugie body czasem zabieram, no i... bo czas B nie jest ograniczony do 120s jak w GX-7 a ja czasem potrzebuję dłuuuugo naświetlać ).
Używam też Olka EP-2 przerobionego na podczerwień.
Więc jak widzisz... wsiąkłem na dobre w u4/3.
Zalety: 3 stałeczki + 3 zoomy jestem w stanie wziąć w obie dłonie i... pochować po kieszeniach. Do tego 3 bodziaki, każdy na inną okazję
Nad postulatem wojmistrza bym dyskutował.
Od kiedy nie robię wydruków A0 - pełna klatka nie jest mi potrzebna
A przy naświetlaniach 5 min nie muszę oklejać aparatu taśmą (przecieki światła przez szpary i gniazda w lustrzankach są masakryczne ).
BTW: He, he... z "tęsknoty" za FF kupiłem sobie w ubiegłym tygodniu obiektyw Olka 12-40/f2.8 PRO (konkretnny rozmiarowo i wagowo słoik) i powiem tak...
Owszem, zostawię go w plecaku na jakieś okazje a po mieście będę chodził z małymi jasnymi stałeczkami: 12/f2.0 i 20/f1.7
vulkanwawa [Usunięty]
Wysłany: Sob 25 Paź, 2014
Miałem też D800 jest dobry jak stoi na... statywie.
AF nie jest powtarzalny i miałem z nim problemy.
Choć wyciąganie z cieni to bajka.
Wiadomo że plastyka obrazu FF i inne jej możliwości są fajne ale np.24-70 2.8 z D800 czy innym korpusem to już kawał sprzętu.
Różnice pomiędzy matrycami FF i APSC czy micro 4/3 już nie są tak znaczące jak kilka lat temu a waga, rozmiary i w końcu ostatnie b.dobre obiektywy do micro 4/3 wróżą temu systemowi sukces.
Ostatnio właściciel komisu foto powiedział mi że ludzie przynoszą mu systemy FF jak nigdy dotąd a ma już ich po prosu za dużo.
Najchętniej to chciałbym posiadać dodatkowo FF ale mam budżet ograniczony, gdybym nadal robił zlecenia foto to pewnie miałbym dalej FF a tak teraz dla mnie obecnego amatora, micro 4/3 to złoty środek.
Micro 4/3 kupiłem przez przypadek ale jak poczytałem wiele opinii i testów to tak naprawdę teraz matryce micro 4/3 stoją na b.dobrym poziomie dorównując np Canonowi APS-C.
Najchętniej to chciałbym posiadać dodatkowo FF ale mam budżet ograniczony, gdybym nadal robił zlecenia foto to pewnie miałbym dalej FF a tak teraz dla mnie obecnego amatora, micro 4/3 to złoty środek.
U mnie jest dokładnie odwrotnie. Firmowo fotografuję i filmuję Canonem 5D MkII i jak muszę coś zrobić dla firmy prywatnym sprzętem, to wyciągam bezlusterkowca. Prywatnie pstrykam 6D z dość zacną i jasną szklarnią i nie zamienię tego na nic, chyba, że 1D X lub C, chociaż do kieszeni rozważałem GH4.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 12