Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomóżcie wybrać cyfrówkę z moich propozycji
Autor Wiadomość
mrbzyq 
Nowy

Wysłany: Pią 21 Lis, 2014   

@LEX - dzięki, ale gdzie jeszcze można kupić EX-1 ? Raczej nie do zdobycia jak ZX-2. A następca EX-2F to niestety już ponoć dużo gorszy model.

Poza tym - dlaczego stawiasz S110 wyżej od X-10 ? Może poprzyj swoje propozycje jakimiś argumentami, które by mnie przekonały.

Reklama

LEX 
Bywalec

S110
http://www.dkamera.de/med...cht/100full.jpg
http://www.youtube.com/watch?v=p_fITeyp0ls

X-10
http://www.youtube.com/watch?v=9mdJMATSpKc

co do ex-1 zostaje allegro.

mrbzyq 
Nowy

@LEX - dzięki za porównanie - trochę mnie przekonałeś. A jak wyglądają te zdjęcia w dzień przy lepszym oświetleniu? I czy między X-10 a ZX-10 jest jakaś spora różnica ?
Ewentualnie czy masz te sample porównawcze z Fuji HS35EXR ? Wiem, że to super-zoom, ale na wielu forach chwalony i polecany model.

A wracając do EX-1. Pewnie wziąłbym ten model pod uwagę, gdyby nie zakończenie produkcji i brak możliwości zakupu z pierwszej ręki, Na Allegro raczej nie kupię tego sprzętu na fakturę (a potrzebuję na firmę), a egzemplarze, które ktoś chce sprzedać pewnie mają napstrykanie po kilkadziesiąt tys. fotek.
Wiem, że chcesz dobrze i dziękuję za podpowiedź - ale niestety EX-1 nie wchodzi w rachubę.

Czyli na placu boju zostają (niekoniecznie w tej kolejności):
1. Fuji X-10
2. Samsung S110
3. Olympus ZX-10

Mam czas na zakup do końca miesiąca - może ktoś dorzuci jeszcze jakieś swoje opinie i rady.

janqseven 
Entuzjasta

Samsung EX2F jasność f/1.4 cena nowego na allegro od 999 zł . Pełne sterowanie manualne

mrbzyq 
Nowy

EX-2F faktycznie jaśniutki. Ale przeszukując różne fora opinie na jego temat (w stosunku do EX-1) są podzielone.
Na razie skłaniam się w stronę X-10 - na moje potrzeby i tak chyba wystarczy.

A może ktoś miał do czynienie z obydwoma modelami (EX-2F i X10) i dorzuci od siebie jakieś słowa porównania.

X-10 w tej chwili można nabyć za ok. 1200 zł razem z futerałem LC-X10
EX-2F w podobnej cenie (ale bez futerału) - te za 999 są powystawowe, a z takim sztukami różnie bywa.

LEX 
Bywalec

Wysłany: Sob 22 Lis, 2014   

mrbzyq napisał/a:
A jak wyglądają te zdjęcia w dzień przy lepszym oświetleniu? I czy między X-10 a ZX-10 jest jakaś spora różnica ?

W dzień każdy z tych aparatów zrobi ladne zdjęcia,bardziej bym oceniał pod kątem gorszego oświetlenia jak sobie każdy znich radzi.

janqseven napisał/a:
Samsung EX2F jasność f/1.4

mrbzyq napisał/a:
A może ktoś miał do czynienie z obydwoma modelami (EX-2F i X10) i dorzuci od siebie jakieś słowa porównania.

S110 i X-10 masz wyżej.

EX2F
XZ-10

Jest tylko Fuji HS50EXR

mrbzyq 
Nowy

No cóż - wychodzi na to, że w gorszym oświetleniu EX-1 jest (był) nie do pobicia. EX2F też wypada nieźle.
Pytanie tylko czy te sample są w RAW czy JPEG. I zakładam, ze są robione na ręcznych nastawach - pytanie czy na takich samych.

@LEX - miałeś oba aparaty w rękach czy opierasz się tylko na DKAMERA.DE ?.

