Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka dla myśliwego
Autor Wiadomość
kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Sob 25 Paź, 2014   

Nie no ja porównuję 8x42 do 8x42. W nocy to wiadomo, że większa średnica będzie lepsza. Mechanicznie zaś wiadomo Oly lepszy pozostanie.

Jak chcesz na noc to wez 8x56: albo bardzo dobrą optycznie DOT ED albo względnie małą i bardzo poręczną DOT ROH. 8x42 to taka leśna lornetka do zmierzchu, może jeszcze w pełni...

Reklama

Przemo z lasu 
Nowy

Wysłany: Sob 25 Paź, 2014   

Czy zatem Olympus 12x50 moze mierzyc sie DOT 8x56 w obserwacji nocnej ?

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Nie 26 Paź, 2014   

Zadnych szans. Ma mniejszą średnice i większe powiękzenie. 12x50 to niezła lornetka do obserwacji samolotów na wysokościach przelotowych albo ptaków drapieżnych, wodnych. No może jeszcze sprawdzi sie w podględactwie w miejscach oświetlonych.

Nocne to:
7x50 - ekstremalne ciemności
8x56 ciemność widzę
8x50 młody juz nie jestem, coś tam widzę ale jak robi się ciemno to co będe w domu siedział
10x56 w nocy ale nie koniecznie w lesie
8x42 po nocy lepiej siedzieć w domu, a na pewno nie w lesie i wrócić o zmroku

;)

widoczek 
Optyczny

Nocą apertura rządzi czyli 8x56mm spisze się zdecydowanie lepiej

Przemo z lasu 
Nowy

Czyli jednak DOT. Warto dopłacać do wersji ED ? Czy różnica w cenie jest adekwatna do różnicy w jakości ? :) Jesli tak, wchodzimy na wyzsza półkę cenową, a alternatywą staje sie Vixen Diamondback, oraz DOT ROH. Studnia bez dna... :)

Abs 
Optyczny

Takie życie...DOT optycznie jest lepszy od Vortexa Diamondback a mechanicznie gorszy. ED jest świetna optycznie a DOT bardzo dobry. ROH broni się gabarytami ale nie jest tak dobry optycznie jak wymienione (może poza Vortexem).

ManiekHunter 
Nowy

Wysłany: Czw 30 Paź, 2014   

Nie ma studni bez dna - wybór jest mega prosty i wynika jedynie z zasobności portfela:
ok 500 zł - nikon ex -10x50 super zakup
ok 1000 zł - DOT ED super zakup
Między 1000 a 3000 jest rzeczywiście jakaś taka luka i ciężko coś polecić warte swojej ceny
Jest Fujinon 7x50 ten z gorszymi powłokami za 2000 zł dobry zakup
Jest Steiner Ranger za 2000 zł dobry zakup
za ok 2700 jest meopta 8x56 dobry zakup
Od 3000 zł zaczyna się robić ciekawiej i też już ponownie można mówić o fajnym stosunku ceny do jakości:
Docter nobilem - super zakup
Fujinony - super zakup
Steiner night hunter - super zakup
Wszystkie fajne i do kupienia za ok 3000 - 3300 zł
Potem znowu nie ma nic ciekawego aż pojawiają się swarki, zeissy i leica ale to już cena czasami jest kosmiczna.
Wszytko inne to nic innego jak wynalazki i kombinowanie - tylko właśnie po co kombinować jak są sprawdzone dobre rozwiązania.

Przemo z lasu 
Nowy

Konkretna odpowiedz :) Czy w tym zestawieniu jest miejsca dla DOT 8x56 (bez ED)?

Arek 
Redaktor

Za około 1600 zł jest dostępny nowy Steiner Navigator:
http://www.ebay.pl/itm/ST...=item3f3f710ee4

Jeśli poprawili wpadki poprzednika, może być rozsądną lornetką na lata.

