Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przez kilka miesięcy korzystałem z NX300. Fajny bajer, aczkolwiek pojawił się jakiś czas temu niedosyt.
Otóż za namową kilku osób postanowiłem zakupić pierwszą lustrzankę. Z racji prowadzone fanpage/bloga potrzebuję aparat do robienia zdjęć moich posiłków. Aczkolwiek owy aparat przyda się podczas wycieczek/podróży. Nie ukrywam, że zależy mi, abym miał możliwość kręcenia w miarę przyzwoitych filmików.
Pierwszym pomysłem był Canon 60d, standardowy obiektyw jaki oferują w najtańszych zestawach + 50mm f1,8. Aczkolwiek na rynku jest w czym wybierać i mam totalny mętlik w głowie. Aparat nie może być kolosalnych rozmiarów.
Chciałbym przeznaczyć 2000-2200PLN za używkę bez obiektywu.
Z góry dziękuję za wszystkie cenne wskazówki. Jeśli Waszym zdaniem jestem totalnym laikiem i lepszym rozwiązaniem będzie kolejny bezlusterkowiec to rozważę i taką propozycje.
Na początek nauki z fotografią kup prostą lustrzankę a nie jakieś cudawianki, bezlusterkowce i inne wynalazki. Ode mnie propozycja to Nikon D3000 + pozostała kasa na przyzwoity "słoik"
karol.z, czego ci brakuje w NX300, że patrzysz za lustrzanką? Czego nie możesz zrobić przy pomocy NX300? Nie lepiej te pieniądze przeznaczyć na jakieś fajniejsze szkiełko do posiadanego systemu?
Prawdopodobnie Karol nie ogarnia wszystkich funkcji NX300, tego przesytu funkcji więc szuka prostej sprawdzonej lustrzanki. Pozatym optyka do takiego aparatu nie jest tania.
krikus, w kazdym systemie sa tanie i drogie obiektywy. Dla jednego systemu jakis obiektyw bedzie tanszy, a dla innego drozszy, za to przy innym obiektywie ceny beda na odwrot. Suma sumarum uzbrojenie aparatu w kilka szkiel jest podobne cenowo w kazdym systemie.
Daj na luz i weź średnią z obu systemów (w tym bez tych naprawdę najdroższych Nikona - aparatów i obiektywów), a okaże Ci się, że Samsung jest tańszy niż barszcz...
Nie wierzysz?
Weź zsumuj sobie nawet wg. najtańszych ofert szplajs (cały system w tym bez naprawdę drogich po parę tysięcy euro szkieł Nikona) Nikona i wg. najdroższych Samsunga...
Niższa cena średnia dla systemu NX będzie tylko wynikiem tego że jest mniejszy wachlarz wyboru obiektywów z górnej półki. W NX nie ma np drogich jasnych tele za kilka czy kilkanaście tys zł które to zawyżają średnią cenę systemu dla Nikona.
Natomiast właśnie patrząc z bardziej przyziemnej perspektywy to taki Nikon czy Canon ma dostępne obiektywy kitowe od 200-300zł (sprawne, używane) czego do systemu NX nie uświadczysz.
A zatem podsumowując; rozpiętość cenowa obiektywów do lustrzanek jest większa od np 200zł do 10000 zł co daje tylko wyższą średnią ogólną. Do NX nie ma tańszych szkieł niż 800-900zł ale też i droższych niz np 2 - 2,5 tys zł
no ale to jest bez sensu. Nie idzie tu o używany sprzęt, a nowy.
System Canona i Nikona, nawet bez drogich szkieł jest droższy od Samsunga.
Nie rób sobie nadziei.
Poza tym, system bezlusterkowy Samsunga podobno jest najtańszy (zobacz co pisze komisarz ryba), a Ty twierdzisz, że Canon i Nikon jest droższy.
krikus napisał/a:
Natomiast właśnie patrząc z bardziej przyziemnej perspektywy to taki Nikon czy Canon ma dostępne obiektywy od 200-300zł (sprawne, używane)
No ale za taką kasę, to kupisz paździerze, a nie obiektywy.
Owszem i paździerzami zrobisz zdjęcie/a życia, niemniej... chcąc czegoś więcej, w przypadku Canona i Nikona musi solidnie konto przetrzebić...
krikus napisał/a:
Niższa cena średnia dla systemu NX będzie tylko wynikiem tego
Doprawdy?
Ile kosztuje najdroższe apsc samsunga (nowe) a ile Canona czy Nikona?
O szkłach nie piszę, bo tutaj jest oczywiste, że Nikon czy Canon są po prostu druzgocąco droższe.
Nie wspominając o tym, że na APSC Canona możesz przypiąć szkła EF, które tanie nie są, za wyjątkiem może 50 1.8II kosztującego ok czterech stówek PLN (nowy).
Jak juz tak chcesz liczyc skrajnie tanie, to i licz skrajnie drogie, czyli np $120000 za 1200mm f/5.6L. Oczywiscie piszemy tylko o szklach systemowych.
No ale za taką kasę, to kupisz paździerze, a nie obiektywy
Mowa o ogólnie dostępnej optyce, to co oferują różni producenci do danego systemu.
Wiadomo że rewelacyjne nie są one (tanie kitowce) ale wiele osób robi nimi zdj i nie narzeka, na początek przygody z fotografią są wystarczająco dobre.
Ja np używam kita Nikkor 18-105 który nie kosztuje wiele nawet jako nowy 700-800zł a obrazy daje zadowalające. Podobno to jeden z najlepszych kitów biorąc ogółem wszystkie systemy.
Wojmistrz napisał/a:
Jak juz tak chcesz liczyc skrajnie tanie, to i licz skrajnie drogie, czyli np $120000 za 1200mm f/5.6L. Oczywiscie piszemy tylko o szklach systemowych.
O tym pisałem wczesniej, że po podsumowaniu średniej to system do N i C wyjdzie drożej niżeli do NX. Ale to tylko przy podliczeniu ogółem
Ostatnio zmieniony przez krikus Sro 19 Lis, 2014, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13