Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wydaje mi sie że to co dla większości, choć chyba strach to pisać .
Generalnie to jakość zdjęć, później zoom, wysokie iso tez by sie przydało bo nie lubie robi zdjeć z lampą.
w 90% zdjecia robie preselekcji przesłony, te 10% zostawiam dla żony i dziecka czyli tryb Auto.
Powiem ci ze ciezkie pytanie zadałeś z precyzowaniem swoich potrzeb
Niewiem czy dobrze wybrałem, ale warto wybierać miedzy:
X10
ZX-2 (używkę z gwarancją)
i HX50
reszta chyba nie cieszy sie dobrą jakościa zdjęć. ?
reszta chyba nie cieszy sie dobrą jakościa zdjęć. ?
Dwa wymienione przez Ciebie Samsungi są z dużo większą matrycą (aps-c) . Proponowałbym któryś z nich , ale jeżeli ma być użytkowany tylko z kitem to wybór takiego np: NX200 nie jest już taki oczywisty , tak więc jeżeli nie będziesz rozbudowywał systemu (bezlusterkowego) to optymalnym rozwiązaniem będzie proponowany przez kolegę Sunders XZ-2 . Miałem poprzedni model (XZ-1) i byłem z niego bardzo zadowolony .
W przypadku wyboru NX200 zostanie obiektyw który dał producent.
Bardzo chwalony jest fuji x10, nastawilem sie troche na niego.
Natomiast ciekawa alternatywą dla x10 jest zx-2. Ze specyfikacji tych dwóch aparatów zdecydowanie lepiej wychodzi zx-2 .
Natomiast HX50 ma duzy zoom ktory moze sie czasami przydac, ale czytalem ze nie najlepiej z jakoscią zdjec choc by przez to ze objektyw jest troche ciemny.
Zx-2 w porównaniu do x10 ma wiecej funkcji i jasniejszy obiektyw. Porównalem sobie czułość zx-2 do x10 . ZX-2 ma rewelacyjna ostrośc praktycznie w kazdej czułości. Natomiast za x10 przemawia wieksza matryca co moze miec lub ma wpływ na jakośc zdjec.
Tylko pytanie czy bedzie to widoczne przy amatorskich zdjęciach
Chyba wybór jest prosty, najlepszy bedzie zx-2. Szkoda ze nie ma wizjera, ale liczę ze LCD pokazuje 100% kadru.
Jest większa , ale to mała różnica (7.44 x 5.58 mm vs 8.8 x 6.6 mm ) . Miałem Fuji X F1 ( ta sama matryca co w X 10 ) na ISO 100 wolałem zdjęcia z Olego , Fuji był lepszy na wyższych czułościach , ale jeszcze na ISO 800 XZ1 nieżle sobie radził . Zrobiłem kiedyś mały teścik w "ciężkich warunkach" (kościół) , tutaj : http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=25322 znajdziesz fotki . XZ 1 był na matrycy CCD , XZ 2 jest na mniej szumiącym sensorze CMOS , tak więc raczej nie masz się czego obawiać .
tzn ja wiem o jednym - filmy (ciekawi mnie jak ludzie ustawiaja 120fps na tym aparacie, bo ja sie tam tej funkcji doszukac nie moglem.
a drugim powodzie to niewiem.
Gdzies przeczytalem ze lepiej wziasc zx-2 o ile bardziej zalezy nam na zdjeciach.
ciekawi mnie jak ludzie ustawiaja 120fps na tym aparacie, bo ja sie tam tej funkcji doszukac nie moglem
Bo nie znajdziesz tej funkcji jak kupisz aparat to wstępnych ustawieniach tj (język,zegar) masz wybór,możliwość pracy 120 fps (NTSC/HD)/PAL 100 fps (HD) w MP4.
Jak masz na tyle to dołóż do lx.Jakość zdjęć jest tak samo dobra w jednym jak i drugim a co oferują te aparaty to zerknij do instr pdf i sobie porównaj który lepiej wybrać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10