Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hijax_pl
Sro 14 Sty, 2015
Przejście z lustrzanki na kompakt ??
Autor Wiadomość
ermac 
Nowy

Wysłany: Nie 16 Lis, 2014   Przejście z lustrzanki na kompakt ??

Witam. Ostatnio zdałem sobie sprawę, że moja dalsza egzystencja z Nikonem d3100 nie ma sensu. Kupując go chciałem zainteresować się bardziej fotografią itd. kupić więcej obiektywów. Rzeczywistość na dzień dzisiejszy wygląda tak, że dziecko absorbuje praktycznie mój cały czas wolny, nie ma funduszy na rozwój systemu, ani czasu i chęci na naukę. Więc podjąłem decyzję, że może warto by przejść na jakiś bardziej zaawansowany kompakt.

Moje typy to:
- Fuji x20
- Sony rx100
- Canon G1X

Co polecacie z ww. ?? Ewentualnie jakieś inne propozycje ??

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 16 Lis, 2014   

ermac napisał/a:
Co polecacie z ww. ??

C.G1X.

Wojmistrz 
Obserwator

ermac, czego najbardziej będzie ci brakować po odstawieniu lustrzanki?

mare37 
Początkujący

Wysłany: Nie 16 Lis, 2014   Re: Przejście z lustrzanki na kompakt ??

Na pewno nie Canon, który od dawna zostaje w tyle za innymi tworząc sprzęt technologicznie podstarzały jak na te czasy. Wystarczy poczytać opinie na MM a ja miałem kamere M506 i 3 razy była w serwisie z powodu zasyfiałej od nowości matrycy. Warto pooglądać flickr, bo tam wiadomo co można ze sprzętu wycisnąć.

Polecam RX100 MKII z ta samą matrycą co RX10.

Wojmistrz 
Obserwator

mare37, opinie MM to jest na prawdę autorytet. Gratuluję!

Akurat z wymienionych, też bym wybrał Canona G1 X.

ermac 
Nowy

Wojmistrz napisał/a:
ermac, czego najbardziej będzie ci brakować po odstawieniu lustrzanki?
Czego będzie mi brakować ?? Szybkiego AF, lepszej głębi ostrości, wizjera optycznego, dźwięku migawki. Boje się również, że jakościowo zdjęcia będą gorsze na kompakcie (pstrykam tylko jpegi ostatnio, rawów już z dobre dwa lata nie ruszałem).

MM - Media Markt :lol: :lol: Kumpel jest promotorem pewnej znanej marki foto i w zakresie obowiązków ma min. dba o dobre imię firmy w necie więc robię komentarze tu i ówdzie :mrgreen: :mrgreen:

Wojmistrz 
Obserwator

ermac, no to G1 X MkII był by chyba najsensowniejszy :D
Nie pozbywał bym się tego Nikona, bo nawet do robienia zdjęć dziecku, zawsze zostaje ci jakość, chyba, że problemem jest wielkość. Nie odzyskasz za dużo kasy przy sprzedaży. Raczej pomyślał bym, o jakimś sensownym uniwersalnym obiektywie i tylko tyle.
Nie rozważałeś jakiś bezlusterkowców? Ja od połowy września w torbie biodrowej (saszetka 650ml pojemności) chodzę zawsze z Canonem M z 18-55mm. Wszyscy psioczą na ten model (zapewne, nie mając go nigdy w ręce, tylko czytając testy i powtarzając opinie innych), a dla mnie jest lepszy niż amatorski Canon 650D. Nakręciłem nim już kilka przypadkowych imprez oraz zrobiłem kilka tysięcy zdjęć no i najważniejsze - śmiesznie niska cena, nawet za nowy.

fatman 
Optyczny

Rozważ jeszcze Panasa LX-7 albo Olka XZ-2.
Polecałbym Ci najnowszego Panasa LX-100 ale chyba tyle kasy nie bedziesz chciał wydać.
Powyższe dwa kupisz w cenie ok 1000 pln.

ermac 
Nowy

Jakbym miał kasę na g1x mkII to bym tu nie psioczył tylko jakieś dwa fajne szkła kupił :grin: co do bezlusterkowców to brałem pod uwagę e-pl5, nx2000 oraz eosa, Z canonem jest o tyle fajna sprawa, że ludzie sprzedają go tanio z powodu kiepsko działającego AF (a z tego co wiem wyszedł jakiś update poprawiający jego działanie).

Odnośnie sprzedaży d3100 to stratny nie będę, aż tak bardzo (body kupiłem praktycznie nowe za 950zł, aparat ma przedłużoną gwarancje w MM do 2016, do tego Nikkor 35mm 1.8 też na gwarancji).

Jednym z argumentów za pozbyciem się lustra jest jego waga (nie zawsze chce mi się je ze sobą brać).

Wojmistrz 
Obserwator

No fakt, 1600zł, a 2800zł to znaczna różnica :)
AF w EOS M z 18-55 IS STM działa całkiem sympatycznie nawet podczas filmowania, ale pod warunkiem, że ma pełną baterię. Na końcówce baterii (pusta biała) zauważyłem, że robi się leniwy, a przy migającej na czerwono nie można się doprosić o namierzenie czegokolwiek. Przy fotografowaniu problemu nie stwierdziłem.

ermac 
Nowy

Wysłany: Pon 17 Lis, 2014   

Miałem w łapach RX100 i X20. Po wstępnym macaniu lepiej leży mi Fuji :grin: duży plus za wizjer, który może się przydać. Na miejscu zauważyłem również, że rx100 jest strasznie ciemny na końcu :shock: co go zdyskwalifikowało

Zapomniałem dodać również, że z aparatu korzysta często moja żona :mrgreen: która ma do perfekcji opanowany system manualnego włączania aparatu, korzysta z trybu auto i oczekuje zawsze powalających rezultatów :twisted:

LEX 
Bywalec

RX100
http://www.dkamera.de/med...cht/100full.jpg
RX100 II
X20

Jak chcesz jaśniejszy to rx100II,g15,Coolpix P7800.lx7 i tańszy Sajsung ex1

ermac 
Nowy

A co sądzicie o samsungu nx2000 :roll: ewentualnie nx300

LEX 
Bywalec

nx300
http://www.dkamera.de/med...er/1_jpg/20.jpg
nx2000
http://www.dkamera.de/med...er/1_jpg/20.jpg

Wybierz sobie z ww małych rozmiarów aparat bo lustro masz.Półśrodki bym się nie bawił bo też wymagają wymianę szkieł i troche to mniejsze od tego co już masz ale to twój wybór.

zbig75 
Rozmowny

ermac napisał/a:
A co sądzicie o samsungu nx2000 ewentualnie nx300

Jak NX2000 to pewnie z kitem 20-50mm , najlepiej byłoby z obiektywem 16-50mm (zyskałbyś coś czego nie masz w Nikonie - tj 24mm na szerokim końcu ) tylko że z tym obiektywem to z Samsungów będzie tylko NX3000 , jest jeszczcze kilka modeli Sony i Fuji z kitem 16-50 . Proponowałbym jednak wybór któregoś z bezlusterkowców . Posiadając lustro , a przesiadając się na ( nawet dobry ) kompakt z matrycą 1/1.7 ( lub 2/3 cala ) bardzo szybko znajdziesz granice możliwości takiego aparatu ( w kwestii jakości zdjęć ) , aparat systemowy jeżeli będziesz chciał to możesz rozbudować ( z zyskiem na gabarytach i wadze w stosunku do lustrzanek ) a z kompaktem nie będziesz miał tej możliwości .

Odpowiedz do tematu