Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fotograf komercyjny vs prawdziwy pasjonat.
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Wto 11 Lis, 2014   

nienietaktak napisał/a:
Dlaczego? Pomijam "jedynie słusznej", bo nigdzie nie pisałem o tym, że moja prawda jest bardziej mojsza.

Drogi, NNTT, Ciebie w tym wątku absolutnie nie oskarżam o to, że piszesz najswojszą prawdę jako jedynie słuszną. Z zainteresowaniem czytam Twoje opinie, nawet jak częściowo się z nimi nie zgadzam. Choć akurat w pierwszym akapicie tego postu, do którego się odnoszę, chyba zaprzeczyłeś temu, co pisałeś wcześniej. Ale nieważne, wątek i tak już się wyczerpał, bo skupiamy się teraz na „ja panu nie przerywałem”.

nienietaktak napisał/a:
Poza umiejętnościami, doświadczeniem i sprzętem pomijamy bardzo ważną sprawę - opinię klientów przekazywaną "pocztą pantoflową". Wiem, brzmi to prymitywnie, ale jest bardzo skuteczne.

Z tym się absolutnie zgadzam. Te nieliczne zlecenia foto, które zdarza mi się wykonywać za pieniądze, wszystkie co do jednego pochodzą z opinii przekazywanej przez znajomych do znajomych. Tak to u nas działa i w sumie nie ma w tym nic złego – tak jak my na forum pytamy się znane nam osoby, co warto kupić, tak ludzie po agencjach, producentach, ślubni młodzi itd., wszyscy oni pytają się swoich znajomych o to, czy nie polecili by jakiegoś fotografa, krawca, prawnika, tłumacza, itd. Wszyscy znamy to z życia pozafotograficznego.

Reklama

nienietaktak
[Usunięty]

komor napisał/a:
Drogi, NNTT

Bez przesady. Mam średnie stawki za godzinę pracy ;)
komor napisał/a:
Choć akurat w pierwszym akapicie tego postu, do którego się odnoszę, chyba zaprzeczyłeś temu, co pisałeś wcześniej.

Niekoniecznie.
komor napisał/a:
wątek i tak już się wyczerpał, bo skupiamy się teraz na „ja panu nie przerywałem”.

Z tym się nie zgadzam. Może wpadnie ktoś, kto swoim zdaniem pozamiata, przekopie teren i zasieje na zgliszczach pietruszkę :)

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

kozidron napisał/a:
maziek to, że zmieniły się nośniki nie oznacza, że nie ma popytu na produkt.
Dla mnie grafik pracujący na renderingach komputerowych modeli to nie fotograf, ale jak szanowny ksiądz uważa ;) ...

nienietaktak napisał/a:
Sugerujesz, że kilka lat temu redakcje zatrudniały po kilka tysięcy fotografów, żeby być zawsze i wszędzie? Zawsze korzystały z materiałów niezależnych...
Tylko kto obecnie tych materiałów dostarcza? Bo rozumiem, że mimo niezdefiniowania przedmiotu dyskusji - zawodowy fotograf to jest osoba głównie utrzymująca się ze sprzedaży swoich fotografii lub umiejętności. Jeśli tak, to odsetek niefotografów dostarczających tych zewnętrznych materiałów rośnie lawinowo co jest prostą konsekwencją faktu, że 10 lat temu aparat przy sobie miał stale co setny obywatel, a teraz może co setny go nie ma.

Także rośnie liczba amatorów, którzy czasem sprzedają swoją robotę, co jest prostą konsekwencją faktu, że obecnie Kowalskiego stać na sprzęt, który niedawno śnił się profesjonaliście po nocach a liczba amatorów wzrasta bo odpadła chemia, a komputer każdy ma.

Krótko mówiąc w wielu segmentach fotografii nakład sprzętu i fatygi na wykonanie typowego zdjęcia w proporcji do zarobków obywateli zmalał niepomiernie. Jest po prostu taniej zrobić zdjęcie i jest więcej źródeł tych zdjęć. Gazety mają na to w ogóle mniej pieniędzy, bo gazety same wymierają. Jak w tych warunkach może się nie kurczyć w tym segmencie rynek dla wyżej zdefiniowanych zawodowych fotografów? Byłby to cud w Canonie Galilejskiej.

kozidron
[Usunięty]

maziek napisał/a:
Dla mnie grafik pracujący na renderingach komputerowych modeli to nie fotograf, ale jak szanowny ksiądz uważa ;) ...

fotografem nie nazwę też faceta który robi film poklatkowy, choć nieustanie wyzwala migawkę.
Zmiana nosników dotyczyła raczej wałkowanego tematu przez Komora, czytaj odejście od prasy papierowej np. w kierunku gazet internetowych, czy prezentacji zdjęć na ekranach ledowych. Mamy obecnie masę serwisów internetowych gdzie prezentuje się zdjęcia i filmy które nawet konkurują z tv i radiem. Media konkurują o naszą uwagę. Odejście od nośników papierowych nie oznacza utraty pracy czy śmierci zawodów, które z powodzeniem odnajdują się poza wszelką produkcją papierową.

