Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat do robienia zdjęć dziecku
Autor Wiadomość
PTR 
Nowy

Wysłany: Pon 17 Lis, 2014   Aparat do robienia zdjęć dziecku

Witam
Potrzebuję kupić aparat do robienia zdjęć dziecku (aktualnie brzdąc sześciomiesięczny).
Mam jakiś stary kompakt ale robi straszne zdjęcia.
I nie wiem co wybrać.
1. lustrzankę (Canon E1200, Nikon D3100, może inny ale nie wiem jaki)
2. bezlusterkowiec (Sony Nex6, Nikon 1 S1, Samsung NX300, może inny ale nie wiem jaki)
3. kompakt (Olympus XZ2, Canon G11, może inny ale nie wiem jaki) ;)

Budżet to ok 1500. I jeśli potrzebuję dokupić obiektyw to żeby razem nie przekroczyło 1700-1800 zł.

Pozdrawiam

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 17 Lis, 2014   

Myślę, że Olympus XZ2 będzie dla Ciebie odpowiedni.

komisarz_ryba 
Bywalec

Wysłany: Wto 18 Lis, 2014   Re: Aparat do robienia zdjęć dziecku

PTR napisał/a:
Witam
Potrzebuję kupić aparat do robienia zdjęć dziecku (aktualnie brzdąc sześciomiesięczny).
Mam jakiś stary kompakt ale robi straszne zdjęcia.
I nie wiem co wybrać.
1. lustrzankę (Canon E1200, Nikon D3100, może inny ale nie wiem jaki)
2. bezlusterkowiec (Sony Nex6, Nikon 1 S1, Samsung NX300, może inny ale nie wiem jaki)
3. kompakt (Olympus XZ2, Canon G11, może inny ale nie wiem jaki) ;)

Budżet to ok 1500. I jeśli potrzebuję dokupić obiektyw to żeby razem nie przekroczyło 1700-1800 zł.

Pozdrawiam

Bedac w podobnej sytuacji 3 lata temu wybralem bezlusterkowca. Teraz bezlusterkowce sa znacznie lepsze. Zadecydowal pewny AF i funkcje filmowe (zrobic zdjecie jest dobrze, ale nagrac tez warto). teraz u mnie sprawdza sie w roli aparatu rodzinnego NX300. Wysoka jakosc zdjec i filmow, szybki AF i ekran dotykowy (dotykasz wkranu - wyostrzy w tym punkcie i zrobi zdjecie; jak dotkniesz w czasie nagrywania to ustawi ostrosc w tym punkcie).

O aparacie i obiektywach sporo napisalem w ponizszych watkach np. tu.
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=25964

Na twoim miejscu wzial bym jednak obiektyw z zestawu NX300 18-55 bo ma stabilizacje przydatna fo filmowania a jakosc tez niezla. Gdybys jednak bardziej nastawial sie na zdjecia to NX2000 + jeden z wymienionych w tamtym watku obiektywow da najciekawsze efekty. Jednak zoom moze sie przydac.

Kompaktu bym raczej nie bral, chyba, ze nie interesuja cie zdjecia przy slabszym swietele (np. oswietlony pokoj). Dzieci sa ruchliwe i trzeba ustawiac niskie czasy naswietlania, a tu malutka matryca kompaktu da znacznie slabszy obrazek.

muzyk 

Wysłany: Wto 18 Lis, 2014   

Olympus XZ2 z kompaktów, a jeśli bezlustro, to za komisarzem, NX300.

Ewentualnie Panasonic G5 z 14-42

Używana lustrzanka np. Canon 40D i jakieś tanie szkło? (najtańsza stałka to 50 1.8 II, tyle, że to nie jest optymalny kąt widzenia do pokoju, chyba, że portrety).

PTR 
Nowy

Aktualnie optuję za bezlusterkowcem, kilka dni temu już miałem kupić tego Nikona, ale poczytałem o NX300.
Samsunga nie brałem pod uwagę, gdyż to firma nastawiona na robienie wielu rzeczy RTV/AGD a Nikon wydawało mi się, że tylko fotografia to może lepiej sobie w tym radzą ;)

muzyk 

Miej też świadomość, że kupno bezlusterkowca z ciemnym (f3.5-5.6) obiektywem będzie się wiązało z podbijaniem czułości ISO przy niesprzyjającym świetle.

Jeśli już zdecydujesz który, luknij też na testy w których m.in. pokazane jest jak dana matryca zachowuje się na wyższych iso - w jpg i rawach.
Jak działa odszumianie jpg itp.

RB 

skasować, za szybko sprawdzałem ceny, nieaktualne :-(

Sunders 

PTR napisał/a:
optuję za bezlusterkowcem, kilka dni temu już miałem kupić tego Nikona, ale poczytałem o NX300

Zanim dokonasz zakupu poczytaj jeszcze o Olympusie E-PL5.

