Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wojmistrz, też możliwe, tylko nie musi to być wada, a niedopasowanie. Rożnie bywało – ten sam obiektyw na jednej puszce działa dobrze, na innej źle. A obydwie te puszki są ok, bo z wieloma innymi obiektywami nie mają kłopotów.
Wojmistrz, no słowo, ale chyba nie ma powodu by nie wierzyć koledze, że tak mu serwis odpowiedział. A czy serwis oficjalnie na forum potwierdziłby taką diagnozę?
komor, nie w tym rzecz. Jezeli byś kupił jakieś urządzenie w sklepie i domagał się zwrotu pieniędzy na podstawie negatywnej opinii serwisu to powinieneś mieć ją "na papieże". Tym bardziej przy 2 body.
Zrobiłbym tak nawet jeżeli kupowałbym przez internet, przecież taka diagnostyka nie trwa dzień czy dwa i wydaje mi się że pewnie przekroczyła termin zwrotu do sklepu internetowego.
Ja chętnie poznam tą wybitna osobistość która wystawiła tą opisową ocenę z zakresu współpracy 6d z tymi szkłami. Zawsze jest lepiej unikać tej persony w realu
Cytat:
tylko nie musi to być wada, a niedopasowanie. Rożnie bywało – ten sam obiektyw na jednej puszce działa dobrze, na innej źle. A obydwie te puszki są ok, bo z wieloma innymi obiektywami nie mają kłopotów.
i to też jest możliwe i każdy nawet byle jaki serwisant o tym wie, więc tym bardziej opinia serwisu to gruba niekompetencja.
komor napisał/a:
Przy analizie cropów nie ma to żadnego znaczenia. Chodzi mi o to, że przy tej samej gęstości pikseli można dość naocznie bez problemu ocenić, czy dana klatka rzeczywiście nie jest trafiona w punkt, czy jednak po prostu nam się wydaje, bo różnica w gęstości przeszkadza w ocenie. Robisz ten sam kadr przy pomocy 350D i 6D celując środkowym puntem, nie zmieniając pozycji aparatu (czyli nie kompensując innych kątów widzenia), a potem patrzysz na kawałek typu 400 czy 600 pikseli szerokości/wysokości, z samego środka kadru. Jak jeden jest mydlany, a drugi ostry, to znaczy że coś nie tak z AF. Dodatkowo można dla pewności z 6D zrobić coś na Live View, żeby uzyskać maksymalną ostrość ręcznie. To wykluczy jakieś inne problemy.
ależ ty masz 100% rację, no może poza uwzględnieniem tego gdzie będzie celował i żeby nie robił tego w focus chart bo nie koniecznie może umieć zinterpretować wyniki.
komor, zadziwia mnie jak ty wierzysz w ludzi, bo ja przypuszczam, ze to szkła są skopane i zwykłe mydlenie na pełnej dziurze interpretowane jest jako wada af-u. Co więcej jak sam OP napisał na 1.8 jest już dobrze, że przypomnę:
as... napisał/a:
abym używał 24L i 85L II na przysłonach 1.8/2.0 bo tam już af trafia.
tu jednak sporo wskazuje, że te obiektywy troszku się rozjechały z zębem czasu, ja domyślam się jak OP robił testy na innych body i jak oraz dlaczego nad interpretuje wyniki
Czasem ciężko przełknąć, że "z moją starą eLką" coś się dzieje a to jest normalne, wszystko ma prawo się rozkalibrować z biegiem czasu. Każde szkło w zależności od intensywności uzywania od czasu do czasu powinno być justowane i kalibrowane.
Ja wiem, że Wielki Polak nadal gości w naszych sercach
no weź daj spokój "Wielki" w jakich sercach może gościć głowa państwa popierającego pedofilię za swojej kadencji a za ortografa przepraszam, po dwakroć biednego Sundersa bo on wiecznie urażony każdą literówką, ortografem i źle postawionym przecinkiem. Szkoda, że więcej uwagi nie przykłada do przekazania swojej wiedzy fotograficznej.
komor, zadziwia mnie jak ty wierzysz w ludzi, bo ja przypuszczam, ze to szkła są skopane i zwykłe mydlenie na pełnej dziurze interpretowane jest jako wada af-u.
