Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 01 Lis, 2014 Szybki bezlusterkowiec do 1k
Jestem na etapie poszukiwań odpowiedniego bezlusterkowca do mam nadzieje 1000 zł. W tej cenie w grę wchodzi tylko kit, nie wiem jednak czy brać się za używki. Generalnie dobrze byłoby żeby dysponował szybką migawką bo zależy mi na zdjęciach w ruchu. Mam w planie zaliczenie w przyszłym roku kilku turniejów tenisowych na dobrym miejscu więc warto byłoby to wykorzystać.
W oko wpadł mi Nikon 1 J3 bo tryb seryjny ma na prawdę szybki. Generalnie boje się tej mniejszej matrycy w porównaniu choćby z APS-C bo wszyscy odradzają te systemy jak mogą. Mam jeszcze pomysł polowania na 1 V1 ze względu na wizjer, aż krew mnie zalewa jak widzę zadbany egzemplarz z śmiesznym przebiegiem a muszę poczekać jeszcze miesiąc z zakupem
No chyba że jednak wystarczy mi migawka pokroju 1/4000 w NX1100 ale nie jestem w stanie tego zweryfikować bo również rozważam taką opcje. Nie przeszkadza mi pstrykanie w RAW skoro jakość jest wyraźnie lepsza. Jakieś rady?
Trochę się interesowałem systemem Nikon 1, ale raczej tylko testowanym ostatnio modelem V3 - "jak wyraźnie stanieje". Ogólnie interesował mnie aparat naprawdę mały, który mógłby zastąpić używany na co dzień kompakt G9. Poza perspektywą czekania na niższą cenę odstraszył mnie zestaw dostępnych obiektywów, jakby trochę rozrzutnych pod względem wagi, wymiarów i ceny. Wcześniejszymi wersjami bezlusterkowców Nikona zupełnie się nie interesowałem bo jak dla mnie mają za mało megapikseli, a ja, jak niejednokrotnie podkreślałem jestem zdecydowanym miłośnikiem megapikseli. Na razie kupiłem na próbę małego Olka E-PM2, bo z obiektywem kitowym kosztował w promocji tylko 1100 zł. Może dokupię do niego bardziej płaskiego zooma?
Myślę, że obok lektury tutejszego testu przyda ci się przejrzenie wpisu na blogu p. Glebowskiego rafalglebowski.pl/blog/nikon-1-v1-dzisiaj-go-kochasz-jutro-nienawidzisz/
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
Grzesiek13 [Usunięty]
Wysłany: Nie 02 Lis, 2014
Dzięki za link. Na pierwszy rzut oka jakoś nie boje się wad tego modelu, jeśli tylko znajdę w grudniu model z małym przebiegiem to będę się zastanawiał nad zakupem. Niemniej jednak już wcześniej rozważałem E-PM2 zwłaszcza że pojawia się co jakiś czas w takiej cenie
Mam jeszcze pytanie czy do 700-800 można pakować się np w używanego E-PM1?
http://allegro.pl/olympus...4756354107.html
Wystarczy że w poszukiwaniach będę sugerował się niskim przebiegiem? Wydaje mi się że Olympusy są najmniej awaryjne, przynajmniej z własnych obserwacji
Wystarczy że w poszukiwaniach będę sugerował się niskim przebiegiem? Wydaje mi się że Olympusy są najmniej awaryjne, przynajmniej z własnych obserwacji
Moze sie podziel swoimi obserwacjami? Zawsze mnie to rozbawia jak ktos mial do zynienia z probka kilku kamer wujkow i iotek i na tej podstawie wysnuwa wnioski o produktah firm ktore sa wytwarzane w dziesiatkah tysiecy.
W ogole popadasz ze skrajnosi w skrajnosc - najpierw V1 bo ma 1/1600 (piszesz, ze zalezy i na migawce) a zaraz potem olympus z minimalnym ISO200 i migawce 1/4000 (to tak jakby aparta z ISO 100 mial 1/2000). I do tego dodajesz ze samsung z ISO100 i 1/4000 moze byc za wolny.
