Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem (?) z przesłoną w Panasonic G5
Autor Wiadomość
siwex13
[Usunięty]

Wysłany: Pon 24 Lis, 2014   Problem (?) z przesłoną w Panasonic G5

Witam

Mam pytanie odnośnie wartości przesłony wyświetlanej na ekranie Panasonica G5, z kitowym obiektywem 14-42. Według opisu na obiektywie powinno być 3,5-5,6. Natomiast przy ustawieniu 14, aparat pokazuje przesłonę 4,5. W miarę przybliżania w kierunku 42 przesłona dochodzi do 5,6.

I tutaj moje pytanie - czy to jest jakiś problem z obiektywem lub aparatem, czy normalne zachowanie? Wydaje mi się, że na początku pojawiało się 3,5, ale teraz już nie wiem czy sobie tego nie wmówiłem :mrgreen:
Sama wartość cyferki nie robi mi różnicy, pod warunkiem że nie ma to wpływu na zdjęcia. A ponieważ jest to mój pierwszy aparat z wymienną optyką, i to zakupiony dość niedawno, nie jestem w stanie sam określić, czy jakoś zdjęć bez zoom'u jest taka, jaka powinna być :mrgreen:

Z góry dzięki za pomoc

Reklama

janqseven 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 24 Lis, 2014   

Podobnie jest w Canonie 10-22 3.5-4.5. Na 10mm jest 3.5 a na 22mm 4.5. Aparat sam zmienia. Moim zdaniem nie masz wadliwego sprzętu.

siwex13
[Usunięty]

janqseven napisał/a:
Podobnie jest w Canonie 10-22 3.5-4.5. Na 10mm jest 3.5 a na 22mm 4.5. Aparat sam zmienia. Moim zdaniem nie masz wadliwego sprzętu.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale u ciebie aparat zmienia w zakresie wskazanym na obiektywnie, czyli na krótkim końcu (10mm) jest największa przesłona (3,5), a na długim (22mm) jest najmniejsza (4,5).

Natomiast u mnie, na krótkim końcu (14mm) zgodnie z opisem powinno być 3,5, ale aparat pokazuje 4,5 i nigdy nie schodzi poniżej. To by wskazywało, że nigdy nie osiąga największej przesłony wskazywanej na obiektywnie - czyli 3,5. A to nie brzmi dobrze :shock:

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Jaki program masz ustawiony w aparacie ? Przestaw na preselekcje przysłony lub na program manualny i ustaw ją ręcznie.

Jar 
Maniak

Wysłany: Wto 25 Lis, 2014   

Dokładnie tak jak pisze matys i janqseven, wszystko O.K.
1) sprawdzić,na jakim trybie fotografujesz: Auto, Scene Mode (tzw. programy tematyczne), A (priorytet przesłony), S (priorytet migawki), P (program shift); M (manualny) raczej nie miałeś domyślnie ustawionego
2) w trybie A lub M ustawić ręcznie wartość przesłony; tylko w tych trybach możesz to zrobić w sposób bezpośredni i to tylko w granicach, na jakie pozwala obiektyw przy danej ogniskowej, stąd m. in. samoczynny wzrost wartości przesłony wraz z ogniskową aż do 5.6 przy 42mm;
Jeżeli fotografowałeś w Auto/Scene Mode, P lub S, to przesłonę dobiera samodzielnie aparat i zależnie od ustawionego trybu oraz warunków fotografowanej sceny po prostu nie schodził poniżej 4.5 dla 14mm i tyle. W drugą stronę, o ile wraz ze zmianą kadru nie zmieniałyby się wskazania światłomierza (w praktyce często się zmienią), to w danym programie aparat utrzymałby wartość przesłony, o ile pozwalałby mu na to fizycznie obiektyw (na Auto czy Scene Mode ewentualnie jakieś algorytmy optymalizujące dobór przesłony do ogniskowej, jeśli są zaszyte w danym programie, ale to już czysta spekulacja).
Pozdrawiam
-J.

siwex13
[Usunięty]

Wysłany: Wto 25 Lis, 2014   

Dzięki panowie - faktycznie okazało się, że kiedyś (pewnie nieco niechcący) przestawiłem przesłonę na 4,5 i z jakiegoś powodu po przejściu na auto aparat nie schodził poniżej 4,5. Teraz wszedłem w manual, przestawiłem na 3,5 i po powrocie na auto normalnie aparat chodziło pomiędzy 3,5 a 5,6.
Dobrze, że to tylko taka głupota, bo już się bałem, że będę musiał z nowym aparatem do serwisu iść... Ale to też pokazuje, że jeszcze trochę odkrywania możliwości tegoż sprzętu przede mną :mrgreen:
Jeszcze raz dzięki za pomoc :cool:

Odpowiedz do tematu