Bo ja znalazłem jeszcze coś takiego:
http://www.dpreview.com/r...raCameraCount=0

I akurat z tych fotek wychodzi na to, że przy dobrym świetle EX2F już tak nie zaskakuje - patrzyłem tak do ISO 400. O ile w RAW samsung radzi sobie nieźle, to w JPEG już niestety ustępuje miejsca innym.

Jak już pisałem potrzebuję sprzętu do strzelania fotek statycznym obiektom w przyzwoitym oświetleniu. W dodatku od razu pstrykam w JPEG.
W sumie to już zacząłem na poważnie zastanawiać cię nad tym EX2F, ale te sample z mojego linka znowu mnie trochę ostudziły.

Czyli w sumie, co bym nie wziął, powinienem być zadowolony, tak ?

LEX 
Bywalec

Wynik na DKAMERA jest miarodajny,pokrywa się z aparatami którymi się bawiłem.

Jak znasz stronę to przejrzyj dokładnie aparaty które ciebie interesują a na pewno wybierzesz.

Masz tam wszystko od A-Z - dzień,noc,lampa błyskowa,jpg,raw,filmy i końcowe zdjęcia w plenerze każdego aparatu.

Tego masz 12str chyba znajdziesz gdzie przewijać ;)
http://www.dkamera.de/testbericht/samsung-ex2f/

zbig75 
Rozmowny

Wysłany: Pon 24 Lis, 2014   

mrbzyq napisał/a:
A następca EX-2F to niestety już ponoć dużo gorszy model.

Tak jest gorszy od reszty modeli z jasną optyką , a poprzednik jest jeszcze słabszy .
mrbzyq napisał/a:
Może poprzyj swoje propozycje jakimiś argumentami, które by mnie przekonały.

Nie chcę dyskredytować kolegi lex , -jest bardzo pomocny na tym forum , lecz w tym poście jest sporo przekłamań ( i w paru innych niestety też ) .
LEX napisał/a:
Wynik na DKAMERA jest miarodajny

Bzdura ! Gdybyś sprawdził exify zdjęć wiedziałbyś , że ta strona nadaje się do kosza !
Tylko jeden przykład - Samsung EX1 i Fuji X F1 ( zdj z lampą ) :
EX 1 - ISO100 , przysłona f1,8 , czas 1/8 sek
X F1 - ISO100 , przysłona f1,8 , czas 1/18 sek
To przecież oczywiste , że przy tej samej przysłonie i ISO zdjęcie dłużej naświetlane będzie jaśniejsze !
LEX napisał/a:
W dzień każdy z tych aparatów zrobi ladne zdjęcia,bardziej bym oceniał pod kątem gorszego oświetlenia jak sobie każdy znich radzi.

To fotograf robi zdjęcia a aparat jest tylko narzędziem :idea: .
Na koniec muszę się wypowiedzieć na temat "jasności w nocnych fotkach" (przepraszam , osobliwe stwierdzenie - prawo cytatu http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=26038 ) za nim stanie się mitem lub co gorsza jakimś nowym kryterium oceniania aparatów .
Faktem jest , że korzystając z aparatów w trybach automatycznych lub półautomatycznych , robiąc zdjęcie w tych samych warunkach , różne aparaty mogą różnie naświetlić tą samą scenę . Streszczę to na przykładzie dwóch zdjęć :
1 zdj wykonane Olympusem XZ1
2 zdj wykonane Fujikiem X F1
Obie fotki wykonane były na priorytecie przysłony i gdyby nie korekta ekspozycji to ta z Fuji byłaby sporo jaśniejsza . Nie ma w tym żadnego "cudu" , po prostu do zadanej czułości (ISO800) i przysłony (f 1,8) XZ1 dobrał czas 1/60sek a X F1 wolniejszy - 1/30sek . Różnice te wynikają ze specyfiki działania pomiaru światła który jest różny w różnych modelach aparatów ( nie mówiąc już o producentach ) . W tym konkretnym przypadku w ZX1 czas naświetlania wydłużyłem o 1/3EV a w X F1 skróciłem o 2/3EV , teraz dopiero fotki te nadają się do porównania , bo są wykonane na tym samym czasie , na tej samej czułości i przysłonie . W tym momencie (zdjęcia w gorszych warunkach oświetleniowych ) "namawiem" do korzystania z korekty ekpozycji i decydowania samemu jak ma wyglądać zdjęcie . Jest to "operacja" łatwiejsza w zaawansowanych aparatach (kompaktach też , np: Pentax MX 1 ) gdzie jest specjalne dedykowane "kółko" , ale nawet najprostsze "małpki" mają ikonkę rozjaśnić/przyciemnić +/- co jest właśnie korektą ekspozycji . Na temat samego prześwietlenia/niedoświetlenia trzeba pamiętać , że ten pierwszy przypadek jest bardziej "niebezpieczny" ( o ile z niedoświetlonych miejsc można starać się coś wyciągnąć programem graficznym , to z przepalonym miejscem nic się już nie zrobi ) .
mrbzyq napisał/a:
może ktoś dorzuci jeszcze jakieś swoje opinie i rady.

