Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 27 Lis, 2014 Jaki obiektyw do Panasonica GX7? Prośba o pomoc.
Witam
Czytam forum od jakiegoś czasu, ale to mój pierwszy post. Na aparatach i robieniu zdjęć dopiero mam zamiar się znać, więc z góry proszę o wyrozumiałość.
Właśnie stałem się dumnym posiadaczem Panasonica GX7 z obiektywem 20 f1.7
Myślę więc o dokupieniu jakiegoś dodatkowego obiektywu zmiennoogniskowego, niestety czytam ten cały internet i nie bardzo potrafię wybrać, który będzie najbardziej uniwersalny. Nie mam jakiś preferencji co do rodzaju robionych zdjęć, dopiero się uczę fotografii.
Mój budżet na nowy obiektyw to 2 tyś.
Z góry dziękuję za pomoc.
aleball
Wysłany: Czw 27 Lis, 2014 Re: Jaki obiektyw do Panasonica GX7? Prośba o pomoc.
Aleball napisał/a:
Właśnie stałem się dumnym posiadaczem Panasonica GX7 z obiektywem 20 f1.7
Myślę więc o dokupieniu jakiegoś dodatkowego obiektywu zmiennoogniskowego, niestety czytam ten cały internet i nie bardzo potrafię wybrać, który będzie najbardziej uniwersalny. Nie mam jakiś preferencji co do rodzaju robionych zdjęć, dopiero się uczę fotografii.
Na razie masz korpus z najbardzej uniwersalną ze stałek w m43. Po co Ci zoom?
Najbardziej uniwersalny ze wzg na zakres ogniskowych to Pana 14-140 (2200 PLN) albo Oly 14-150 (1800 PLN). Ten pierwszy lepszy. Ale mimo, że to tzw. dobry superzoom to generalnie jest to bardzo średni obiektyw... I moim zdaniem szkoda forsy na coś takiego. Serio.
Jak ma być dość uniwersalny widoczkowiec to zaleznie co kto lubi albo super-szerokokątne Oly 9-18 (2200) albo... jakieś Oly 12-50 (1000).
Za 2 tys. jeśli masz mieć zooma to 12-50 (bo niezbyt drogi, może i taki se, ale ma te 12 mm) ... i do tego 45/1.8 (1000-1100). Zmieścisz się w budżecie (albo prawie się zmięścisz)
dcs, no przeca RB napisał, że Panas 14-140 lepszy od Olego 14-150. O 12-50 napisał: może i taki se, ale ma te 12 mm. Coś Twoja teoria spiskowa nie ma poparcia…
A co warte są takie obiektywy:
1. Panasonic LUMIX G X VARIO PZ 14-42 mm / F3,5-5,6 ASPH. / POWER O.I.S.
2. Tamron 14-150 f/3.5-5.8 Di III VC
Czy będą dużo gorsze od 14-140 (oczywiście jakością zdjęć, bo zakresem pierwszy znacznie mniejszy). Czy powinienem bardzo zwracać uwagę na stabilizację w obiektywie (biorąc pod uwagę, że ta w aparacie podobno jest średniej jakości), czy to raczej drugorzędna sprawa?
A co warte są takie obiektywy:
1. Panasonic LUMIX G X VARIO PZ 14-42 mm / F3,5-5,6 ASPH. / POWER O.I.S.
Mój egzemplarz daje całkiem dobry obrazek, IMO lepiej od superzooma. Tyle, ze to jest drogie (jakieś 1500) zaledwie 14-42. To się kupuje dlatego że jest małe i tyle. Oraz ze względu na elektryczny zoom jako obiektyw do video. BTW 12-32 Pana jest mniejsze i nieco tańsze. Jest jeszcze Olympusowe EZ 14-42, też mniejsze i nieco tańsze.
BTW - są głosy, że oba 14-42 (PZ i EZ) mają kłopoty z powtarzalnością jakości. Ja mam względnie dobrego, raportuję tylko co inni pisuja.
Generalnie - potrzebujesz malutkiego ciemnego zooma o standardowym zakresie aby mieć poręczny pseudokompakcik - OK. Jak Na tej kieszonkowatości Ci nie zależy - szkoda prądu. Podobne zakresy przy podobnym obrazowaniu, ale w większej obudowie potrafią być dużo tańsze. No i nie są PZ czy tam EZ.
Aleball napisał/a:
. Tamron 14-150 f/3.5-5.8 Di III VC
Dość nowe. Nic nie wiem o nim.
Aleball napisał/a:
Czy powinienem bardzo zwracać uwagę na stabilizację w obiektywie (biorąc pod uwagę, że ta w aparacie podobno jest średniej jakości), czy to raczej drugorzędna sprawa?
Są rózne szkoły w tej materii...
dcs [Usunięty]
Wysłany: Czw 27 Lis, 2014
Aleball,
Na stabilizację powinnaś zwracać uwagę i podchodzić, do tej w korpusie, raczej tak jakbyś jej nie miała. Stabilizacja w obiektywach, szczególnie długoogniskowych jest dużo skuteczniejsza niż w body -nawet od tych stabilizacji w Olympus OM-D E-M5.
Dlatego zdziwiły mnie propozycje RB,
a komor czepiasz się żartu, a nie polecania przez RB obiektywów bez stabilizacji... na prośbę:
Cytat:
dodatkowego obiektywu zmiennoogniskowego [...] nie bardzo potrafię wybrać, który będzie najbardziej uniwersalny.
...i nie najbardziej uniwersalnych.
Polecam nie tą markę, co
Aleball,
1. Mało uniwersalny
2. Duży i słaby
Lepiej już tego starszego Panasonica 14-140 (sporo cięższy niż nowy)
Skoro masz już 20 1.7, to dokupiłbym do niego Olego 45 1.8 - wyśmienite szkło.
Jeśli zoom, to jakiś jasny ze światłem 2.8
dcs, mnie jest rybka jaką markę polecasz, ale zdziwiło mnie, że powtórzyłeś w zasadzie dokładnie to samo, co napisał RB, w tonie jakbyś poprawiał coś, co napisał źle. A napisał dokładnie to samo, co Ty. Szkoda, że widzisz w tym jakieś drugie dno.
Edit: a jeszcze żeby prawidłową markę polecać, to mój znajomy, który zawodowo filmuje na rajdach, właśnie zamiast kolejnego Canona kupił teraz Panasa, G6 zdaje się, tego, co w 4K już potrafi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11