ManiekHunter 
Nowy

Wysłany: Pią 31 Paź, 2014   

STEINER Navigator PRO 7x50 no pewnie czemu nie - tylko po co - jak Rangera 8x56 kupisz za 1900 zł a łowiecko naprawdę bardziej się przyda.
Co do delty bez ed - zakup całkowicie bezsensowny - 700 zł - optyka naprawdę nie najlepsza (duża różnica pomiędzy wersją z ed), mechanika dziadostwo.
Przy zakupie lornetki na polowanie różnice kwoty rzędu 200 - 300 zł można całkowicie pominąć.
Sam miałem identyczne dylematy. Wykonałem kilkanaście testów lornetek podczas polowania nocami.
Nawet kupiłem DOT ed ale odesłałem (powód - mechanika), nawet kupiłem doctera nobilema 8x56 ale sprzedałem ( powód - 1. bo miałem dobrego kupca, 2. żona :evil: , 3. nieostrość na brzegu pola troszkę za duża jak na cenę, 4. ciężka, 5. brak pokrowca, no ale naprawdę generalnie świetna lornetka)
Prawdopodobnie zdecyduję się na fujinona 10x50 w wersji bez gumy.
DB

Przemo z lasu 
Nowy

Wysłany: Pią 31 Paź, 2014   

Dzięki Panowie, przywrociliscie mi wiarę w ludzi. Sprawa jest dla mnie jednoznaczna. Wygrywa EDek.

[ Dodano: Sob 01 Lis, 2014 00:15 ]
Okazuje się, ze sprawa jednak nie jest jednoznaczna. Trafilem przypadkiem na model: Delta Optical Extreme 10x50 ED. Wygląda na zdecydowanie lepiej wykonaną. Ktoś może powiedzięc na jej temat coś wiecej ? Jak wypada w porownaniu z DOT ?

jaqb 
Rozmowny

Wysłany: Sob 01 Lis, 2014   

Porównywałem kiedyś - niedługo po premierze - DOT ED z wariacją DOE - WO 7x50ED. Poza większym polem WO różnic bijących po oczach w dzień nie dostrzegłem. Wg testów DOT ED ma ciut lepszą transmisję, ale czy ktoś to nawet nocą w ogóle zauważy ciężko powiedzieć.
DOE 10x50ED przez którą patrzyłem innym razem miała duże nieostrości na brzegu pola. WO oglądana na nocnym pokazie w Delcie podobnie. Do tego stopnia, że zrezygnowałem z pomysłu zakupu. Ale to na gwiazdki miało być nie do lasu. Tak czy inaczej nocny obraz pobliskich krzaków bardzo mi się podobał ;)

Chomsky 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 04 Lis, 2014   

Przemo z lasu napisał/a:
Dzięki Panowie, przywrociliscie mi wiarę w ludzi. Sprawa jest dla mnie jednoznaczna. Wygrywa EDek.

[ Dodano: Sob 01 Lis, 2014 00:15 ]
Okazuje się, ze sprawa jednak nie jest jednoznaczna. Trafilem przypadkiem na model: Delta Optical Extreme 10x50 ED. Wygląda na zdecydowanie lepiej wykonaną. Ktoś może powiedzięc na jej temat coś wiecej ? Jak wypada w porownaniu z DOT ?

Bez urazy, ale coś mi się wydaje, że nadal nie potrafisz sobie przeliczyć jasności lornetki. Może się mylę? Masz 30 lat, potrzebujesz lornetki nocnej, więc odpuść sobie szkła typu 10x50, tylko szukaj jaśniejszych. 8x56 będzie dobrze,

Abs 
Optyczny

Wysłany: Sro 05 Lis, 2014   

A może 7x50?
http://www.optyczne.pl/26...me_7x50_ED.html
Tutaj będzie brak centralnej regulacji obrazu ale to ma też pewne zalety. Generalnie przy 7x50 niewiele trzeba kręcić - ustawisz raz i masz. W nocy to fajna rzecz.

miki76 
Początkujący

Wysłany: Sro 12 Lis, 2014   

Szanowni Koledzy! jestem od 2 tygodni szczęśliwym posiadaczem DOT 8x56 ED. Zastanawiałem się nad tym zakupem kilka miesięcy. Przetrzepałem różnorakie fora i opinie i... nie żałuję! :) ten model to dla mnie strzał w 10tkę. Odwzorowanie barw, ostrość - wszystko tak jak byc powinno. Wielkość i waga troche mnie zaskoczyły - na plus :) Naczytałem się, że duża, ciężka itp. i troche sie obawialem gabarytów. Okazało sie jednak, że nie taki diabeł straszny - w porównaniu z 1,5 kg Docterem to fraszka- igraszka. Kilkugodzinne wiszenie na karku jakoś mi nie zaszkodzilo. W dodatku bardzo wygodny pasek.Śmiało wszystkim polecam.

Odpowiedz do tematu