Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG MACRO HSM
Autor Wiadomość
KaEn 
Nowy

Wysłany: Pią 04 Lip, 2008   

Dzięki za test. Niestety wprowadził on trochę zamieszania w moje plany zakupowe. Miał być K20D z tą właśnie Sigmą, ale trochę mi mina zrzedła jak zobaczyłem TAKIE aberracje. Po podpięciu konwertera, co również rozważałem, sytuacja jest już jak dla mnie kompletnie nie do zaakceptowania... zwłaszcza, że raczej ogniskowe 130-200 mnie interesują i to niekoniecznie na maksymalnie otwartej dziurze. Wielka szkoda że nie ma 100-300/4 EX do Pentaxa z HSM.

No a w kontekście zakupów jak bumerang powraca kombinacja 40D + 100-400L :roll:

Reklama

Arek 
Redaktor

Wahsh uh kee napisał/a:
Masz rację, a zatem nowy canon 70-200/4 L IS USM z 3 letnia gwarancją 3200 zł
Myślę że to wszystko w temacie drugiej wersji tej sigmy.

Nie wiem gdzie znalazłeś kombinację ceny 3200 zł i trzech lat gwarancji. Na ceneo, w sklepach które budzą moje zaufanie, że nie jest to nielegalny import ceny zaczynają się od 3500-3600 zł. I w Polsce na ten obiektyw jest 12 miesięcy gwarancji. Jak chcesz porównywać, postaraj się być choć trochę obiektywny, bo jak na razie próbujesz udowodnić, że ta Sigma jest do luftu opierając się o argumenty polegające na porównywaniu najtańszych cen z Allegro z jednej strony i cen sugerowanych z drugiej...

Seweryn 
Nowy

Nie jest może idealna, ale zła też nie jest. Canonierzy i Nikoniarze mają lepsze opcje wyboru niż ta sigma, trochę drożej ale jak ktoś wydaje ok.3k. to i dołoży jeszcze 1000-1500 na coś lepszego. Jednak...... użytkownicy innych systemów niż C i N mogą być zadowoleni, ja na przykład do Pentaxa ją rozważam zwłaszcza, że ma też być z HSM, no zobaczymy co pokaże Tamron. Piszesz Arku, że wykonanie gorsze, to nic nowego :cry: , ale optycznie są zazwyczaj niezłe np. Tamron 17-50 2.8. Pozdrawiam i czekam na test szkła od Tamrona.

krisv740
[Usunięty]

ja własnie bardzo niechetnie bede wykładał te dodatkowe 1... pln , ale jako priorytet mam w chwili obecnej szerokie szkło i monopod z głowicą. miałem nadzieję właśnie na sigmę z powodu 2.8 i hsm, ale decydując sie na szklo o tej jasności chciałbym jej uzywać i dod. 200mm. odchodzę od stabilizacji w tym zakresie na konto jasności i jakości obrazowania. niestety sigma tego nie zapewnia (a szkoda). do momentu zakupu mam komfort ,bo bede posiłkował sie "pompką" canona

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Cóż, im dłużej rozważam różne przyszłościowe kombinacje czym zastąpić nikkora 70-300VR tym bardziej widzę jak dobry on jest i jak trudno będzie go zastąpić bez wydawania fortuny...

Arek 
Redaktor

Może Nikkor 200-400 f/4 VR?

fafniak 
Entuzjasta
Tetenalu

Arek, - ja mam pytanie ... za kazdym razem jak czytam testy szkiel sigmy 70-200 2.8 to zadziwiaja mnie wyniki przy 200mm. Przeciez tak naprawde w takim zoomie zakres 135-200 jest istotny....
Malo tego w moim szkle przy 70mm obraz jest koszmarnie kiczowaty - natomiast na 10 megowej matrycy przy 200mm i 2.8 jest calkiem niezly a po przymknieciu do 3.5 naprawde bardzo fajny. Przy K20D te roznice sie poglebily...
Czy mieliscie egzemplarz z taka "odwrotna" jakoscia? (70vs200mm ?)
acha i podpowiedz mi gdzie ta figurka z waszych zdjec sie znajduje - to zrobie swoim szklem i porownam

http://lenstip.com/plikio...0-200_fot10.jpg

Arek 
Redaktor

fafniak napisał/a:
Czy mieliscie egzemplarz z taka "odwrotna" jakoscia? (70vs200mm ?)

Tak. Stara L-ka 70-200 f/4L bez ISa była najgorsza na 70 mm. U L-ki 70-200 f/2.8 IS zachowanie na 135 i 200 mm było w granicach błędów takie same. Więc to nie jest tak, że na 200 mm jest zawsze najgorzej.

Figurka znajduje się na tyłach kościoła St. Kostki (tuż przy pl. Wilsona).

Arek

RobertO 
Administrator

Arek napisał/a:
Figurka znajduje się na tyłach kościoła St. Kostki (tuż przy pl. Wilsona).

co do figurki to mogliscie ja chociaz wyczyscic, a nie pokazywac taka obsrana przez ptaka.
amatorka mi to zajezdza ;-)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Bo ta figurka to w ogóle jakaś taka nieprofesjonalna jest... :razz:

Paweł_G 
Maniak

Miałem do czynienia z pierwszą generacją tego szkła i niestety z konwerterem Sigmy x 2 nie współpracował najlepiej. Często przy zmianie ogniskowych raz działał af a raz nie. Przeczyszczenie styków nic nie dało a z podpiętym samym szkłem nie było problemów. Poza tym pierścień zmiany ogniskowych chodził mało płynnie w pewnym zakresie łagodnie by potem ze sporym oporem. Ogólnie nie zrobił na mnie jakiegoś powalającego wrażenia jeśli chodzi o jakość zdjęć bo ten egzemplarz trzeba było przymykać nawet do 4 żeby było ostro a w szkle ze światłem 2,8 chyba nie o to chodzi.Dodam jeszcze że to szłko sporo aberowało.
Ostatnio zmieniony przez Paweł_G Pią 04 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Arek 
Redaktor

jaad75 napisał/a:
Bo ta figurka to w ogóle jakaś taka nieprofesjonalna jest...

Bo figurka jest nieważna. Ważny jest bokeh za nią.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Arek napisał/a:
Bo figurka jest nieważna. Ważny jest bokeh za nią.

Zrobiłeś w takim razie poważny błąd techniczny - trzeba było ostrzyć na bokeh... :mrgreen:

Arek 
Redaktor

Nie mogłem. Figurka zasłaniała.

jaad75 
Klub Pierdzieli

To faktycznie problem - ale można temu zaradzić, wybierając egzemplarz z dużym BF...

Odpowiedz do tematu