Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka czy bezlusterkowiec do 2000 zł? (głównie film)
Autor Wiadomość
Xoni 
Nowy

Wysłany: Pon 10 Lis, 2014   

Poważnie zastanowię się jeszcze na Canonem 600D i może jak budżet pozwoli nad 700D (może na święta promocję będą ;p). Bo za Panasem przemawia to, że mogę nagrywać po 2 godziny non-stop (chciałbym robić speed drawing na YouTube oraz kursy z rysowania).

Muszę zobaczyć który system będzie mnie kosztować, bo za Canonem przemawia ta mniejsza ilość szumów + do tego jasny obiektyw i mogę robić piękne zdjęcia na nocnych spotach i imprezach :)

Zobaczę jakie obiektywy bym kupował będąc w jakimś systemie. Zobaczę też czy na jakie body bym mógł kiedyś sobie pozwolić jeżeli bym został w jakimś systemie i bym mógł na tym zarabiać (jak Canon to pewnie już 5dm2/5dm3, jak Panas to jakieś GH4 może GH5 jak wyjdzie)

Reklama

komor 
Moderator

Xoni napisał/a:
Bo za Panasem przemawia to, że mogę nagrywać po 2 godziny non-stop

A co z ograniczeniem do 30 minut nakładanym z przyczyn celnych?

Xoni 
Nowy

komor napisał/a:
Xoni napisał/a:
Bo za Panasem przemawia to, że mogę nagrywać po 2 godziny non-stop

A co z ograniczeniem do 30 minut nakładanym z przyczyn celnych?

Podobno można tam ustawić, że po nagraniu 30 minutach od razu rozpoczyna kolejne nagranie. W Canonie 600D z ML też tak można zrobić chyba ale przegrzewanie boli i przez to lustrzanka może paść.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Hmm, do długich filmów to raczej camcorder, a lustrzanka, czy aparat z funkcją filmowania, to raczej do filmów "wieloscenowych".

Xoni 
Nowy

Ale potrzebuję też aparatu do zdjęć, bo na razie zdjęcia np. na aukcje robię telefonem które nie zaskakują jakością.

Oczywiście będę zmieniać sceny itd. by nie było za nudno (w "szybkim rysowaniu").

W sumie coraz bardziej myślę o Canon 700D oraz Panasonicu G6, muszę tylko te szkiełka popatrzeć na które bym musiał pozbierać jeżeli został bym w którymś systemie :)

RB 

Xoni napisał/a:

Muszę zobaczyć który system będzie mnie kosztować, bo za Canonem przemawia ta mniejsza ilość szumów

Dobra, weź popatrz, poczytaj:

http://www.dxomark.com/Ab...Use-Case-Scores
(coby wiedzieć mniej więcej o czym mowa w linku poniżej)
http://www.dxomark.com/Ca...D___875_870_813

oraz zdjęcia tutaj:
http://www.dpreview.com/r...0d-rebel-t5i/26
(do porównania weź Panasonika G3 lub Gx1, mają prawie taką samą matrycę jak g6...)

Po co Ci oglądać nieruszane niczym Rawy na optycznych?

Xoni 
Nowy

I to mnie trochę dziwi, że na zagranicznych stronach G6 wypada ok ze zdjęciami w porównaniu z np. 700D, a na optycznych jest słabo.

Teraz patrzę sobie te szkiełka to sobie rozplanowałem tak:

Canon:
1. Kitowy obiektyw
2. Canon 50mm F/1.8 (350 zł)
3. Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 (1500 zł)
4. Czas pokaże

Panasonic:
1. Kitowy obiektyw
2. Sigma 19 lub 30 F/2.8 (500-600 zł)
3. Panasonic 20mm F/1.7 (1500 zł)
4. Voigtlander Nokton 25mm f/0.95 (3000 zł)
5. Czas pokaże

Raczej znów jestem nastawiony na G6 jak poczytałem o nim na zagranicznych forach i stronach.

komor 
Moderator

Xoni, Optyczni testują matrycę przy pomocy oprogramowania niezależnego, niemodyfikującego* danych z matrycy. To daje pojęcie o fizycznych cechach matrycy. W praktyce fotograficznej używa się programów typu Photoshop czy Lightroom lub podobnych, które w większym lub mniejszym stopniu niwelują pewne typowe problemy.
Już nie wspomnę o portalach, które testują JPG-i generowane przez aparaty.

