Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Bezlusterkowiec czy nowa/używana lustrzanka budżet 1000-2000
Autor Wiadomość
fatman 
Optyczny

Wysłany: Sro 05 Lis, 2014   

RB napisał/a:

Np. jakiś sensowny nieduży korpus m4/3 z takim 9-18 mm jest pod względem gabarytów chyba nie do pobicia z zestawów korpus + szerokokątny zoom (w stosunku do jakiejkolwiek lustrzanki z ekwiwalentnym zoomem jest wręcz malutki). Za korpus musisz dać od ca. 1500 wzwyż, a ten obiektyw nowy to ponad 2 kawałki.

No chyba, że zapolujesz na alledrogo albo ebaju.
Mnie się udało upolować Olka EP-2 za 700 PLN a 9-18 za 1500.
Ale się trochę naczekałem... :mrgreen:

Reklama

mavi 
Nowy

Czym różnią się wersje obiektywów IS II a IS STM np.?

Tak chodziło mi o gabaryty nie tyle o wagę co rozmiary, wybór bezlusterkowców jest ogromny a i ceny też nie małe ?

[ Dodano: Sro 05 Lis, 2014 23:25 ]
siosio napisał/a:
mavi napisał/a:
A 1200D czy 100D ? Raczej będę stawiał na nowe szkła bo nie mam od 18mm a przy mnożniku fajnie mieć taki obiektyw i zastanawiam się nad 18-55 ten IS czy lepiej 18-135 czy 18-200 - ten ostatni będzie najgorszym wyborem ?

A jak sprawa z Bezlusterkowcami który będzie taki na miarę 1200D a który na 700D ?

Lepiej wykonany z lepszym obiektywem i nowszym procesorem jest 100D. Tymczasem 1200D nawet nie ma czyszczenia matrycy....

Sigma 18-200 - nie jest najlepszym wyborem.

Dość dobry jest Canon 18-135 - ale jak chcesz kupić nowy zestaw to przekroczysz swój pułap.

18-55 jest spoko - a wersja STM w ogóle zachwyca bardzo pozytywnie.

Dobra Sigma to 17-50 f/2.8, albo 17-70 f/2.8-4

Dobry Tamron to 17-50 f/2.8

Sigma 18-200 - nie jest zła ale ty pisałeś o jakiejś używce, a więc pewnie starej wersji tego szkła bez stabilizacji. Generalnie po za niebyt dobrą jakością zdjęć na dłuższych ogniskowych dojdzie często niecelny i głośny af.

Podałem Ci bezlusterkowce - dadzą Ci mniej więcej podobną jakość obrazka - odstawać może lekko Panasonic G5 oraz Samsung NX1100. Matryce aps-c - a więc tej samej wielkości co w lustrzankach 1200D i 100D mają Sony i Samsungi - z tych dwóch wziąłbym Sony.

Odstawać G5 i Samsung na + czy na - ? Czyli na taką 700D Canona to Sony Ilce będzie dobrym konkurentem tzn odpowiednim ? Jednak te co podałeś to nowe można kupić za 1500 +/- czyli taniej od lustrzanek? tam za nowe z obiektywami +/-2000 za 650D czy 700D

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

mavi napisał/a:
IS II a IS STM np.

STM to nowy pomysł Canona na napęd AF w budżetowych na razie szkłach - pomysł pod kątem filmowania.
Przydatne wtedy, gdy i body STM wspomaga. :roll:

MAvi zobacz nowy kompakt Panasonica - LX 100.
Co prawda nie tani, ale ... położy wiele aparatów na łopatki w tym niektóre bezlusterkowce :wink:

mavi napisał/a:
EOS 450D + Canon 18-135 + lampa Canon 430ex - za około 1700zł - ale to znów używka i 450D stary korpus?

Owszem, stary i ma max ISO 1600... Niemniej do wielu zastosowań zupełnie wystarczy.
Szkło 18-135 (ciemne jak stodoła w nocy) odpuściłbym sobie i celował w coś ze światłem 2.8

mavi 
Nowy

Wysłany: Czw 06 Lis, 2014   

Czyli ten CANON EFS 17-85 IS USM też odpada? warte to szkło zainteresowania?

To w takim razie 2,8 to grubo ponad 1000zł za samo szkło a gdzie nowe body ? aż tak ciemnie to 18-135? kitowe też ciemne w takim razie?

muzyk 

mavi napisał/a:
warte to szkło zainteresowania?

Niekoniecznie.
mavi napisał/a:
aż tak ciemnie to 18-135? kitowe też ciemne w takim razie?

Szkła ze światłem 3.5-5.6 czyli te głównie oferowane w tzw. zestawie kitowym, to propozycja na początek, która z czasem tak czy inaczej zostanie zamieniona na coś jaśniejszego, jeśli tylko fotografią zaczniesz się bardziej interesować.

komor 
Moderator

muzyk napisał/a:
Szkła ze światłem 3.5-5.6 czyli te głównie oferowane w tzw. zestawie kitowym, to propozycja na początek, która z czasem tak czy inaczej zostanie zamieniona na coś jaśniejszego, jeśli tylko fotografią zaczniesz się bardziej interesować.

Czyli spokojnie na początek można je kupić, mając mały budżet.

muzyk 

komor napisał/a:
Czyli spokojnie na początek można je kupić, mając mały budżet.

Wiedząc, że to bardziej szkła szitowe niż kitowe i po roku mniej więcej będzie się rozglądać za innym/i.

mavi 
Nowy

Czyli jeśli chodzi o Lustrzankę to zdecydowanie nowa?
i miminum 600D czy 650D zakupić osobno body i dorzucić do obiektywu
18-50 z światłem 2,8 ale to Sigma/Tamron tylko?

Co do bezlusterkowców ceny podanych różnią się kilka dobrych stówek chwila mi zajmie zaczym zagłębię się w ich tematyce proponowane modele to za około 1000zł można kupić i około 2000zł między nimi przepaść rozumiem ? chodzi o jakość wykonania? matrycę? szkła? czy po prostu firmę jedna droższa druga tańsza?

poszukam lustrzanek ale ciężko będzie z budżetem taki obiektyw z dobrym światłem plus korpus to bliżej 2500-3000zł

A bezlusterkowca nowego mogę zakupić za 1000zł z hakiem ale czy to warto ? Czy też lepiej jaśniejsza optyka do tego bezlusterkowca?

muzyk 

mavi napisał/a:
Czyli jeśli chodzi o Lustrzankę to zdecydowanie nowa?

Mniej nie słuchaj, bo Ci nawet Canona 30D doradzę i do niego Tamrona 17-50 2.8, bądź canona 40D + podobne szkło, bądź Sigma 17-70 2.8-4.5

mavi napisał/a:
A bezlusterkowca nowego mogę zakupić za 1000zł z hakiem ale czy to warto ?

Zależy który.
Polecam Panasonic G5

Odpowiedz do tematu