Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 04 Lip, 2008 Sony A 700 obiektyw szerokokątny do wnętrz
Witam i proszę o pomoc w rozstrzygnięciu moich dylematów. Ostatnio otrzymałem zamówienie na wykonanie kilku serii zdjęć wnętrz. Jestem posiadaczem Sony Alpha 700 i zastanawiam się nad wyborem obiektywu szerokokątnego. Zastanawiam się nad SONY SAL-20F28. Zastanawiam się też nad Sigmą 10 - 20 . Za obiektywem Sony Sal 20F28 przemawia to, że może być on wykorzystany gdy w przyszłości zdecyduję się a Alphę 900. Sigma zaś nie będzie miała zastosowania do klatki 24x36. Generalnie przeważa też opinia, że obiektywy stałoogniskowe mają przewagę ( ostrość i jasność) nad zoomami.
Obecnie fotografuję wnętrza sony 18-70 DT i zastanawiam się na ile jakość fotografii będzie lepsza po zastosowaniu innych obiektywów. Gdybyście mogli podzielić się swoimi uwagami a może zaproponować inne szkła , byłbym wdzięczny. Pozdrawiam
Jakosc bedzie lepsza, bez dwoch zdan.
Jesli fotografujesz wnetrza (ale bez ludzi), to swiatlo nie bedzie az takie wazne - uzyjesz statywu. Ta stalka jest calkiem przyzwoita. Problem jednak w tym, ze na cropie to juz sie robi 30mm i moze byc troche wasko.
Fotografuję wnętrza bez ludzi .
Zależy mi na szerokim kącie. Zastanawiam się nad sigmą 10 - 20 lub sigmą 12 - 24. Ta druga ma tę zaletę że ma zastosowanie do pełnego obrazka. A ponieważ liczę się z tym, że za jakiś czas przejdę na Alfę 900 zastanawiam się poważnie właśnie nad tym obiektywem
Zdecydowałem się na zamówienie Sigmy 12-24 w MegaFoto za kwotę 2 208 zł z zerowym kosztem dostawy.
Dziękuję za pomoc.
Pozostaje mi jeszcze problem z zakupem lamp doświetlających. Nie chcę lamp błyskowych zależy mi na świetle stałym. Prosiłbym o jakieś propozycje i wskazówki dotyczące firmy, modelu, mocy itp.
Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony przez Gdańszczanin Pią 04 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz
to prawda, mam nadzieję że nie naruszyłem żadnych zasad forumowych... Jeżeli zaś naruszyłem to nieświadomie i z góry przepraszam. Po prostu bardzo goni mnie czas i muszę się na coś zdecydować
O ile mi wiadomo to nie. Obiektyw jest dobry, ale musisz go przetestowac jak przyjdzie, bo o ile pamietam, to MM obiektyw bardzo chwalil, a w tescie wyszedl tylko dobrze.
A tak swoja droga - na A900 to bedzie szeeeeeeeeroko.
O ile mi wiadomo to nie. Obiektyw jest dobry, ale musisz go przetestowac jak przyjdzie, bo o ile pamietam, to MM obiektyw bardzo chwalil, a w tescie wyszedl tylko dobrze.
A tak swoja droga - na A900 to bedzie szeeeeeeeeroko.
Sigma 12-24 to bardzo dobry obiektyw. Na pełnej klatce pokazuje pazur, można nią robić niesamowicie odjechane kadry i tylko kreatywność fotografa będzie tutaj istotnym ograniczeniem. Oczywiście przy FF na brzegu rewelacji nie będzie, ale jest znośnie i lepiej niż choćby przy Sigmie 17-35.
Sigma 12-24 z racji wystającej przedniej soczewki nie będzie "normalnie" współpracować z nakręcanymi filtrami i to jest największa wada tego obiektywu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9