Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Na potrzeby realizacji krótkich filmów półprofesjonalnych do umieszczenia w Internecie potrzebuję mikrofonu umożliwiającego nagrywanie filmów na zewnątrz, a więc i przy wietrze.
Mam Canon 700D i do powyższego celu zakupiłem mikrofon Rode VideoMic Rycote.
Zostałem zapewniony przez sprzedawcę, iż mikrofon będzie sobie bardzo dobrze radził przy wietrze, a minimalny szum będzie słyszalny wyłącznie przy silnym wietrze. Niestety szum wiatru jest słyszalny bardzo wyraźnie nawet przy co najwyżej średnim wietrze (prędkość 20 km/h), właściwie nie jest w tej kwestii lepiej niż z mikrofonem wbudowanym.
W jaki sposób nagrywać filmy z dźwiękiem na zewnątrz przy wietrze? Czy pomogłaby tu dodatkowa osłona przeciwwietrzna (windjummer, windshield, windbuster)?
Odpowiedzi nie udało mi się znaleźć na forum i u wujka Google. Zaczynam swoją przygodą z półprofesjonalnymi zdjęciami i filmowaniem. Liczę na pomoc gdyż kompletnie nie wiem jak to ugryźć.
Klawy, zatrudnij dźwiękowca Nie ma tak, że mikrofonem na badylu czy kamerze z jakiejś odległości wytłumisz dźwięk tła. Nawet jak zamontujesz windjammer wielkości barana, to będzie trochę słychać wiatr jeśli rozmówca będzie daleko. Jeśli to ma być rozmowa z kimś, to najlepiej jakiś dyktafon/rekorder (ja używam Tascama DR-07mkII, ale Zoom H1 też jest świetny) i mały mikrofonik na kabelku w klapie.
I am having Proaim blimp mic windshield, it produces noise free audio, it comes with fur cover and micro holder.. In order to shoot in crowed I also bought carbon fiber Boom pole
Both are really great...
Klawy [Usunięty]
Wysłany: Sro 05 Lis, 2014
Erwin napisał/a:
Hi,
I am having Proaim blimp mic windshield, it produces noise free audio, it comes with fur cover and micro holder.. In order to shoot in crowed I also bought carbon fiber Boom pole
Both are really great...
Thanks, blimp mic - does this blimp mic include microphone or only a cover? is it possible to connect it directly to camera (mine Canon 700D)? or can I use it only with boompole?
Wojmistrz napisał/a:
Klawy, zatrudnij dźwiękowca Nie ma tak, że mikrofonem na badylu czy kamerze z jakiejś odległości wytłumisz dźwięk tła. Nawet jak zamontujesz windjammer wielkości barana, to będzie trochę słychać wiatr jeśli rozmówca będzie daleko. Jeśli to ma być rozmowa z kimś, to najlepiej jakiś dyktafon/rekorder (ja używam Tascama DR-07mkII, ale Zoom H1 też jest świetny) i mały mikrofonik na kabelku w klapie
Wojmistrz dzięki za odpowiedź
Czyli do narracji na zewnątrz najlepiej rejestrator/rekorder + mikrofon klapowy
- pytanie (może oczywiste, ale nie dla mnie ) czy tak nagraną ściężkę dźwiękową trzeba następnie łączyć z filmem dopiero w obróbce/montażu?
- czy taki reokrder jak Zoom H1 można efektywnie również wykorzystać w inny sposób, np. montując na aparat? (znalazłem zarzuty że Zoom H1 b. mocno rejestruje dźwięki z urządzenia na którym jest zamontowany Zoom H1 dźwięki
Filmy nagrywam z niewielkiej odległości od mówiącego (1-3 metrów). Ostatni, który nagrałem przy użyciu Rode VideoMic Rycot na zewnątrz nie zarejestrował ostatecznie dużo dźwieku wiatru (chociaż jest on słyszalny), dzięki temu chyb że wiatr był słaby a ja byłem do niego ustawiony plecami - obawiam się jednak że Rode VideoMic może być problematyczny w przyszłości. Ciężko będzie za każdym razem czekać na to aby wiatr był słaby i wiał z strony która pozwoli ustawić sie do niego tyłem (a nie pod słońce) - dlatego poważnie zastanawiam się nad jego zwrotem i zakupem zaproponowanego Zoom H1
- pytanie (może oczywiste, ale nie dla mnie ) czy tak nagraną ściężkę dźwiękową trzeba następnie łączyć z filmem dopiero w obróbce/montażu?
Po to na planie filmowym jest klaps - właśnie do synchronizacji dźwięku
Dźwięk z rekordera umieszczasz na osobnej ścieżce, synchronizujesz i wybierasz najlepszą jakościowo ścieżkę lub nawet jak masz tyle samozaparcia mieszasz je ze sobą.
Klawy napisał/a:
- czy taki reokrder jak Zoom H1 można efektywnie również wykorzystać w inny sposób, np. montując na aparat? (znalazłem zarzuty że Zoom H1 b. mocno rejestruje dźwięki z urządzenia na którym jest zamontowany Zoom H1 dźwięki
Można, aczkolwiek wiem, że on zbiera bardzo mocno wszystko z otoczenia. Osobiście nigdy nie posiadałem żadnego Zooma.
Generalnie na rejestrator nadaje się wszystko, ludzie nawet telefony z zestawem słuchawkowym używają to takich nagrań.
Klawy [Usunięty]
Wysłany: Czw 06 Lis, 2014
Wojmistrz napisał/a:
Można, aczkolwiek wiem, że on zbiera bardzo mocno wszystko z otoczenia. Osobiście nigdy nie posiadałem żadnego Zooma.
Generalnie na rejestrator nadaje się wszystko, ludzie nawet telefony z zestawem słuchawkowym używają to takich nagrań.
Dzięki raz jeszcze Wojmistrz
Dzięki Twojej radzie wpadłem na to, że w tym wypadku najtańszym i dobrym rozwiązaniem będzie po prostu podłączenie mikrofonu zewnętrznego klapowego/krawatowego (czy jak go zwali) do smartfona
Problem tylko w tym że aby taki mikrofon podłączony do smartfona działał musi mieć odpowiednie wejście lub adapter - masz może pomysł Wojmistsz jaki? (mikrofon lub adapter) - mój smartfon to Galaxy Note 2
Szukałem też u wujka Google ale znalazłem tylko techniczne specyfikacje zamiast nazwy (adaptera, mikrofonu), a je nie chcę tej przejściówki robić tylką ją kupić
Nie, nie miałem okazji bawić się w nagrywanie przez smartfona, (no może kilka razy kiedyś).
Klawy [Usunięty]
Wysłany: Pią 07 Lis, 2014
Jedna jedyna firma z wielu odpowiedziała mi na zapytanie o mikrofon odpowiedni do smartfona
To jest nagranie z takowego - zastanawiam się czy szum w tle nie jest zbyt słyszalny jak na tego typu mikrofon? czy to szum jest normalny i nie do uniknięcia?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9