Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A co oznacza literka K w (G5K) w nazwie Panasonica kupionego przez kolegę toczyło? Czyto jest taki sam aparat jak w tutejszym (na optyczne.pl) teście, czy jakiś nowszy typ G5?
Nie powinnaś być zawiedziona, a jeśli się wkręcisz, fundusze będą to polecam jasne stałki:
Panasonic 20 1.7, Olympus 45 1.8 (oba są jako czarne też), Sigma 60 DN, Samyang 7.5 f3.5
Jeśli zaczniesz robić zdjęcia w RAWach - polecam kupno Lightroom 5, albo darmową instalację DXO Optics
Nie powinnaś być zawiedziona, a jeśli się wkręcisz, fundusze będą to polecam jasne stałki:
Panasonic 20 1.7, Olympus 45 1.8 (oba są jako czarne też), Sigma 60 DN, Samyang 7.5 f3.5
Jeśli zaczniesz robić zdjęcia w RAWach - polecam kupno Lightroom 5, albo darmową instalację DXO Optics
Coz, jak posiadacz G6 przestalem go uzywac bo szum na ISO320 i wyzej jest zbyt widoczny + rawy slabo znosza obrobke (wyciaganie z przeswietlen nie istnieje, z cieni straszy szumem). Jasne stalki sa fajne, ale drogie, sigma nie jest jasna, samyang tez nie i w dodatku manual. A za Lightrooma trzeba placic zamiast wliczony w cene aparatu w pudelku z Samsungiem. To co piszesz potwierdza, ze nikt nie zrozumie koniety tak, jak artysta (muzyk).
Ale coz, G5 tez da sie tym robic zdjecia. Porownujac G6 z NX30, G6 jest slabszym pod kazdym wzgledem jaki zauwazylem (jakosc zdjec, jakosc EVF, jakosc ekranu, AF tracking) oprocz jednego - obiektyw Panasonic 14-140 II jest lepszy niz Samsung 18-200mm pod wzgledem jakosci obrazu.
Coz, jak posiadacz G6 przestalem go uzywac bo szum na ISO320 i wyzej jest zbyt widoczny + rawy slabo znosza obrobke (wyciaganie z przeswietlen nie istnieje, z cieni straszy szumem).
Jak się przyłozyć do odszumiania a nie lecieć na defaultach ze standardowej odszumiarki DxO wersji Essential (jest tak sobie) to jest dobrze. Przy okazji: wyciąga i odszumia się znacznie lepiej na RT, lecz trudniej kolory ustawić.
Przy okazji: mam dostęp (acz nie ciągły) do nx300 i trochę rawów z tego też obrabiałem
I uważam, ze jedyne co Koleżanka straci to akces do elitarnego klubu użytkowników aparatów marki Samsung.
Jak się przyłozyć do odszumiania a nie lecieć na defaultach ze standardowej odszumiarki DxO wersji Essential (jest tak sobie) to jest dobrze. Przy okazji: wyciąga i odszumia się znacznie lepiej na RT, lecz trudniej kolory ustawić.
Mozliwe. Ja jestem fanem DXO, bo profile do Samsunga sa moim zdaniem bardzo dobre a obrabiac nie lubie.
Cytat:
Przy okazji: mam dostęp (acz nie ciągły) do nx300 i trochę rawów z tego też obrabiałem
I uważam, ze jedyne co Koleżanka straci to akces do elitarnego klubu użytkowników aparatów marki Samsung.
To juz nie wierzysz testom optycznych? Tak czy inaczej ja mam staly dostep (i ciagly) do g6 i NX300. Na bazowym ISO przewaga Samsunga jest niezaprzeczalna. Chetnie zapoznam sie z przykladem, ze jest inaczej. NA ISO400 jest roznica jest jeszcze wieksza.
Ostatnio zmieniony przez komisarz_ryba Czw 20 Lis, 2014, w całości zmieniany 1 raz
1) testom aparatów? nigdy nie byłem ich fanem
2) ocena jakości rawów z nx300 w por do posiadanego przeze mnie gx1 na tym portalu jest raczej jednoznaczna. Niestety, niezbyt w kier. Samsunga...
ale patrz punkt 1)
Ostatnio zmieniony przez RB Czw 20 Lis, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Coz, jak posiadacz G6 przestalem go uzywac bo szum na ISO320
No ale jak w ogóle mogłeś kupić g6, wiedząc, że g5 daje lepszy obrazek...
Komisarzu. Zadziwiasz mnie.
Uleglem pomocji. Rok temu na amazonie UK za ok 380gbp byl G6 + 14-140v2.
Cytat:
Z jednej strony wykładasz zalety Samsunga, a z drugiej wdepnąłeś w jeden z najgorzej obrazuących aparatów systemu m4/3.
Poprzednim aparatem u4/3 byl GH1. Bylem ciekawy opowiesci o wybitnym AF u Panasonica + jakosci wideo oraz jednego z lepszych zoomow 10x. Szukalem czegos bardziej uniwersalnego na wycieczki niz NX 30mm f2. Poza tym zaciekawilo mnie ustawianie punktu ostrosci w wizjerze za pomoca ekranu jako touchpada. Sam mialem taki pomysl i potem dowiedzialem sie, ze Panas juz to zaimplementowal. No i czytalem blog cameraergonomics.blogspot.com.
Poza tym roznica miedzy G6 a G5 jest moim zdniem nie do zauwazenia. Sciagnalem kilak rawow z imaging resource w celach porownawczych.
Poza tym roznica miedzy G6 a G5 jest moim zdniem nie do zauwazenia.
Na ISO 3200 jest, choć dramatu nie ma.
komisarz_ryba napisał/a:
Uleglem pomocji.
Aha
No cóż, trzeba przyznać, że ergonomia G6 jest lepsza.
P.S. Ja też uległem promocji. Mieli w sklepie nowiutki GF1 za bodajże 199 euro - powiem szczerze. Rewelacja do określonego ISO.
Solidnie wykonany, można wyłączać ekran. Byłem z nim na wyspiarskiej wycieczce kiedyś - dwa szkła 20 1.7 i 45 1.8. W zasadzie wszystko obfociłem co chciałem.
Następca tego, jak i GX1 to GX7.
Solidnie wykonany, można wyłączać ekran. Byłem z nim na wyspiarskiej wycieczce kiedyś - dwa szkła 20 1.7 i 45 1.8. W zasadzie wszystko obfociłem co chciałem.
Następca tego, jak i GX1 to GX7.
20mm to fajna ogniskowa. 30mm na samsungu nie raz jest ciut za waskie. Na wyspie brakowaloby mi jednak czegos szerszego.
Sam jednak niedawno przekonalem sie do kombinacji 12-24 + 45mm. Swietny zestaw miejski. Szeroki zoom zazwyczaj jest na 24mm ale czasem i 12 sie przydaje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9