Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 24 Lis, 2014 Problem (?) z przesłoną w Panasonic G5
Witam
Mam pytanie odnośnie wartości przesłony wyświetlanej na ekranie Panasonica G5, z kitowym obiektywem 14-42. Według opisu na obiektywie powinno być 3,5-5,6. Natomiast przy ustawieniu 14, aparat pokazuje przesłonę 4,5. W miarę przybliżania w kierunku 42 przesłona dochodzi do 5,6.
I tutaj moje pytanie - czy to jest jakiś problem z obiektywem lub aparatem, czy normalne zachowanie? Wydaje mi się, że na początku pojawiało się 3,5, ale teraz już nie wiem czy sobie tego nie wmówiłem
Sama wartość cyferki nie robi mi różnicy, pod warunkiem że nie ma to wpływu na zdjęcia. A ponieważ jest to mój pierwszy aparat z wymienną optyką, i to zakupiony dość niedawno, nie jestem w stanie sam określić, czy jakoś zdjęć bez zoom'u jest taka, jaka powinna być
Podobnie jest w Canonie 10-22 3.5-4.5. Na 10mm jest 3.5 a na 22mm 4.5. Aparat sam zmienia. Moim zdaniem nie masz wadliwego sprzętu.
siwex13 [Usunięty]
Wysłany: Pon 24 Lis, 2014
janqseven napisał/a:
Podobnie jest w Canonie 10-22 3.5-4.5. Na 10mm jest 3.5 a na 22mm 4.5. Aparat sam zmienia. Moim zdaniem nie masz wadliwego sprzętu.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale u ciebie aparat zmienia w zakresie wskazanym na obiektywnie, czyli na krótkim końcu (10mm) jest największa przesłona (3,5), a na długim (22mm) jest najmniejsza (4,5).
Natomiast u mnie, na krótkim końcu (14mm) zgodnie z opisem powinno być 3,5, ale aparat pokazuje 4,5 i nigdy nie schodzi poniżej. To by wskazywało, że nigdy nie osiąga największej przesłony wskazywanej na obiektywnie - czyli 3,5. A to nie brzmi dobrze
Dokładnie tak jak pisze matys i janqseven, wszystko O.K.
1) sprawdzić,na jakim trybie fotografujesz: Auto, Scene Mode (tzw. programy tematyczne), A (priorytet przesłony), S (priorytet migawki), P (program shift); M (manualny) raczej nie miałeś domyślnie ustawionego
2) w trybie A lub M ustawić ręcznie wartość przesłony; tylko w tych trybach możesz to zrobić w sposób bezpośredni i to tylko w granicach, na jakie pozwala obiektyw przy danej ogniskowej, stąd m. in. samoczynny wzrost wartości przesłony wraz z ogniskową aż do 5.6 przy 42mm;
Jeżeli fotografowałeś w Auto/Scene Mode, P lub S, to przesłonę dobiera samodzielnie aparat i zależnie od ustawionego trybu oraz warunków fotografowanej sceny po prostu nie schodził poniżej 4.5 dla 14mm i tyle. W drugą stronę, o ile wraz ze zmianą kadru nie zmieniałyby się wskazania światłomierza (w praktyce często się zmienią), to w danym programie aparat utrzymałby wartość przesłony, o ile pozwalałby mu na to fizycznie obiektyw (na Auto czy Scene Mode ewentualnie jakieś algorytmy optymalizujące dobór przesłony do ogniskowej, jeśli są zaszyte w danym programie, ale to już czysta spekulacja).
Pozdrawiam
-J.
siwex13 [Usunięty]
Wysłany: Wto 25 Lis, 2014
Dzięki panowie - faktycznie okazało się, że kiedyś (pewnie nieco niechcący) przestawiłem przesłonę na 4,5 i z jakiegoś powodu po przejściu na auto aparat nie schodził poniżej 4,5. Teraz wszedłem w manual, przestawiłem na 3,5 i po powrocie na auto normalnie aparat chodziło pomiędzy 3,5 a 5,6.
Dobrze, że to tylko taka głupota, bo już się bałem, że będę musiał z nowym aparatem do serwisu iść... Ale to też pokazuje, że jeszcze trochę odkrywania możliwości tegoż sprzętu przede mną
Jeszcze raz dzięki za pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9