Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Nie 02 Lis, 2014
Przesiadka z Nikona D80 na...
Autor Wiadomość
przemekg3 
Nowy

Wysłany: Nie 02 Lis, 2014   Przesiadka z Nikona D80 na...

Witam.

Mam ogromny dylemat może ktoś z doświadczenia coś podpowie.
Fotografią amatorsko bawię się od kilkanastu lat. Aktualnie od dobrych kilku używam Nikona D80 z sigmą 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM oraz nikkorem 70-300 VR.
Od ok roku moja droga skierowała się ku reportażom konkursów psów. Większość zdjęć robionych jest w plenerze , aczkolwiek i tu warunki jeśli chodzi o światło są zmienne.
Mój dylemat to taki, czy zostać przy dotychczasowym systemie i zakupić szybsze body dające również przyzwoite odbitki z ISO na poziomie 3200 (zdażają się sytuacje że fotografuję w lesie), czy co biorę od pewnego czasu pod uwagę zmienić system na Canon i tu skłaniał bym się ku takim obiektywom
canon 70-200 f4 ze stabilizacją lub 70-200 f2.8 bez stabilizacji. Jakie macie doświadczenia z tymi szkłami. Jestem świadom tego że 2.8 będzie cięższe i w większości przypadków przymykam do 5,6 , jednak zawsze zostaje to co najważniejsze czyli światło z którego w skrajnych warunkach można skorzystać.
No i body - tutaj jeśli zmienił bym całkowicie system musiał bym ograniczyć się do ok 2500zł czyli w przedziale używanego 7D lub co też brałem pod uwagę 50D.
Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 02 Lis, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Nie 02 Lis, 2014   

Jasne szkło z dobrym af-em przy tego typu zdjęciach to podstawa, chociaż w twoim przypadku nie musi być koniecznością.

Moja znajoma radzi sobie z d7000+ wyżej wspomniany nikkor, którego już masz. Podbija iso i zdjęcia wyglądają bardzo przyzwoicie. Wymiana sprzętu na canona niekoniecznie może przynieść ci lepsze zdjęcia, chociaż z całą pewnością na niej stracisz finansowo.
Przy tak małym budżecie chyba zostałbym z nikonem, chociaz canon ma tańsze 70-200/2.8 i z całą pewnością będziesz miał lepszy af, nawet z najsłabszą wersją 70-200 od canona.
Niestety canon będzie bardziej szumiał na wyższym iso od nikona d7000 czy d7100 i to z całą pewnością zauważysz.

przemekg3, jakiego maksymalnego iso używasz na tych pokazach i jakie musisz mieć czasy by mrozić ruch?

przemekg3 
Nowy

Jeśli chodzi o iso to w D80 w miare przyzwoicie wygląda to do 640 wyżej niestety szum jest zauważalny, jeśli chodzi o ruch to w granicach 400-800 w zależności od sytuacji. W obecnym nikonie drażni mnie dosyć spora ingerencja systemu w raw-y (nef-y).
Jeśli chodzi o budżet -2,5 tyś zostanie mi na body ( na obiektyw mam przeznaczone 4,5-5 tyś).

kozidron
[Usunięty]

przemekg3, jeżeli w twoich sytuacjach fotograficznych wystarczy ci ciemne tele nikkora 70-300VR a potrzebujesz jedynie wyższego mniej szumiącego iso, to d7000 ma bardzo przyzwoite i dość nisko szumiące iso1600.
Oczywiście z canonem 7d i 70-200/2.8 będziesz miał lepszy af ale przy tym budżecie nie wystarczy ci na nic więcej. Matryca canona 7d zauważalnie gorzej pracuje od tej z d7000 na wyższych iso.

Zelber 
Nowy

Jeżeli chodzi o zdjęcia do netu(800-1200 px na dłuższym boku) to D7000 ma przyzwoite i nisko szumiące ISO w okolicach 3200 i w 99% przypadków użyteczne 6400.
Jednak AF w tej puszcze po prostu nie nadaje się do robienia czegokolwiek w ruchu.

komor 
Moderator

Zelber napisał/a:
Jednak AF w tej puszcze po prostu nie nadaje się do robienia czegokolwiek w ruchu.

W porównaniu do czego? 50D, 60?