Kozi, ale delikwent ma dwie puszki 350D w ręku. Skoro zauważa różnicę w ostrości między nimi a świeżym nabytkiem 6D, to może jednak wie co mówi. Inna byłaby rozmowa, gdyby jakiś świeżak kupił 6D, 24L i oczekiwał żyletkowych obrazków na cropie 1:1, nie mając żadnego porównania i odniesienia, poza oglądaniem, bo ja wiem, na przykład Flickra, 960px.
komor, ale ja też nie potrafię uwierzyć w to, że dwie kolejne puszki 6D są zwalone i nie dało się skalibrować w nich obiektywów. Nie przeczę, że jest wszystko cacy, bo zdarzyć się może, ale jak już kozi wspomniał, widnieje tu jakaś nadinterpretacja. Ciekawe czy jak zadzwonię do serwisu w poniedziałek rano, to czy potwierdzą,"tak mieliśmy klienta, który przyszedł kolejno z dwoma 6D i nie dało się skalibrować dostarczonych dwóch obiektywów". Jeśli tak, to ok.
komor, ale ja też nie potrafię uwierzyć w to, że dwie kolejne puszki 6D są zwalone i nie dało się skalibrować w nich obiektywów.
Ja też w to nie wierzę, że nie dało się skalibrować, bo skoro ostrość na f/1.8 okazuje się „zadowalająca” to znaczy, że ewentualna korekta nie musiałaby być duża. as... nie napisał też chyba, czy próbował może użyć mikrokalibracji przed wizytą w serwisie.
Ale przyczyna może być inna – słaba powtarzalność/precyzja AF, czyli nie ma stałego FF lub BF, tylko raz trafia, raz BF, raz FF. I tego serwis mógł nie podjąć. A czy to wina puszek czy szkieł, to nie mam zielonego pojęcia. A może zbyt dużych oczekiwań? Ale wtedy chyba serwis napisałby, że AF „w granicach normy”.
Wojmistrz napisał/a:
Ciekawe czy jak zadzwonię do serwisu w poniedziałek rano, to czy potwierdzą
Tak, na pewno skomentują rezultaty swojej pracy wobec osób trzecich. Szczególnie, jeśli nie wynikały one z oficjalnej polityki, tylko z łosiostwa serwisanta, jak sugeruje Kozi.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 15 Lis, 2014
Wojmistrz napisał/a:
Ciekawe czy jak zadzwonię do serwisu w poniedziałek rano, to czy potwierdzą,"tak mieliśmy klienta, który przyszedł kolejno z dwoma 6D i nie dało się skalibrować dostarczonych dwóch obiektywów".
oni tam jak zwykle nic nie będą wiedzieć Wojmistrz oni potrafią nie pamietać, że byłeś tam osobiście 3 dni wcześniej. Widać nie miałes jeszcze styczności z tym serwisem
komor napisał/a:
Szczególnie, jeśli nie wynikały one z oficjalnej polityki, tylko z łosiostwa serwisanta, jak sugeruje Kozi.
ej, no weź ja nie tylko sugeruje łososiostwo serwisanta prędzej mówię o chamstwie. Zdarza się tak, że taki serwisant próbuje wyczuć klienta i jak wydaje mu się, że trafił na nooba to potrafi mu wcisnąć że białe jest czarne a czarne jest zielone.
Niestety jak się stanowczo nie zareaguje to w konsekwencji mamy taki wątek.
Co więcej widać, że serwisant był tak przekonujący iż nawet testy na 5d1 wyszły lepiej Moc sugestii serwisu i niedouczonych serwisantów jest duża i ciemna trzeba uważać by młodych adeptów jedi nie zwiodła na złą drogę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11