* - no, w najmniejszym możliwym stopniu.

RB 

komor napisał/a:

Już nie wspomnę o portalach, które testują JPG-i generowane przez aparaty.

Jeśli ktoś ma zamiar robić jpg to akurat te są całkiem sensowne...

Xoni 
Nowy

Zamierzam robić zdjęcia raczej w JPG, bo RAW trzeba obrabiać i wgl. ale po zrobieniu np. 300 zdjęć ze spotu nie bd. mi się po prostu chciało.

RB 

Xoni napisał/a:
Zamierzam robić zdjęcia raczej w JPG, bo RAW trzeba obrabiać i wgl. ale po zrobieniu np. 300 zdjęć ze spotu nie bd. mi się po prostu chciało.

To zapomnij o tym co pisałem o zdjęciach, nie patrz w ogóle na to co podesłałem i pooglądaj se jotpegi na dpreview. BTW - o gadkach o szumach też zapomnij, jotpegi z puszki je ukryją. Co zrobią jeszcze... to inna sprawa.

muzyk 

Xoni napisał/a:
Zamierzam robić zdjęcia raczej w JPG

Jeśli cały czas tylko jpg.
to
RB napisał/a:
To zapomnij o tym co pisałem o zdjęciach, nie patrz w ogóle na to co podesłałem i pooglądaj se jotpegi na dpreview. BTW - o gadkach o szumach też zapomnij, jotpegi z puszki je ukryją. Co zrobią jeszcze... to inna sprawa.

a jeśli okazyjnie RAW, albo dla "szczególnych" zdjęć RAW, to inwestycja w LR byłaby wskazana.

Xoni 
Nowy

Czyli wybierając G6 nie będę zawiedziony, tak? Jeżeli tak to temat można zamknąć.

Wziąłem sobie ten temat ze zdjęciami od złej strony, bo nawet tutaj - http://www.optyczne.pl/22...brazu_JPEG.html moim zdaniem G6 na JPG-ach lepiej radzi od 600D i jest robi ostrzejsze zdjęcia od tych dwóch aparatów.

Więc postanowione, biorę G6 ;)

Dzięki za pomoc ludziska, rozjaśniliście mi temat odnośnie aparatów.

@edit
A mam jedno pytanie, bo na vimeo znalazłem ten film:
http://vimeo.com/67939595

Jak on uzyskał takie ISO jak 1250? Chyba tak się nie da?

RB 

Wysłany: Wto 11 Lis, 2014   

Xoni napisał/a:
Czyli wybierając G6 nie będę zawiedziony, tak?

Tego nie napisałem. I nie chciałem napisać. Pooglądaj, oceń sam, wybierz. Wszystko zależy od tego jak wg Ciebie ma efekt zdjęciowy wyglądać.

I weź nie oglądaj tylko na optycznych (bo oglądanie na jakiś wyimaginowanych zerowych ustawieniach wyostrzania to ma dla użytkownika finalnego IMO sens dość dyskusyjny). Pooglądaj porównanie jpg na dpreview choćby. Tam po prostu masz wiele różnorodnych kawałów na zdjęciu na których bardzo różne efekty widać. Ty widzisz, bo możesz każdy kawałek dokładnie obejrzeć.

[ Dodano: Wto 11 Lis, 2014 00:03 ]
Xoni napisał/a:

Jak on uzyskał takie ISO jak 1250? Chyba tak się nie da?

Ustawiasz autoISO ze skokiem chyba 1/3 EV i jak korpus będzie miał potrzebę ustawienia 1250 to 1250 ustawi.

[ Dodano: Wto 11 Lis, 2014 00:07 ]
muzyk napisał/a:

a jeśli okazyjnie RAW, albo dla "szczególnych" zdjęć RAW, to inwestycja w LR byłaby wskazana.

A choćby pobranie tego DxO ósemki za friko. Inwestycja niewielka, efekty duże.

muzyk 

Wysłany: Wto 11 Lis, 2014   

RB napisał/a:
A choćby pobranie tego DxO ósemki za friko. Inwestycja niewielka, efekty duże.

Racja.

Odpowiedz do tematu