Pożałowania godnym jest fakt , że ZX 2 jest już niedostępny bo to chyba najlepszy kompakt z matrycą 1/1,7 cala . Proponowałbym Fuji X20 , o ile z zewnątrz zmiany wydają się być niewidoczne (oprócz czarno-srebrnej wersji) to wewnątrz ma inną matrycę generującą ostrzejsze zdjęcia . X10 też jest przyzwoity , zdj które tu wrzuciłem z X F1 możesz traktować jako odnośnik przy porównaniu z ZX1 bo jest na tej samej matrycy co X10 .

P4160044.jpg
zdj1 Olympus ZX1
28mm , ISO800 , f1,8 , 1/40sek +0,33EV
Plik ściągnięto 4704 raz(y) 517,78 KB

DSCF0588.jpg
zdj2 Fuji X F1
25mm , ISO800 , f1,8 , 1/40sek -0,66EV
Plik ściągnięto 4704 raz(y) 603,76 KB

P4160044wycinek.jpg
zdj3 Olympus ZX1
wycinek 25% kardu
Plik ściągnięto 4704 raz(y) 524,78 KB

DSCF0588wycinek.jpg
zdj4 Fuji X F1
wycinek 25% kadru
Plik ściągnięto 4704 raz(y) 584,29 KB

LEX 
Bywalec

zbig75 napisał/a:
że ZX 2 jest już niedostępny bo to chyba najlepszy kompakt z matrycą 1/1,7 cala

I ty piszesz o kimś że ma sporo przekłamań w swoich postach.

Najlepszy kompakt może dla ciebie,miałem ten aparat wrzuciłem pare fotek które zrobiłem na karte i robiłem porównanie i nie podobały mi się zdjęcia ale to nie tylko same zdjęcia bo oceniam wszystko filmy itd za to się płaci.Wracając do zdjęć są dla mnie ciemne i zgadza sie z tym co wychodzi na dkamera i podobnych stronach.Pamiętaj że nie każdemu ma prawo się podobać to co innym się podoba.A na rynku jest wybór nie mały.Pozatym w tym segmencie aparatów są różnice między nimi ale nie powodują opad szczęk za to ceny niektórych już tak.

zbig75 napisał/a:
muszę się wypowiedzieć na temat "jasności w nocnych fotkach" (przepraszam , osobliwe stwierdzenie - prawo cytatu

Wielkie zdziwienie,jak byś nie wiedział że chodzi o jasność optyki etc co widać różnice w gorszych warunkach oświetleniowych jedne jasne drugie ciemniejsze.

Swoją drogą jak potrafisz przeprowadzić tak dokładnie test aparatów to załóż może własną stronę i nikt nie będzie miał wątpliwości co do wyboru.Bo z tego co widzę każdy użytkownik chce dobrej jakości zdjęcia i oglądać czy film a nie dopatrywać się szczegółów w których ty byś znalazł dużo złego.To nie ten poziom zaawansowania w którym ty być może się odnajdujesz.

:wink: :smile:

dcs
[Usunięty]

LEX,
Cytat:
na dkamera i podobnych stronach

Widzę że Cię nie przekonałem, że dkamera to nie jest strona z której zdjęć można wyciągać jakieś wnioski.
Różne: aranżacja oświetlenia scenki studyjnej, perspektywa -to partactwo testujących.

mrbzyq 
Nowy

Panowie - dzięki wszystkim za porady i opinie.
Zbig75 i dsc chyba muszę się z Wami zgodzić, ale zejdzie z LEXa - chciał tylko doradzić.
Choć przyznam, że ja też nie do końca dałem się przekonać tym samplom z dkamera.

