Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Np. jakiś sensowny nieduży korpus m4/3 z takim 9-18 mm jest pod względem gabarytów chyba nie do pobicia z zestawów korpus + szerokokątny zoom (w stosunku do jakiejkolwiek lustrzanki z ekwiwalentnym zoomem jest wręcz malutki). Za korpus musisz dać od ca. 1500 wzwyż, a ten obiektyw nowy to ponad 2 kawałki.
No chyba, że zapolujesz na alledrogo albo ebaju.
Mnie się udało upolować Olka EP-2 za 700 PLN a 9-18 za 1500.
Ale się trochę naczekałem...
Czym różnią się wersje obiektywów IS II a IS STM np.?
Tak chodziło mi o gabaryty nie tyle o wagę co rozmiary, wybór bezlusterkowców jest ogromny a i ceny też nie małe ?
[ Dodano: Sro 05 Lis, 2014 23:25 ]
siosio napisał/a:
mavi napisał/a:
A 1200D czy 100D ? Raczej będę stawiał na nowe szkła bo nie mam od 18mm a przy mnożniku fajnie mieć taki obiektyw i zastanawiam się nad 18-55 ten IS czy lepiej 18-135 czy 18-200 - ten ostatni będzie najgorszym wyborem ?
A jak sprawa z Bezlusterkowcami który będzie taki na miarę 1200D a który na 700D ?
Lepiej wykonany z lepszym obiektywem i nowszym procesorem jest 100D. Tymczasem 1200D nawet nie ma czyszczenia matrycy....
Sigma 18-200 - nie jest najlepszym wyborem.
Dość dobry jest Canon 18-135 - ale jak chcesz kupić nowy zestaw to przekroczysz swój pułap.
18-55 jest spoko - a wersja STM w ogóle zachwyca bardzo pozytywnie.
Dobra Sigma to 17-50 f/2.8, albo 17-70 f/2.8-4
Dobry Tamron to 17-50 f/2.8
Sigma 18-200 - nie jest zła ale ty pisałeś o jakiejś używce, a więc pewnie starej wersji tego szkła bez stabilizacji. Generalnie po za niebyt dobrą jakością zdjęć na dłuższych ogniskowych dojdzie często niecelny i głośny af.
Podałem Ci bezlusterkowce - dadzą Ci mniej więcej podobną jakość obrazka - odstawać może lekko Panasonic G5 oraz Samsung NX1100. Matryce aps-c - a więc tej samej wielkości co w lustrzankach 1200D i 100D mają Sony i Samsungi - z tych dwóch wziąłbym Sony.
Odstawać G5 i Samsung na + czy na - ? Czyli na taką 700D Canona to Sony Ilce będzie dobrym konkurentem tzn odpowiednim ? Jednak te co podałeś to nowe można kupić za 1500 +/- czyli taniej od lustrzanek? tam za nowe z obiektywami +/-2000 za 650D czy 700D
STM to nowy pomysł Canona na napęd AF w budżetowych na razie szkłach - pomysł pod kątem filmowania.
Przydatne wtedy, gdy i body STM wspomaga.
MAvi zobacz nowy kompakt Panasonica - LX 100.
Co prawda nie tani, ale ... położy wiele aparatów na łopatki w tym niektóre bezlusterkowce
mavi napisał/a:
EOS 450D + Canon 18-135 + lampa Canon 430ex - za około 1700zł - ale to znów używka i 450D stary korpus?
Owszem, stary i ma max ISO 1600... Niemniej do wielu zastosowań zupełnie wystarczy.
Szkło 18-135 (ciemne jak stodoła w nocy) odpuściłbym sobie i celował w coś ze światłem 2.8
aż tak ciemnie to 18-135? kitowe też ciemne w takim razie?
Szkła ze światłem 3.5-5.6 czyli te głównie oferowane w tzw. zestawie kitowym, to propozycja na początek, która z czasem tak czy inaczej zostanie zamieniona na coś jaśniejszego, jeśli tylko fotografią zaczniesz się bardziej interesować.
Szkła ze światłem 3.5-5.6 czyli te głównie oferowane w tzw. zestawie kitowym, to propozycja na początek, która z czasem tak czy inaczej zostanie zamieniona na coś jaśniejszego, jeśli tylko fotografią zaczniesz się bardziej interesować.
Czyli spokojnie na początek można je kupić, mając mały budżet.
Czyli jeśli chodzi o Lustrzankę to zdecydowanie nowa?
i miminum 600D czy 650D zakupić osobno body i dorzucić do obiektywu
18-50 z światłem 2,8 ale to Sigma/Tamron tylko?
Co do bezlusterkowców ceny podanych różnią się kilka dobrych stówek chwila mi zajmie zaczym zagłębię się w ich tematyce proponowane modele to za około 1000zł można kupić i około 2000zł między nimi przepaść rozumiem ? chodzi o jakość wykonania? matrycę? szkła? czy po prostu firmę jedna droższa druga tańsza?
poszukam lustrzanek ale ciężko będzie z budżetem taki obiektyw z dobrym światłem plus korpus to bliżej 2500-3000zł
A bezlusterkowca nowego mogę zakupić za 1000zł z hakiem ale czy to warto ? Czy też lepiej jaśniejsza optyka do tego bezlusterkowca?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9