Cytat:
Krótko mówiąc w wielu segmentach fotografii nakład sprzętu i fatygi na wykonanie typowego zdjęcia w proporcji do zarobków obywateli zmalał niepomiernie. Jest po prostu taniej zrobić zdjęcie i jest więcej źródeł tych zdjęć. Gazety mają na to w ogóle mniej pieniędzy, bo gazety same wymierają. Jak w tych warunkach może się nie kurczyć w tym segmencie rynek dla wyżej zdefiniowanych zawodowych fotografów? Byłby to cud w Canonie Galilejskiej.

Po pierwsze zawód fotografa nie sprowadza się tylko do pstrykania dla gazet ;)

Żaden cud, maziek przypomnij sobie ilu fotografów było w twojej okolicy 20 lat temu i pewnie można ich było spokojnie policzyć. A teraz wejdź sobie na strone swojego miasta, zajrzyj do zakładki usługi foto (w sumie nie wiem jak to jest w I stolicy PRL-u ale pewnie podobnie jak u mnie) i zerknij ilu jest teraz.
Ci wszyscy ludzie spokojnie się z tego utrzymuja a pracy jest mnóstwo. Wszyscy teraz musza mieć stronę, funpage i konta na odpowiednich portalach, byle jaki restaurator teraz sobie zdaje sprawę, że bez fajnych zdjęć daleko nie zajedzie. Są tak ciężkie czasy że teraz nawet się nie liczy jaką facet prezentuje kuchnie, tylko jaką ma stronę i zdjęcia.
Oczywiście to duży skrót myślowy, na szczęście są jeszcze restauracje w których to szefowie kuchni mają jeszcze coś do powodzenia.
Niestety to dotyka wszystkie marki i usługi. O całej masie sklepów internetowych juz nie wspomnę, o tym ze sprzedaż internetowa w tym roku znowu ma tendencję wzrostową też ;) Co dziwne nasz kraj jest nawet w czołówce w UE. Ktoś te zdjęcia musi robić.

Brałem ostatnio udział w rebrandingu pewnej dużej marki, przy kampanii nie liczyło się doświadczenie, uznanie marki na rynku, jakość produktów, tylko dobra promocja, zdjęcia i ciekawie zaprojektowane opakowania. Szkoda, bo to powinny być rzeczy które klienta powinny nie obchodzić.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

kozidron napisał/a:
Żaden cud, maziek przypomnij sobie ilu fotografów było w twojej okolicy 20 lat temu i pewnie można ich było spokojnie policzyć. A teraz wejdź sobie na strone swojego miasta, zajrzyj do zakładki usługi foto (w sumie nie wiem jak to jest w I stolicy PRL-u ale pewnie podobnie jak u mnie) i zerknij ilu jest teraz.
Ale co mają do rzeczy fotografowie od zdjęć do legitymacji? Poza tym 20 czy 25 lat temu nie było fotografów od rozmaitych spraw jak moda czy reklama i tak dalej bo nie było w postpeerelowskim świecie jeszcze takich potrzeb, albo dopiero się rodziły, a na pewno niemożliwe było zaspakajanie tych potrzeb obywatelską przedsiębiorczością, chyba że bez szyldu. To jest lokalna fluktuacja spowodowana usunięciem sztucznych barier, że w naszym zaścianku akurat jakieś 20 lat temu z nagła wzrosło. Jest też możliwe, że przez pewien czas, jeśli nasze zarobki realnie będą rosły, w pewnych segmentach będzie w Polsce i Rumunii przyrost. Przy czym ja akurat pamiętam, że 20 lat temu padło kilka punktów - tych, które nie sprowadziły labów. Potem nastąpiła dalsza kanibalizacja między tymi, którzy te laby już mieli. Ale jak mówię - to trochę nie w temacie, bo nie jestem pewien, czy operator labu to "fotograf zawodowy".

kozidron
[Usunięty]

maziek napisał/a:
Ale co mają do rzeczy fotografowie od zdjęć do legitymacji?

jeżeli tak zapamiętałeś tamten okres, to nie poradzę. Naprawdę nie zetknałeś się nawet z fotografia ślubną w tamtym okresie?

maziek napisał/a:
Poza tym 20 czy 25 lat temu nie było fotografów od rozmaitych spraw jak moda czy reklama i tak dalej bo nie było w postpeerelowskim świecie jeszcze takich potrzeb, albo dopiero się rodziły, a na pewno niemożliwe było zaspakajanie tych potrzeb obywatelską przedsiębiorczością, chyba że bez szyldu.