Wiesz w ogole czego chcesz? I co to za ruch masz fotografowac? Moze wejdz na flickr, znadz zdjecia jakie hesz robic i sprawdz ich EXIFy. Bo co jak co ale juz 1/1000s zamraza ruh naprawde dobrze.
Co do pytania - za 1tys kupujesz nowego NX2000. A w ogole to bardziej niz na aparacie skup sie na obiektywie, bo moze do tego ruchu bedziesz podtrzebowal zegos dluzszego niz kit. Swoja droga nikon jest calkiem niezlym sprzetem (mam V1 i j1), ale jednak jego jakosc obrazu mi nie odpowiada. owszem, na ekranie moze byc, ale jednak wole miec pewien zapas rozdzielzosci, a V1 niby ma 10mpix (zyli nawet ekranu 4k nie wypelni), ale piksel w piksel znacznie odstawje od takiego Samsunga nx APS-C.
V1 niby ma 10mpix (zyli nawet ekranu 4k nie wypelni)
3840 × 2160 = 8294400, tak gwoli ścisłości. Generalnie to chyba zepsuł Ci się klawisz C na klawiaturze.
Grzesiek13 [Usunięty]
Wysłany: Nie 02 Lis, 2014
Wiem co mam pstrykać, pisałem w pierwszym poście
Nawet nie zauważyłem że ten olek ma minimalne iso 200. Zgadzam się trochę przesadziłem z tą migawką, przecież tenis to nie formuła 1. 1/1000 widzę że wystarcza, piłka jest dosyć ostra, Już powoli wychodzi mi z głowy pomysł z Nikonami, zwłaszcza z J3, który radzi sobie podobnie jak o wiele tańsze NX, matrycy nie oszukam. W oświetlanej hali wysokie iso się przyda a z tym u nikona średnio. Nad obiektywem się nie zastanawiałem, na razie wolę wydać więcej na lepsze miejsce (Choć wiem że od tego nie ucieknę)
Chyba czegoś nie rozumiem, bo polemizowałbym z tezą, że jak aparat zaczyna się od 200 ISO to jest za wolny.
Pierwszy problem to natomiast, czy przy ISO 200 są zauważalne szumy, ale producenci aparatów raczej nie zaczynają skali czułości od wartości, przy której szumy są zauważalne. Istotniejszy problem może dotyczyć konieczności ustawienia nieco mniejszej przesłony (większej wartości) przy silnym oświetleniu, co teoretycznie może skutkować mniejszą GO lub nawet pogorszeniem ostrości. Ale problemów z fotografowaniem szybko poruszających się obiektów być nie powinno. Konieczności ustawiania mniejszej przysłony można oczywiście zapobiegać stosując filtr szary.
Wiem co mam pstrykać, pisałem w pierwszym poście
Nawet nie zauważyłem że ten olek ma minimalne iso 200. Zgadzam się trochę przesadziłem z tą migawką, przecież tenis to nie formuła 1. 1/1000 widzę że wystarcza, piłka jest dosyć ostra, Już powoli wychodzi mi z głowy pomysł z Nikonami, zwłaszcza z J3, który radzi sobie podobnie jak o wiele tańsze NX,
Jezeli piszac "podobnie" chciales napisac "znacznie gorzej" to w pelni sie z toba zgodze. Nie ma co zaklinac rzeczywistosci.
[ Dodano: Nie 02 Lis, 2014 20:12 ]
komor napisał/a:
komisarz_ryba napisał/a:
V1 niby ma 10mpix (zyli nawet ekranu 4k nie wypelni)
3840 × 2160 = 8294400, tak gwoli ścisłości. Generalnie to chyba zepsuł Ci się klawisz C na klawiaturze.
A Nikon to 3872×2592. Czyli na szerokosc bedzie na styk, ale faktycznie da rade.
C niedomaga.
[ Dodano: Nie 02 Lis, 2014 20:14 ]
WojciechW napisał/a:
Chyba czegoś nie rozumiem, bo polemizowałbym z tezą, że jak aparat zaczyna się od 200 ISO to jest za wolny.
Za wolny w kontekscie porownania zrobionego przez autora (ze 1/4000 na aparacie z ISO100 moze mu nie wystarczyc przy jednozesnym spaglodaniu na aparat ktory ma polowe takich osiagow).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10