Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zreszta, tetsy na optycznych tyez sa dostepne. Zarowno Samsung jak i Olympus maja wysoka rozdzielczosc w centrum i slaba na brzegach kadru (Olek ma ja ponizej progu przyzwoitoisci ustalonego w recenzji).
1. Olek jest równiejszy - brzeg dużo mniej odstaje od centrum niż w Samsungu, co na przykład w krajobrazowych zastosowaniach jest ważne
2. Olek osiąga ,,poziom przyzwoitości'' zaraz za f/2, a Samsunga trzeba domknąć do f/4 (czego już nie zauważyłeś)
3. Maksima w centrum w obydwu odstają nieco od rekordów, generalnie centrum kadru jest podobne.
Samsung NX 16 mm f/2.4
Olympus M.Zuiko Digital 12 mm f/2.0 ED
Na podstawie tego oceniam rozdzielczość Olympusa wyżej. Ty natomiast swoje subiektywne zdanie przedstawiasz jako prawdy niepodważalne, co jest zwykłym trolowaniem.
A argumenty osobiste są chamstwem, więc albo je zarzucisz, albo koniec rozmowy - bo z byle kim nie gadam.
Najwyzszy czas, zeby optyczne sie za to wziely, bo o ile testy aparatow traktuje z przymruzeniem oka, to testy obiektywow sa dla mnie dosc wiarygodne, niemal jak DXO. .....
No niestety. Ostatnio SLRgear zajal sie samsungiem, ale powoooooli. Sa amatorskie testy:
Ja jakoś nie lubię testów szkieł z DxO (szczerze mówiąc nie cenię ich tak jak tych o których zaraz) i tu testy optycznych i SLR dla mnie sa jakby bardziej trafiające do percepcji.
Na podstawie tego oceniam rozdzielczość Olympusa wyżej. Ty natomiast swoje subiektywne zdanie przedstawiasz jako prawdy niepodważalne, co jest zwykłym trolowaniem.
Ja swoje subiektywne zdanie zilustrowalem testem DXO i optycznych. Wykresy kazdy widzi, cyferki kazdy widzi, roznice kazdy moze policzyc.
Cytat:
A argumenty osobiste są chamstwem, więc albo je zarzucisz, albo koniec rozmowy - bo z byle kim nie gadam.
To nie gadaj, bo dyskusja z toba mnie meczy. Jak na razie to ja wszedzie wstawiam linki, ceny, testy ilustrujac swoje zdanie. Ty wyrazasz opinie bez pokrycia, a jak dostajesz konkretna odpowiedz to zaczyna sie udowadnianie jak to 99,5 jest krtycznie wazniejsze niz 99,3 i inne badania zawartosci cukru w cukrze.
[ Dodano: Czw 20 Lis, 2014 18:48 ]
RB napisał/a:
komisarz_ryba napisał/a:
Najwyzszy czas, zeby optyczne sie za to wziely, bo o ile testy aparatow traktuje z przymruzeniem oka, to testy obiektywow sa dla mnie dosc wiarygodne, niemal jak DXO. .....
No niestety. Ostatnio SLRgear zajal sie samsungiem, ale powoooooli. Sa amatorskie testy:
Ja jakoś nie lubię testów szkieł z DxO (szczerze mówiąc nie cenię ich tak jak tych o których zaraz) i tu testy optycznych i SLR dla mnie sa jakby bardziej trafiające do percepcji.
Dla mnie DXO sa wiarygodni bo na swoich testach operaja komercyjny produkt. Musza miec dobre pomiary bo inaczej nie zrobia dobrych proflili korygujacych. testy publikuja niejako przy okazji. Poza tym podobaja mi sie ich mapy ostrosci na roznych ogniskowych i przyslonach. Testy sa bardzo kompleksowe.
Ostatnio zmieniony przez komisarz_ryba Czw 20 Lis, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Dla mnie DXO sa wiarygodni bo na swoich testach operaja komercyjny produkt. Musza miec dobre pomiary bo inaczej nie zrobia dobrych proflili korygujacych. testy publikuja niejako przy okazji.