Dzisiaj zamówiłem jednak X10 - razem z futerałem i kartą wyszło 1300 zł - czyli max. budżet jaki miałem do dyspozycji. Pouczę się go trochę i jak nie zapomnę to dam znać czy spełnia wszystkie moje oczekiwania.
Oczywiście masa osób polecała X20 - ale nie ten przedział cenowy...
Przyglądałem się jeszcze Lumixowi LX-7 - ale niestety nawet dodatkowe 200 złociszy na razie nie wchodziło w rachubę.
Sądzę, że i tak będzie spory skok w porównaniu do obecnego SP-510.

Tak w zasadzie to zastanawiam się czy istnieje jakikolwiek miarodajny (choćby w 90%) serwis internetowy dotyczący właśnie sprzętu foto.
Wszyscy doszukujemy się aby zdjęcia były robione w tych samych warunkach, z tymi samymi przysłonami i czasem naświetlania itd.
Ale przecież należało by jeszcze wziąć pod uwagę aktualny FIRMWARE, który czasem niweluje sporo niedogodności (czyt. wad) zauważanych dopiero po wydaniu jakiegoś modelu.

Według mnie nie ma co wierzyć tym wszystkim samplom porównawczym. Ja ostatecznie zaufałem opiniom użytkowników (pasjonatów, a nie specjalistom od zdjęć z imienin i dyskotek) konkretnych modeli na różnych forach. Popatrzyłem jakie zdjęcie potrafi zrobić doświadczona ręka konkretnym modelem interesującego mnie sprzętu.
Z Fuji X10 te fotki wychodziły naprawdę nieźle. Mieścił się w założonym przeze mnie budżecie, posiadał wymagane funkcje i sporo pozytywnych opinii (choć negatywnych też parę się znalazło). Zakupiłem i czekam na dostawę.

Jeśli mnie zadowoli - kupię sobie prywatnie takiego samego. Jeśli nie - poczekam i dozbieram do LX-7 lub X20. Mogę jeszcze poczekać - na razie Fuji S5600 jeszcze daje radę, ale to niestety ultrazoom i nie jest zbyt poręczny, więc potrzebuję mniejszej alternatywy.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.
Fajnie, że jest takie forum i ludzie chętni do pomocy i dzielenia się doświadczeniami..

zbig75 
Rozmowny

Cytat:
Tak w zasadzie to zastanawiam się czy istnieje jakikolwiek miarodajny (choćby w 90%) serwis internetowy dotyczący właśnie sprzętu foto.

Chyba raczej nie , każdy ma inne oczekiwania i inny wyznacznik jakości , dobrze jest porównywać aparaty tego samego segmentu , by nabrać dystansu do poszczególnych modeli . Z tą jakością to pewnie gdzieś tak po środku - to co innym się podoba nie musi koniecznie nam i odwrotnie a to co ja np : uważam za wystarczającą jakość dla kogoś może być poniżej oczekiwań .
mrbzyq napisał/a:
Fuji S5600 jeszcze daje radę

To co mi się w nim podobało ( to była moja pierwsza cyfrówka i dalej ją "męczy" chrześniak ) to szczelny obiektyw , nic się nie wysuwało przy zumowaniu i ustawianiu ostrości , to pewnie też jeden z powodów dla których tak długo wytrzymuje .
Pozdrawiam .

mrbzyq 
Nowy

Wysłany: Wto 25 Lis, 2014   

To może jeszcze doradzicie mi w jednej kwestii. Czy na taki obiektyw w Fujiku należało by się zaopatrzyć w jakiś dodatkowy filtr (polar/UV) ?
I chodzi mi głównie właśnie o ochronę szkła obiektywu.

baracuda 
Entuzjasta
kotletów.

Wysłany: Wto 25 Lis, 2014   

Możesz sobie zabezpieczyć > NiSi MC UV 40 mm - FUJI X10

Kod:
http://www.ceneo.pl/20036990

Odpowiedz do tematu