Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 27 Lis, 2014 Nowa lustrzanka ( body ) do 4500zł
Witam serdecznie! przejrzałam wiele stron i zadecydowałam ,że u was poproszę o pomoc
Otóż planuję zakup nowej lustrzanki. Poprzednio zdjęcia ( całkowicie amatorsko ) robiłam Olympusem e510 ( poczciwy, porządny aparat ale dostałam go już w średnim stanie w 'spadku' i czuję że potrzebuję czegoś z wyższej półki ). Szukam body do 4500zł. Obiektyw chcę dokupić osobno, tak do tysiaka lub najlepiej mniej, aczkolwiek w tej chwili najbardziej zależy mi na kupnie samego body. Na pewno nie zdecyduję się znów na Olympusa, wiele osób polecało mi Nikona. No właśnie, jak uważacie - lepszy Nikon czy Canon? Zdjęcia chce zacząć robić hmm, raczej nie profesjonalnie, ale wiem że miałabym 'klientów' ,także zależy mi na jakości i dość porządnym sprzęcie Głównie portrety ale i 'sesje' w plenerze ( cosplay ).
Jeśli chodzi o obiektyw to chciałabym oczywiście 50mm i jakiś 'standardowy' ( może można kupić razem z body? ) ale najpierw 50mm. Znajoma proponowała mi Nikona D7100, jednak nie jestem całkowicie przekonana. Co radzicie? Pomocy
Chociaż przesiadka z Olympusa na APS-C to już niezły przeskok, ale może fajniej by było dozbierać do pełnej klatki Jeśli Nikon to D610, a jeśli Canon do 6D, a jeśli nie ma takiej możliwości, to w twoim budżecie mieści się wspomniany przez ciebie Nikon D7100 oraz Canon 7D. Jeśli nie masz potrzeby kupowania (np w przyszłości) pełnej klatki, to rozważ także Pentaxa K-3.
Dochuu napisał/a:
No właśnie, jak uważacie - lepszy Nikon czy Canon?
Takich pytań lepiej nie zadawać, bo każdy chwali swoje. Testy sobie, a życie sobie Warto przemyśleć zakup body, pod względem szkieł jakie będziesz chciała do niego z czasem dokupić i przekalkulować, w który system warto wejść.
powiem ci że mimo że mój Olymus ma swoje lata i 'niezbyt' specyfikację techniczną to czasami potrafił mnie solidnie zaskoczyć jakością zdjęć. Czasami nie, ale to też pewnie moja wina i mojego 'niewyćwiczenia' : P
myślę że raczej nikon d610 i canon 6d odpadają ponieważ nie chcę wydać aż tyle na aparat którego nie będę używać bardzo często, no i jestem amatorem a te aparaty to już chyba za wysoka półka jak na kogoś kto nie będzie pewnie miał nawet czasu żeby poznać wszystkie opcje i je porządnie wyćwiczyć :c
jeśli chodzi o obiektywy to w moim olympusie miałam standardowy 14-42, taki 'do wszystkiego' i rozważam coś podobnego także do nowego aparatu. super wielkich zoomów mi nie potrzeba raczej jak kupię już wspomniany i 50mm to będzie w sam raz aparat chciałabym wymienić dopiero za ok 3-4 lata.
Wiem że Nikon vs Canon to niebezpieczne pytanie aczkolwiek moja przyjaciółka ma nikona, super sprawa, i bardzo poleca za to moja siostra stawia na canona xD także naprawdę trudno mi wybrać...
jeśli chodzi o obiektywy to myślisz że do canona czy nikona znalazłabym tańsze? czy mniej więcej po równo chodzą?
Dochuu, obiektywy wychodzą raz droższe raz tańsze w obydwu systemach, zależy o co konkretnie pytasz. Akurat 50mm korzystniej teraz kupić u Nikona – jest relatywnie nowy model 50/1.8 za przyzwoite pieniądze. Natomiast założone przez Ciebie proporcje: korpus za 4500 i obiektyw za 1000 zł wydają się nieprawidłowe. Po co Ci dobry aparat, do którego nie będziesz miała niczego sensownego do podpięcia?
