Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
bezlusterkowiec do 2 tys.
Autor Wiadomość
toczyto 
Nowy

Wysłany: Wto 11 Lis, 2014   bezlusterkowiec do 2 tys.

Witam,

Chciałabym prosić o wsparcie w wyborze bezlusterkowca do 2 tys. zł.
Aktualny kompakt nie radzi sobie ze zdjęciami małego dziecka, często w słabo oświetlonym pomieszczeniu. Oczywiście, jako laik szukam czegoś uniwersalnego i funkcjonalnego, aby móc zabrać taki sprzęt również np. na wakacje.
Tania lustrzanka chyba jest dla mnie zbyt profesjonalna i za duża, dlatego pomyślałam o hybrydzie. Małymi krokami do korzystania z manualnych ustawień 

Po przewertowaniu forów i ofert sklepowych rozważam:

• Olympus Pen E-PL5 + 14-42 mm + 40-150 mm (1850 zł)
(na -: mniejsza matryca- ale czy ja to odczuję?; brak WiFi, starszy model;
na +: dwa obiektywy, zewnętrzna lampa błyskowa, dynamiczny autofokus)
• Samsung NX300 18-55 mm (1600 zł)
(na -: brak drugiego obiektywu w zestawie, zakup = przekroczenie budżetu, dość ciężki i duży
na +: matryca, WiFi, nowoczesne funkcje, więcej punktów ostrości,autofokus z detekcją fazową)
• Sony Alpha a5000 + 16-50 mm + 20 mm f/2,8 (1600 zł)
(na -: słaby wyświetlacz, wbudowana lampa błyskowa, brak obiektywu tele
na +: obiektyw 20 mm – wydaje mi się, że tele byłby bardziej użyteczny na początek, gabaryty, nowoczesne funkcje).

Z góry dziękuję za wskazówki, na jakie parametry rzeczywiście warto zwrócić uwagę 

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 11 Lis, 2014   

Panasonic G5.

komisarz_ryba 
Bywalec

Wysłany: Sro 12 Lis, 2014   Re: bezlusterkowiec do 2 tys.

toczyto napisał/a:
Witam,

Chciałabym prosić o wsparcie w wyborze bezlusterkowca do 2 tys. zł.
Aktualny kompakt nie radzi sobie ze zdjęciami małego dziecka, często w słabo oświetlonym pomieszczeniu. Oczywiście, jako laik szukam czegoś uniwersalnego i funkcjonalnego, aby móc zabrać taki sprzęt również np. na wakacje.
Tania lustrzanka chyba jest dla mnie zbyt profesjonalna i za duża, dlatego pomyślałam o hybrydzie. Małymi krokami do korzystania z manualnych ustawień 

Po przewertowaniu forów i ofert sklepowych rozważam:

• Olympus Pen E-PL5 + 14-42 mm + 40-150 mm (1850 zł)
(na -: mniejsza matryca- ale czy ja to odczuję?; brak WiFi, starszy model;
(na -: brak drugiego obiektywu w zestawie, zakup = przekroczenie budżetu, dość ciężki i duży
na +: matryca, WiFi, nowoczesne funkcje, więcej punktów ostrości,autofokus z detekcją fazową)
• Sony Alpha a5000 + 16-50 mm + 20 mm f/2,8 (1600 zł)
(na -: słaby wyświetlacz, wbudowana lampa błyskowa, brak obiektywu tele
na +: obiektyw 20 mm – wydaje mi się, że tele byłby bardziej użyteczny na początek, gabaryty, nowoczesne funkcje).

Z góry dziękuję za wskazówki, na jakie parametry rzeczywiście warto zwrócić uwagę 

Ja tradycyjne polece to co mam i z czego jestem zadowolony, czyli NX300.

Odnosnie drugiego obiektywu, jak roumiem masz na mysli 50-200mm? Pytanie czy tele jest Ci potrzebny, a jak tak to do czego? Akurat Samsung ma ta zalete ze ma bardzo dobre i dosc przystepne cenowo obiektywy 30mm f2 czyli jasny standard0 i 45mm f1.8 (inne tez nie sa spejalnie drogie). ALe tele nie jest jego silna strona. Jak tele jest wazne to coz, bierz tego Panasonic G5. NIby matryca starsza ale aparat spokojnie daje rade, szumy nie ustepuja nowszym wynalazkom a jest szybki AF i jest dobry wizjer, ekran dotykowy, wifi i dobre filmowanie.

fatman 
Optyczny

Wysłany: Sro 12 Lis, 2014   

Panas LX100

RB 

fatman napisał/a:
Panas LX100

fatman, do 2 tysięcy...

toczyto napisał/a:

• Olympus Pen E-PL5 .... starszy model;

ten Samsung jest pi razy drzwi tak samo stary, tzn. młodszy o całe 3 miesiące :-)

komisarz_ryba 
Bywalec

RB napisał/a:

ten Samsung jest pi razy drzwi tak samo stary, tzn. młodszy o całe 3 miesiące :-)

Ale moralnie Olympus zestarzal sie duzo bardziej ;-)

WojciechW 
Optyczny

Niezupełnie się mogę zgodzić, bo z nowych rzeczy nowsze modele Olympusa mają właściwie tylko ISO od 100, a w nowych Samsungach to nawet jest matryca 28 MP.