O ile korekcje geometrii są sensowne, to DxO-we automatyczne korekcje winietowania uważam za niezbyt trafione (oczywiście, jak się pojedzie ręcznie to da się dużo zrobić). Natomiast funkcji DxO lens softness zaprzestałem używać. Mam chyba spaczony gust, ale wolę u nich proste ręcznie sterowane Unsharp mask. Aczkolwiek są pod tym względem i tak lepsze wołarki.
Cóż, podobną mam opinię o ichnich testach szkieł. Że jakoś dają radę i tyle.
H1 - rok produkcji 2009, matryca 12 Mpix
NX20 - rok produkcji 2012, matryca 20 Mpix.
Co ma ostrosc do roku produkcji matrycy ...
Tak to zrozumiałeś? No to ja się poddaję
komisarz_ryba napisał/a:
... albo liczby megapixeli?
Ostrość do liczby megapikseli też nie ma nic. Ostrość nie wpływa na liczbę megapikseli.
Ale odwrotnie - i owszem. Liczba megapikseli na ostrość wpływa. A poza tym, nowsza matryca od starszej często - choć nie zawsze - różni się też (a czasem tylko) nową technologią. Zakładam, że lepszą. Procesory obrazu też są coraz nowsze i też zakładam, że coraz lepsze.
TS [Usunięty]
Wysłany: Czw 20 Lis, 2014
RB napisał/a:
[ Dodano: Czw 20 Lis, 2014 19:04 ]
janqseven napisał/a:
Ciekawe kto ma racje
Społeczeństwo.
A ja powiem inaczej. Zgadzam się, że te obiektywy są porównywalne. Przedstawianie jako dogmat przewagi któregokolwiek z nich nie znajduje uzasadnienia. Co kto lubi, jeden lepszą rozdzielczość, inny mniejszą beczkę, itd.. Opowiedziałem się po jednej stronie wyłącznie dla zachowania równowagi i w celu podważenia ,,jedynie słusznych'' opinii (nie było to żadnym wyzwaniem).
To wszystko nijak się ma do tematu wątku i powoduje, ze odechciewa się tu zaglądać. Tak że daję moderacji czas na oczyszczenie wątku z OT (włącznie z moimi wpisami) do jutra wieczorem. W razie braku działań kasuję konto na Optyczne, uznając poziom za zbyt denny.
To wszystko nijak się ma do tematu wątku i powoduje, ze odechciewa się tu zaglądać. Tak że daję moderacji czas na oczyszczenie wątku z OT (włącznie z moimi wpisami) do jutra wieczorem. W razie braku działań kasuję konto na Optyczne, uznając poziom za zbyt denny.
Przecież nikt z modów tego nie przeczyta, nikt sensowny już na ten wątek nie zagląda. Nie trać czasu, kasuj teraz.
Panowie, nie sądziłem, że pytanie o wybór spowoduje takie zażarte spory.
No i co ja mam zrobić?
NX czy E-PL5?
Chyba rzucę monetą, bo zanim zdecyduję po testach/opiniach/itp. to mi dziecko zacznie chodzić
Chyba rzucę monetą, bo zanim zdecyduję po testach/opiniach/itp. to mi dziecko zacznie chodzić
Jeśli chcesz korpus z standardowym zoomem (wyłącznie), nie chcesz bawić się w obrabianie itd i w zasadzie mało Cię cokolwiek obchodzi byleby było dobrze (tak w miarę samo z siebie) to spokojnie między tymi (i jeszcze cn. kilkoma innymi) możesz rzucać monetą.
To zbyt podobne produkty abyś uzyskał jednoznaczną opinię.
Panowie, nie sądziłem, że pytanie o wybór spowoduje takie zażarte spory.
No i co ja mam zrobić?
NX czy E-PL5?
Jakie tam spory... Tak sie przekomarzamy. CO robic?
Samsungowac Podejrzewam ze wlasnie dla takich nieprzekonanaych Samsung zaczal dodawac Lightrooma w zestawie. To dosc drogi bonus, osobno raczej bys nie kupil.
Ale jak kupisz Olympusa tez sie nie obraze. To Ty bedziesz musial z tym zyc.
[ Dodano: Pią 21 Lis, 2014 00:15 ]
RB napisał/a:
[ Dodano: Czw 20 Lis, 2014 19:04 ]
janqseven napisał/a:
Ciekawe kto ma racje
Społeczeństwo.
Spoleczenstwo tez jest podzielone. Tak w TV mowia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10