PTR 
Nowy

Wysłany: Sro 19 Lis, 2014   

Sunders napisał/a:
PTR napisał/a:
optuję za bezlusterkowcem, kilka dni temu już miałem kupić tego Nikona, ale poczytałem o NX300

No i zgłupieję, a nie kupię.
Czytam o nim i teraz już sam nie wiem co wybrać.
Pomyślałem, aby obejrzeć na jakimś serwisie zdjęcia z tych aparatów, ale to musiałby być te same, na tych samych ustawieniach.
errata: właśnie przeglądam takie same zdjęcia ;)

A tak na szybko, do których są tańsze obiektywy?

[ Dodano: Sro 19 Lis, 2014 11:26 ]
muzyk napisał/a:
Miej też świadomość, że kupno bezlusterkowca z ciemnym (f3.5-5.6) obiektywem będzie się wiązało z podbijaniem czułości ISO przy niesprzyjającym świetle.

Jeśli już zdecydujesz który, luknij też na testy w których m.in. pokazane jest jak dana matryca zachowuje się na wyższych iso - w jpg i rawach.

Właśnie porównuję i wychodzi mi że to Olympus E-PL5 chyba będzie tym zakupem

jeszcze NX20 doszedł do rozważań.
Z obiektywem 18-55 za 1600 mogę kupić

muzyk 

To porównaj jeszcze Panasonic g5 - ma o wiele lepszą guzikologię od E-PL5.
Bdb. wizjer, cichą migawkę.

PTR 
Nowy

muzyk napisał/a:
To porównaj jeszcze Panasonic g5 - ma o wiele lepszą guzikologię od E-PL5.
Bdb. wizjer, cichą migawkę.

Właśnie porównałem z tym Panasonem. Najważniejsza dla mnie jest jakość zdjęć.
Guzikologia, obudowa, menu jest mniej ważne ;)

muzyk 

PTR napisał/a:
Guzikologia, obudowa, menu jest mniej ważne ;)

Jak chcesz. Przewaga Olympusa nie jest druzgocąca :razz:

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

PTR napisał/a:

I jest to realne zagrożenie. :smile:

Olympus druzgocącej przewagi nie ma. Sam w wątku obok pisałem, że G5 to też jest dobra propozycja. Ale jako zdemaskowany "fanboj" Olympusa powtórzę też, że ja wybrałem E-PL5. To zależy, co dla kogo jest ważniejsze. Jeśli wyposażenie, to G5 - jeśli nieco lepsza jakość zdjęć, to E-PL5. Przy czym opierałem się i opieram na tym, co inni powiedzieli (w testach). Własnych porównań oczywiście nie mam.

Sunders 

PTR napisał/a:
Najważniejsza dla mnie jest jakość zdjęć.

Jeśli tak, to E-PL5 jest pod tym względem najlepszy z rozpatrywanych przez Ciebie aparatów.

PTR napisał/a:

Ceny obiektywów są zbliżone, ale wybór obiektywów z bagnetem micro 4/3 jest znacznie większy niż z bagnetem NX.

komisarz_ryba 
Bywalec

PTR napisał/a:
Sunders napisał/a:
PTR napisał/a:

Czytam o nim i teraz już sam nie wiem co wybrać.
Pomyślałem, aby obejrzeć na jakimś serwisie zdjęcia z tych aparatów, ale to musiałby być te same, na tych samych ustawieniach.
errata: właśnie przeglądam takie same zdjęcia ;)

[ Dodano: Sro 19 Lis, 2014 11:26 ]
muzyk napisał/a:

Właśnie porównuję i wychodzi mi że to Olympus E-PL5 chyba będzie tym zakupem

jeszcze NX20 doszedł do rozważań.
Z obiektywem 18-55 za 1600 mogę kupić

Tansze obiektywy sa do Samsunga.

Natomiast nie do konca rozumiem potrzebe ogladania identycznych zdjec. ALbo Ci sie zdjecia z aparatu podoba, albo nie. Inaczej sie wkrecisz i faktycznie zglupiejesz tak jak my tu na forum, caly czas porownujemy i o sprzecie dyskutujemy ;-)

Co do NX20 to z jednej strony bardzo sobie ten aparat chwale, bo ma dobry wizjer, dobra ergonomie i obrotowy ekran, ale z drugiej wiecej fajnych zdjec dziecom zrobilem NX300. A to dlatego, ze NX300 ma szybszy AF i ekran dotykowy z funkcja touch to shoot ktora opisalem wyzej. Pluchem po ekranie i zdjecie zrobione. Nie trzeba przekadrowywac. W polaczeniu z szykim AF jest to czesto najlepsza szansa na zrobienie unikalnych ujec. Dzieci nie czekaja na fotografa, trzeba byc szybkim.

Odpowiedz do tematu