Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
I juz po lekturze
Szczerze mowiac troche sie nad ta Sigma zastanawialem, ale po tym tescie zdecydowanie podziekuje. Wole troche dodac i miec 100-300 kosztem swiatla, ale za to dluzsza.
Projektanci powinni sie bardziej przylozyc do dlugiego konca, bo na 70mm sa inne szkla.
Bez przesady. Mydlane to ono nie jest. Zastrzeżenia można mieć jedynie do kombinacji f2.8 i 200 mm. Choć w tak prestiżowej kategorii chciałoby się mieć więcej. Trudno wymagać, aby sprzęt za 2500 zł był mechanicznie i optycznie tak samo dobry jak L-ka czy Nikkor 70-200 VR.
Zawsze jednak można na sprawę patrzeć optymistycznie. Dwa lata temu mieliśmy Sigmę 70-200 I za 3500 zł. Teraz mamy praktycznie niczym nie różniącą się Sigmę 70-200 II za 2500 zł.
EX gwarantuje Ci solidne wykonanie. I takie jest. Zdradzę Ci tajemnicę, że testuje właśnie Tamrona 70-200 f/2.8 i mechanicznie on do pięt Sigmie nie dorasta.
czekałem na test tej wersji, szkoda że wypadł słabo.. mam sigme 70-300 i gdyby nie AF to pewnie nie szukał bym niczego nowego lecz coraz częściej zarabiam na zdjęciach i muszę mieć pewność co do ostrości. jednak wybiorę canona 70-200 f4 ciemniejszy ale tańszy i dający pełen komfort że zdjęcia będą żyleta.. teraz czekam na zooma 17-70 sigmy dla canona z HSM, mam to szkło i nie zamienię na nic innego, może tylko z szybszym silnikiem choć z 40D chodzi zdecydowanie lepiej niż 400D
Ostatnio zmieniony przez rasta Pią 04 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Canon 70-200 f/4L z racji na przystępną cenę teraz też zrobił się świetną propozycją. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że jak się Sigmę 70-200 f/2.8 przymknie do f/4, to będziemy mieli z grubsza te same osiągi, a wciąż mamy możliwość używania f/2.8-3.5, które w zakresie 70-135 mm da nam obrazy przyzwoitej jakości.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pią 04 Lip, 2008
Arku. dzieki za test. właśnie zastanawiałem sie nad kombinacją 70-200. po teście i wypowiedzi o tamronie wybór dokonany. szkoda że w tym momencie zakup dopiero w przyszłym roku, ale dopatruję się w tym i korzyści, bo może canon wypuści nową wersje 70-200 2.8 bez is
Jak na cenę powyżej 2,5 tyś zł to cienko.
W tym zakresie jest dość mocna konkurencja i to również na rynku wtórnym, którego nie można lekceważyć.
Heh znalazłem
Canon 70-200/4 L USM za 1550zł (kup teraz)
i
Canon 70-200/2,8 L USM za 2999zł
a owa sigma ma cenę 2890zł fakt nowa z gwarancją tylko chyba nie gwarancją robimy zdjęcia.
Dla mnie osobiście poza konkurencją - jeszcze jeden gniot.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10