Co piszę jako świeży nabywca Olka (E-PM2), ale mnie chodziło głównie o to by był możliwie mały i tani.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

RB 

komisarz_ryba napisał/a:
RB napisał/a:

Ale moralnie Olympus zestarzal sie duzo bardziej ;-)

terefere pitupitu... :mrgreen:

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Ja tradycyjnie polecę to co mam i z czego jestem zadowolony, czyli Olympusa PEN E-PL5. :smile:

Tutaj masz porównanie wybranych przez Ciebie aparatów:
http://www.optyczne.pl/po...=1659&add2=1823

Każdy z nich był testowany przez optyczne.pl - możesz porównać testy i wyniki tych testów.
Reszta należy do Ciebie.
Ja nadal - z tych trzech - wybrałbym E-PL5. Sony odpada w przedbiegach, Samsung kusi, ale odpada gdy dochodzi się do jakości zdjęć.
Ostatnio zmieniony przez T.B. Sro 12 Lis, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

komisarz_ryba 
Bywalec

T.B. napisał/a:

Ja nadal - z tych trzech - wybrałbym E-PL5. Sony odpada w przedbiegach, Samsung kusi, ale odpada gdy dochodzi się do jakości zdjęć.

Taaaa, baju baju i doczekalismy sie fanboja u4/3 ze standardowymi bzdurkami.

[ Dodano: Sro 12 Lis, 2014 14:21 ]
WojciechW napisał/a:
Niezupełnie się mogę zgodzić, bo z nowych rzeczy nowsze modele Olympusa mają właściwie tylko ISO od 100, a w nowych Samsungach to nawet jest matryca 28 MP.

Otoz to. Nowe Olki dopiero doganiaja starego NX300. Wiec do dopiero stare Olki ;-)

Cytat:

Co piszę jako świeży nabywca Olka (E-PM2), ale mnie chodziło głównie o to by był możliwie mały i tani.

NX2000 - tani, maly i sa nalesniki. Ale jak pisalem, NX to nie system dla ludzi ktorzy czesto wyboraja dlugie zoomy. Po pierwsze ich nie ma a ten co jest, kitowy 50-200, na dlugim koncu nie blyszczy.

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

komisarz_ryba napisał/a:

Taaaa, baju baju i doczekaliśmy się fanboja Samsunga ze standardowymi bzdurkami.

dcs
[Usunięty]

T.B.,
Pewnie dlatego:
" struktura szumu (zwłaszcza na wyższych czułościach) wskazuje na aktywne odszumianie JPEG-ów, mimo iż proces ten był teoretycznie wyłączony. Podobnie jak w innych PEN-ach, w E-PL5 mamy do czynienia z wyraźnym wyostrzaniem, nawet przy minimalnym poziomie tego parametru. Stosowanie ustawień większych niż zero nie polecamy, bowiem obraz zaczyna wówczas wyglądać nienaturalnie." http://www.optyczne.pl/19...dsumowanie.html

T.B. ty tak codziennie musisz sobie udowadniać, że wybrałeś najlepszy bezlusterkowy system?

-jak tak, to musisz mieć co do tego wątpliwości. :smile:

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Nie muszę sobie udowadniać. Ja to wiem.
Wiem też, że dcs, komisarz_ryba i inni podobni "wiedzą lepiej", ale mam to gdzieś. Ktoś pyta, ja odpowiadam, a Wy możecie się tylko napinać jak baranie jaja. Albo napisać swoje zdanie na temat sprzętu. Wolicie na temat T.B.? Wybór należy do Was.

komisarz_ryba 
Bywalec

T.B. napisał/a:
Nie muszę sobie udowadniać. Ja to wiem.
Wiem też, że dcs, komisarz_ryba i inni podobni "wiedzą lepiej", ale mam to gdzieś. Ktoś pyta, ja odpowiadam, a Wy możecie się tylko napinać jak baranie jaja. Albo napisać swoje zdanie na temat sprzętu. Wolicie na temat T.B.? Wybór należy do Was.

Czasem trzeba wskazac trola palcem, bo nowi uzytkownicy nie musza wiedziec kto jest kim. Chetnie podyskutuje nt. jakosci obrazka u Samsunga vs u4/3. Jako posidacz aparatow z dwoch systemow jakies zdanie moge miec. Nie mowiac juz o powszechnie dostepnych testach czy zdjeciach. Polecam np. rawy z imaging resource.

toczyto 
Nowy

komisarz_ryba napisał/a:

Odnosnie drugiego obiektywu, jak roumiem masz na mysli 50-200mm? Pytanie czy tele jest Ci potrzebny, a jak tak to do czego? Akurat Samsung ma ta zalete ze ma bardzo dobre i dosc przystepne cenowo obiektywy 30mm f2 czyli jasny standard0 i 45mm f1.8 (inne tez nie sa spejalnie drogie). ALe tele nie jest jego silna strona. Jak tele jest wazne to coz, bierz tego Panasonic G5. NIby matryca starsza ale aparat spokojnie daje rade, szumy nie ustepuja nowszym wynalazkom a jest szybki AF i jest dobry wizjer, ekran dotykowy, wifi i dobre filmowanie.

Myślę, że tele może się przydać na wyjazdy itp. Nie mam doświadczenia, ale boję się, że z kitowy obiektywem można mieć niedosyt w takich sytuacjach.
NX300 bardzo mi się podoba, tylko brak drugiego obiektywu...

Jeśli chodzi o Panasonic G5 jest gabarytowo spory, a w porównaniach wypadał podobnie do Olympusa. Ale może czegoś nie zauważyłam? 

Odpowiedz do tematu