Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 17 Lis, 2014 Problem z ostrością w Canonie 18-135 IS +EOS 600D
Witam.
Posiadam body Canon EOS 600D i obiektyw 18-135 IS, problem polega na tym że aparat czasem nie łapie ostrości, to znaczy następuje potwierdzenie ostrości przez mignięcie punktów ostrości i piknięcie aparatu ale zdjęcie wychodzi nieostre.
Poniżej paczka z kilkoma oryginalnymi zdjęciami ostrymi i nieostrymi, robione praktycznie po sobie w ciągu kilkunastu minut. Sytuacja taka nie jest powtarzalna w żaden sposób, dzieje się to sporadycznie i na różnych ustawieniach, średnio raz na 15-20 zdjęć.
Proszę o radę co może być problemem, czy to raczej obiektyw czy body sprawia problem? Na mój rozum raczej obiektyw ma problemy jakieś.
frugo, a co się dzieje jak ostrzysz tylko punktem centralnym?
Nie do końca wiem bo nie pamiętam kiedy używałem centralnego a kiedy innych, ale nie zauważyłem żeby się działo coś niezwykłego, raczej na centralnym punkcie nie pojawiły się większe problemy z ostrością, ale też nie mogę stwierdzić czy nie ma przy centralnym takiego problemu.
A powiedz mi jakie ma znaczenie dla problemu punkt centralny bo póki co nie wiem gdzie szukać problemu.
Kilka aktywnych punktow AF ma chyba tylko racje bytu przy ciaglym AF.
Nie, przy pojedynczym AF-Single też może złapać ostrość bazując na paru punktach podświetlonych na czerwono. Ja mam tylko jedno pytanie:
frugo napisał/a:
dzieje się to sporadycznie i na różnych ustawieniach, średnio raz na 15-20 zdjęć
Czy to jest taki zły wynik, żeby sugerować zaraz uszkodzenie sprzętu? To się dzieje przy AF pojedynczym czy ciągłym? Poziom nieostrości jest duży czy po prostu niektóre zdjęcia są mniej ostre niż inne? Pytam, żeby wyeliminować problem operatora.
komor, przecież kolega dołączył próbkę - poziom nieostrości jest duży, zdjęcia są zupełnie nietrafione. Ja się zastanawiam czy np. nie uaktywnił się punkt AF na niebie albo coś w tym stylu - stąd moje pytanie.
A to sorki, nie ściągałem pliku, bo serwis hostingowy chciał wyciągnąć ode mnie mój numer telefonu. Mozer, jak masz ten plik to może masz zainstalowanego DPP? On pokazuje który punkt AF był aktywny.
Kilka aktywnych punktow AF ma chyba tylko racje bytu przy ciaglym AF.
Nie, przy pojedynczym AF-Single też może złapać ostrość bazując na paru punktach podświetlonych na czerwono.
No mozna, ale mozna tez nie zlapac. Ja nie widze sensu uzywania wiecej niz jednego punktu. W 40D byl taki tryb DEP, ktory lapal duza glepie na kilku punkatach
[ Dodano: Wto 18 Lis, 2014 23:54 ]
To jest problem uzywania tych wielu punktow (mam DPP). Tam gdzie masz duza przyslone 6.3, 8 zdjecie jakos wyglada, tam gdzie jest 3.5 i 4 to nieostre. Poprobuj z jednym punktem i napewno bedzie ostro i tam gdzie chcesz.
Nawiazem mowic nie wiem jak algorytm ostrzenia dziala, jak pokazuje jeden punkt na pierwszym planie i gdzies daleko na horyzacie drugi, to gdzie ta ostrosc ustawia? miedzy nimi?
Poziom nieostrości jest duży czy po prostu niektóre zdjęcia są mniej ostre niż inne? Pytam, żeby wyeliminować problem operatora.
Tak jak kolega pisał próbki są i nie ostrość jest duża, ja w ogóle na tych zdjęciach nie widzę jednego ostrego punktu :/
Co do punktów ostrości to tak jak pisałem nieostrość zdarza się w praktycznie każdym trybie focusa i punktów ostrości, testowałem przez trzy dni różne ustawienia, automatyczne i półautomatyczne i ciągle zdarzają się nietrafione ostrzenia.
Co do punktów na nieostrych zdjęciach sprawdzałem w PhotoMe i punkty nie są w jakiś miejscach z kosmosu, najważniejsze że mam też zdjęcia we wnętrzach z punktem na osobie i tez są nietrafione.
Panowie porównajcie sobie IMG_7550 i IMG_7551 zdjęcia zrobione zaraz po sobie i jedno nieostre, punkt ostrości na wodzie, drugie ostre, punkty na linii brzegowej.
Usjwo napisał/a:
Tam gdzie masz duza przyslone 6.3, 8 zdjecie jakos wyglada, tam gdzie jest 3.5 i 4 to nieostre. Poprobuj z jednym punktem i napewno bedzie ostro i tam gdzie chcesz.
No niestety jakoś nie jestem przekonany że to mój błąd bo dwa lata miałem poprzedniego Canona i tego mam prawie rok i nigdy nie miałem takiego problemu, niezależnie od ustawień zawsze w którymś punkcie na zdjęciu była ostrość, czasem nie tam gdzie chciałem ale zawsze gdzieś, ja na tych zdjęciach nie widzę w ogóle ostrości, a powtarzam że przy każdym zdjęciu nastąpiło potwierdzenie przez aparat ostrości piknięciem, nie robię zdjęć na MF.
komor napisał/a:
A to sorki, nie ściągałem pliku, bo serwis hostingowy chciał wyciągnąć ode mnie mój numer telefonu. Mozer, jak masz ten plik to może masz zainstalowanego DPP? On pokazuje który punkt AF był aktywny.
Oj coś kolega chyba zły przycisk pobierz kliknął Tam nie powinno się o nic pytać.
Na 7543 dwa punkty sa na pierwszym planie po lewo i jeden daleko po prawo na tej wystajacej choince.
Ostro nie jest nigdzie, wiec niewiadomo co zrobil aparat
Na 7543 dwa punkty sa na pierwszym planie po lewo i jeden daleko po prawo na tej wystajacej choince.
Ostro nie jest nigdzie, wiec niewiadomo co zrobil aparat
Moje obserwacje są takie same, jest jeszcze kilka zdjęć z zamkniętych przestrzeni gdzie jest dokładnie określony punkt ostrości, a ostrości w ogóle tam nie ma. Powtórzę się, że aparat piknął przy robieniu każdego zdjęcia.
Pytanie zasadnicze co może powodować takie zachowanie? Luzy obiektywu czy to coś z czujnikiem AF?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9