Zelber 
Nowy

Celność AF'u D7000 w dynamicznych wynosi w zależności od warunków od 1 do 10%. I to pod warunkiem mikrokalibracji AF'u bezpośrednio przed zdjęciami, bo punkt ostrości lubi sobie wędrować w przód i tył.

kozidron
[Usunięty]

komor napisał/a:
W porównaniu do czego? 50D, 60?

komor, 50D z ciemną eLką 70-200/4 ma lepszy af niż d7000 z tym nikkorem, wiem że należałby porównać do canona 70-300IS bo to ta sama liga, jednak dawno już nie miałem 70-300IS w ręku ;)

Zelber napisał/a:
Celność AF'u D7000 w dynamicznych wynosi w zależności od warunków od 1 do 10%. I to pod warunkiem mikrokalibracji AF'u bezpośrednio przed zdjęciami, bo punkt ostrości lubi sobie wędrować w przód i tył.

skąd masz te wyniki, to raz

a dwa, bzdura z tą kalibracją za każdym razem przed zdjęciami. Punkt ostrości nie wędruje. Co najwyżej można mówić o rozkalibrowaniu albo wadliwie działającym af-ie czy też jak mówili niektórzy uzytkownicy "losowym af-ie".

komor 
Moderator

Że z 70-300 będzie gorzej to ja wiem, ale zdziwiło mnie bardzo generalne stwierdzenie kolegi Zelber. Jak rozumiem pisze on o D7000 z serii z uszkodzonym AF.

kozidron
[Usunięty]

komor napisał/a:
Jak rozumiem pisze on o D7000 z serii z uszkodzonym AF.

tego nie wiadomo, równie dobrze może pisać o UFO, z wędrującym af w "przód iw tył" jeszcze się nie spotkałem na tej planecie.
Chociaż w sumie na pewno nie pisze o losowym af-ie, bo losowego af-u nie dało się usunąć kalibracją z body "przed zdjęciami".

Zelber 
Nowy

kozidron napisał/a:

skąd masz te wyniki, to raz

Z 2 lat robienia zdjęć D7000.

kozidron napisał/a:

a dwa, bzdura z tą kalibracją za każdym razem przed zdjęciami. Punkt ostrości nie wędruje. Co najwyżej można mówić o rozkalibrowaniu

Nazywaj to jak chcesz, jednak przy takim samym świetle jednego dnia body trafia w punkt przy korekcie rzędu -6, drugiego przy -11.
Dodatkowo przy obiektach w ruchu trafienie w punkt wg D7000 wynosi mniej więcej +- 10% odległości do obiektu, co w przypadku jasnych tele kończy się katastrofą.

kozidron napisał/a:

albo wadliwie działającym af-ie czy też jak mówili niektórzy uzytkownicy "losowym af-ie".

Losowy AF to jeszcze co innego, ale to u mnie to wystąpiło tylko kilka razy i tylko na szerokim kącie.

kozidron napisał/a:

tego nie wiadomo, równie dobrze może pisać o UFO, z wędrującym af w "przód iw tył" jeszcze się nie spotkałem na tej planecie.

Ja się spotkałem, zarówno w moim D7000, jak i w C 50D

komor napisał/a:

Że z 70-300 będzie gorzej to ja wiem, ale zdziwiło mnie bardzo generalne stwierdzenie kolegi Zelber. Jak rozumiem pisze on o D7000 z serii z uszkodzonym AF.

W portrecie, jakiejś statycznej reporterce w dobrym świetle czy na tablicach testowych po mikroregulacji AF trafia prawie wszystko, jednak ruch i D7000 to recepta na klęskę.

przemekg3 
Nowy

Z tego ca napisaliście nasuwają się dwa wnioski , pierwszy to taki że najlepiej przesiąść się na Canon lub- jakie są wasze opinie kupić Nikona 300s, lub D600.

Zelber 
Nowy

przemekg3 napisał/a:
lub D600.

Tylko, że to dokładnie ten sam moduł AF co D600.

komor 
Moderator

przemekg3, była walnięta seria D7000, więc przy kupnie używanego mógłby być problem, żeby takiego nie trafić. Ale jeśli kupiłbyś D7100… Czy tam też takie jajka z AF?

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

komor napisał/a:
...D7100… Czy tam też takie jajka z AF?

Ja nie uświadczyłem takich problemów. Jedynie nie ufam skrajnym, bocznym punktom.

Odpowiedz do tematu