Dochuu, Olek mial bardzo mala matryce, dlatego pisze ze przeskok na APS-C to bedzie spore osiagniecie. W Olympusie 14-42 przy mnozniku x2, dawal ekwiwalent dla pelnej klatki 28-84. W APS-C Nikona bedzie to mnoznik x1.5 a Canona x1.6, to tez obiektyw 18-55 bedzie dawal podobny zakres katow jak aktualny 14-42.
Podobnie jak komor, nie popieram zakiego rozwiazania - drogie body i tanie szklo. Na jakosc zdjec wplywa w przewazajacej czesci jakosc obiektywu a nie body. Osobiscie wolal bym zamienic te kwoty i kupic prosta lustrzanke z dobrymi szklami.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Czw 27 Lis, 2014
Dochuu, Za te poniżej 5500 powinnaś kupić obiektywy: 17-50/2.8 i 50/1.8 (albo nawet /1.4) i aparat.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 27 Lis, 2014
komor napisał/a:
Natomiast założone przez Ciebie proporcje: korpus za 4500 i obiektyw za 1000 zł wydają się nieprawidłowe. Po co Ci dobry aparat, do którego nie będziesz miała niczego sensownego do podpięcia?
O to chodzi!
Wojmistrz napisał/a:
to rozważ także Pentaxa K-3.
Warto przemyśleć. A nawet K-5II lub K-5 IIs - bo po wejściu K-3 dość mocno potaniały.
tak szczerze mówiąc nie sądziłam że 1000zł za sam obiektyw to mało :/
jeśli chodzi o aparaty to chyba zostałabym przy nikon/canon. :c
może znacie jakąś zaufaną stroe/sklep w wielkopolsce w której mogabym dostać obiektyw? 50mm chce nowe ale dodatkowy chętnie kupiłabym używany....nie ufam allegro bo ostatnio kupiłam używanego netbooka, przyszedł bez systemu a koleś miał jeszcze czelność się pytać czy mi to przeszkadza
tak szczerze mówiąc nie sądziłam że 1000zł za sam obiektyw to mało :/
Nie chcę tutaj rozwijać katastroficznych wizji, ale foto hobby w tej nieco zaawansowanej i bardziej zaawansowanej odmianie to naprawdę drogi "sport", w którym 1000 zł za szkło to jest... nic.
Dochuu napisał/a:
nie ufam allegro
Kup ewentualnie na ebay.de - coś w tym temacie mogę powiedzieć...
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pią 28 Lis, 2014
Dochuu,
Bo obiektyw to nie jest korek do wanny żeby nie było dziury w aparacie tylko przyrząd optyczny od którego w połowie* zależy jakiej jjakości będą zdjęcia.
Wiec nic dziwnego że dobry może kosztować tyle co aparat.
no właśnie, ale to tylko hobby. nie mam zamiaru nawet na tym zarabiać a goldy z nieba nie spadają wolę mieć lepsze body do którego będę mogła dokupować obiektywy a na razie potrzebuję coś na start.
czy taki obiektyw: http://www.mediamarkt.pl/...-af-s,id-152517 jest faktycznie taki beznadziejny? :d czego mu brakuje? jak już mówiłam jestem amatorem, aparat chce mieć na 3 lata i potem ew wymienię na lepszy ( jeśli będę planowała cokolwiek z foto robić ).
co sądzicie o nikonach d5300, d5200? lepsze od d7100?
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pią 28 Lis, 2014
Dochuu,
Nowości są drogie i mocno stracą na wwartości (stanieją nowe w sklepach)
Pomyśl nad D5100, D7000 i D5200.
i może jaśniejszy 50/1.4 G,
ale bez standardowego zoomika się nie obejdzie. ..
wiec albo ten z zestawu 18-55 (albo 18-105)
albo Sigma 17-50/2.8...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10