Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 08 Lis, 2014 Propozycja testu porównawczego dwóch lornetek
Jak w tytule proponuję przeprowadzić test porównawczy dwóch lornetek z tej samej rodziny Monarch 7 ; dużej 10x42 i małej 10x30. Do wysunęcia tej propozycji skłonił mnie fakt porównania ich specyfikacji technicznych , odpowiednio poniżej ;
http://nikon.pl/pl_PL/pro...monarch-7-10x42 http://nikon.pl/pl_PL/pro...monarch-7-10x30
obie mają takie samo pole widzenia, duże jak na klasę 10x i z tego względu porównanie moim zdaniem może być interesujące. To tacy "bracia" duży i mały o chyba bardzo podobnej jeśli nie prawie identycznej konstrukcji optycznej. Takiego testu lornetek jeszcze nie było a według mnie to jest okazja która może dać ciekawe wyniki do przemyśleń.
Czy to dobry pomysł (mnie się tak wydaje) zdaniem Waćpanów ?
ps. Mam nadzieję że wypowie się w tej kwestii sam SPRN (Szanowny Pan Redaktor Naczelny)
Na razie nie mam takich planów. Muszę zrzucić z siebie to co już mam przetestowane, a jeszcze nie do końca opracowane.
Odpowiedź bardzo powściągliwa i niemalże godna polityka, szczerze mówiąc nie takiej się spodziewałem. Rozumiem że mój pomysł nie przypadł do gustu a przecież Monarch 7 10x42 to klasa chyba najbardziej popularna i dziwi mnie że lornetka oferująca jedno z największych pól widzenia w tej klasie pochodząca w dodatku od tak znanego i liczącego się producenta nie została jeszcze przetestowana. No ale cóż C'EST LA VIE jak śpiewali Emerson Lake & Palmer !
Sylvestrze Kocie, jest parę setek nieprzetestowanych lornetek. Za to Monarchów 7 przetestowano już dwa. Ja wręcz protestuję, żeby tracic czas na kolejne. Od biedy to już bym wolał test Prostaffa albo Monarch 5 jak musi być Nikon. Jak możesz kupić tylko M7 i do tego z atestem SPRN to sobie kup 8x30 i nie zawracaj dupy
EDIT ... o kurde, du.a w dopełniaczu się nie wykropkowywuje
[quote="kivirovi"]Sylvestrze Kocie, jest parę setek nieprzetestowanych lornetek. Za to Monarchów 7 przetestowano już dwa. Ja wręcz protestuję, żeby tracic czas na kolejne. Od biedy to już bym wolał test Prostaffa albo Monarch 5 jak musi być Nikon. Jak możesz kupić tylko M7 i do tego z atestem SPRN to sobie kup 8x30 i nie zawracaj dupy
Spokojna twoja rozczochrana atest SPRN mile widziany ale spokojnie mogę się obejść bez niego i obejdę bo na testy 10x32 na tym portalu się nie zanosi. Temat M7 10x30 zgłębiłem dość dobrze oglądając go już trzy razy;
1 samego
2 porównując z prostattem 7s 10x30
3 porównując z M7 10x42 .
Mogę kupić nie tylko M7 bo inne alternatywy też są i to bardzo interesujące szkoda że żadnej z nich Ty jako "wielki znawca lornetek" nie wskazałeś a z polecaniem 8x30 zamiast 10x32 to Ty mi dupy nie zawracaj jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem.
Ps. I nie martw się nie zamierzam Tobie już d..y zawracać w temacie 10x32 bo widzę że to tylko strata czasu.
Pozdrawiam serdecznie !
Toż znasz opinię i SPRN i SMR (spokojnej mojej rozczochranej). Znasz też opinie forumowiczów - są dość jednoznaczne. Monarchy i Prostaffy sam obejrzałeś i porównałeś. Wiem, chciałoby się to samo a taniej niż M7: "żal kota ściska za gardziel i siedzisko" ale co ja poradzę, że tyle to kosztuje. Jak Prostaff Cie zadowala, to ja ani nie pochwalam ani nie zabraniam Decyzji jednak nikt za Ciebie nie podejmie.
Toż znasz opinię i SPRN i SMR (spokojnej mojej rozczochranej). Znasz też opinie forumowiczów - są dość jednoznaczne. Monarchy i Prostaffy sam obejrzałeś i porównałeś. Wiem, chciałoby się to samo a taniej niż M7: "żal kota ściska za gardziel i siedzisko" ale co ja poradzę, że tyle to kosztuje. Jak Prostaff Cie zadowala, to ja ani nie pochwalam ani nie zabraniam Decyzji jednak nikt za Ciebie nie podejmie.
To chyba normalne i zdrowe że chciałoby się taniej a Prostaff wcale nie zadowala bo większa AC od M7. Cena M7 10x30 pomimo obniżenia od momentu premiery jeszcze za wysoka zwłaszcza w porównaniu np do M5 10x42 a taka sytuacja może skłaniać do podjęcia ryzyka
Z pewnoscia; ja bym polecil Vortex Diamondback lub Celestron Trailseeker 10x32. Niestety ogladalem tylko 8x32... Pierwsza lepiej wykonana i zlepsza gwarancja ale tez z wieksza aberracja chromatyczna niz VNF, druga zas z mniejsza za to gorzej wykonana. Obie mniejsze od VNF. Fajna jest tez Kowa YF 8x30. Bardzo dobra optycznie ale porro wiec calkiem spora. Troche babski lub dziecinny wyglad, no i 10x30 niet...
Umiarkowanie mozna im ufac. Maja swoje wpadki ale tez dobre przewidywania. U nich zbyt duza role jak dla mnie odgrywaja nieoptyczne elementy w klasyfikacji. Nie ma w tym nic zlego, tak jest tez w zyciu, ale one sa bardzo subiektywne.
Trailseeker bardzo mi sie podobal. Jest nieco bardziej chinsko-plastikowy niz Diamondback, mniej precyzyjnie chodzi i jest drozszy ale za to smuklejszy. Z tych wlasnie wzgledow po bezposrednim porownaniu w sklepie kupilem siostrze Diamondbacka 8x32 w prezencie. Od dluzszego czasu mam tez na oku Celestrona Granite 33mm (7x33 konkretnie ale 10x33 tez maja) ale jak dotad nie udalo mi sie wybrac do sklepu gdzie go maja. Jak by ci sie udalo znalezc starego Outland LX (zielony nie czarny!) 32mm, a zdaje mi sie, ze byly 10x32 to bym polecal i byloby dosc tanio. Tyle, ze sa dawno wycofane...
Bardzo fajne pod wzgledem wykonania i dosc przyzwoite optycznie sa Minox ale niestety trudno je w Polsce korzystnie kupic.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10