maziek, 20 lat temu był rok 94, nie 74. Maziek moja pierwsza praca wakacyjna była u plastyka przy robieniu szyldów, co zresztą niestety skończyło się tym, że dalej pracuje w reklamie wizualnej ale troszkę się pozmieniało od tamtych czasów ;)
Ty chyba dekady pomyliłeś ;)

maziek napisał/a:
Jest też możliwe, że przez pewien czas, jeśli nasze zarobki realnie będą rosły, w pewnych segmentach będzie w Polsce i Rumunii przyrost. Przy czym ja akurat pamiętam, że 20 lat temu padło kilka punktów - tych, które nie sprowadziły labów. Potem nastąpiła dalsza kanibalizacja między tymi, którzy te laby już mieli. Ale jak mówię - to trochę nie w temacie, bo nie jestem pewien, czy operator labu to "fotograf zawodowy".

a ja myslałem, że rozmawiamy o tym, że zawód fotografa umiera a ty wyjeżdżasz ze śmiercią mały labowych punktów. No to już zgłupiałem.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Kozidron zgłupiałeś, bo usiłujesz oprzeć dyskusję przyszłości zawodu fotografa na swoim doświadczeniu, że szyldy malowałeś (co zdeterminowało Twoje życie). Rozumiem, że musiało to być w takim razie mocne doświadczenie - ale jednak jednostkowe.

Po drugie czy rozumiesz, co czytasz - bo o labach sam napisałem że to nie w temacie, podałem to tylko jako ilustrację wyciągania błędnych wniosków o ogóle na podstawie osobiście zaobserwowanego szczegółu (innymi słowy - Ty zacząłeś). Znalazłeś 10 złotych i wyciągasz wniosek, że w Polsce pieniądze leżą na ulicy.

Po trzecie 20 lat temu był właśnie postpeerel bo w 74 to był głęboki PRL, środek Gierka konkretnie. Chodziłem wtedy już do II-iej klasy to co nieco pamiętam.

Zakładałem zaś działalność gospodarczą w 92 to wiem co mówię i pamiętam dużo więcej. Chcesz się kłócić o 5 lat w te czy wewte to ja wysiadam, bo to nie ma znaczenia. Balcerowicz zaczął reformy w 1989 roku.

Po czwarte ja podałem liczby. Chcesz dyskutować, to dyskutuj o liczbach. Podaj inne, ja się szczególnie nie wysilałem, wziąłem pierwszy obrazek z brzegu wypluty przez Google podrażnionego stringiem "photographer employment year". Będą inne dane będzie rozmowa - moje wskazują, że w gazetach w USA zatrudnienie fotografów w ciągu dekady spadło o blisko połowę. Jeśli te liczby są prawdziwe to jest to fakt.

kozidron
[Usunięty]

maziek napisał/a:
kozidron zgłupiałeś, bo usiłujesz oprzeć dyskusję przyszłości zawodu fotografa na swoim doświadczeniu, że szyldy malowałeś (co zdeterminowało Twoje życie). Rozumiem, że musiało to być w takim razie mocne doświadczenie - ale jednak jednostkowe.

raczej nie, przecież dopiero o tym wspomniałem i pewnie w ogóle nie przyszłoby mi do głowy gdyby nie fakt iz próbujesz wsadzić lata 90te do 70tych

maziek napisał/a:
Po drugie czy rozumiesz, co czytasz - bo o labach sam napisałem że to nie w temacie, podałem to tylko jako ilustrację wyciągania błędnych wniosków o ogóle na podstawie osobiście zaobserwowanego szczegółu (innymi słowy - Ty zacząłeś). Znalazłeś 10 złotych i wyciągasz wniosek, że w Polsce pieniądze leżą na ulicy.

no właśnie dlatego ci na spokojnie napisałem, że chyba nie o tym mowa

maziek czy ty rozwadniasz temat? Twoim zdaniem ten zawód umiera?

maziek napisał/a:
Po czwarte ja podałem liczby

tak zdecydowanie 20 lat temu to rok 94

maziek napisał/a:
Zakładałem zaś działalność gospodarczą w 92 to wiem co mówię i pamiętam dużo więcej. Chcesz się kłócić o 5 lat w te czy wewte to ja wysiadam, bo to nie ma znaczenia.

ma i to ogromne, te 5 lat przemian to sporo, chociaż twoje stwierdzenie o działalności na dziko to juz inna para kaloszy

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Kozidron - dedykuję Ci piosenkę. Podam też liczbę - 1978 :) . Późny Gierek.

kozidron
[Usunięty]

maziek napisał/a:
Kozidron - dedykuję Ci piosenkę. Podam też liczbę - 1978 :) . Późny Gierek.

dzięki :twisted: za każdy uśmiech twój i za wszystko to co wiesz ;) mój kolorowy świat weź ;)
Ostatnio zmieniony przez kozidron Wto 11 Lis, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

dcs
[Usunięty]

Od teraz będziecie najlepszymi forumowymi kolegejami! :razz:

kozidron
[Usunięty]

dcs napisał/a:
Od teraz będziecie najlepszymi forumowymi kolegejami! :razz:

rozmarzyłeś się ? ;)

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Ale przecież ja się kozidronem koleguję od narodzenia. Ma wiele wad (te rogi cholera, gały wyłupiaste, nos mokry...) - ale plusy dodatnie przeważają nad ujemnymi.

Odpowiedz do tematu