Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 02 Gru, 2014 aparat + wyposażenie studia do fotografii produktowej
Witajcie,
Budżet: najmniej ile jest sens wydać, maks 1500-1800 zł
Cel: priorytetowo wykonywanie zdjęć produktów (dyski stalowe okrągłe, odbijają światło) pod www i druk (w druku zazwyczaj maks 5cm x 5 cm), takich zdjęć w miesiącu byłoby ledwie kilkanaście.
byłoby super, jeśli da się kręcić filmiki ze statywu, gdzie dyski są testowane. Są to tarcze tnące, więc podczas testów kręcą się na szlifierce 10 000 obr/min. Aparat ustawiony w zasadzie w jednym miejscu, gdzieś w odległości 1-2 m, sprzęt pracuje i kurzy. Jakość takich prostych filmów z aparatu w telefonie Samsung NOTE 2 jest zaskakująco dobra do umieszczania w internecie - obraz jest płynny, dźwięk wyłapuje poprawnie (fullHD, 30kl./s). Fajnie byłoby, żeby w aparacie to video było nie gorszej jakości. Ale to jest sprawa drugorzędna.
Aparat najlepiej nowy na fakturę. Jestem amatorem, wiem mniej więcej jak ustawić aparat, by robić poprawne zdjęcia w 'studio', jednak daleko mi to profesjonalizmu i raczej w tym temacie się nie podszkolę. Oczekuję, że zdjęcia będą ostre i pozbawione szumów, bym nie musiał zbyt dużo czasu poświęcać na postprodukcję w PS.
Z niższej półki zastanawiam się na BENQ G1 z jasnym obiektywem, może wystarczy taki aparat i więcej środków przeznaczyć na oświetlenie i wyposażenie studia?
Z innych aparatów zastanawiam się nad:
Fujifilm XF-1 (obawiam się o małe zdjęcia, w testach piszą o realnych 6Mpx) - do dostania za 700 zł
Olympus XZ-1 0 trochę ciężko dostać nowy, znalazłem po 1100 zł
może coś od innych producentów? Może nie warto wydawać w tym przypadku na aparat aż 1000 zł? Czy sugerować się przy wyborze bardzo jasnym obiektywem, skoro zdjęcia będą dość mocno oświetlone?
Do aparatu zamierzam dokupić namiot bezcieniowy 50 cm, 3 źródła światła stałego.
może wystarczy taki aparat i więcej środków przeznaczyć na oświetlenie i wyposażenie studia?
To jest ważne stwierdzenie. Co do ilości megapikseli, to dopóki nie potrzebujesz zapełnić strony A4 w jakości do druku offsetowego, to nie masz co się martwić. Tym bardziej, że wtedy poza megapikselami ważna będzie jakość użytej optyki.
Fujifilm XF-1 (obawiam się o małe zdjęcia, w testach piszą o realnych 6Mpx)
Ten model ma rezdzielczość 12mpix , może być ona zredukowana o połowę używając trybu EXR . Właściwie w przypadku dwóch z trzech odmian tego trybu . Pierwszy służy poprawie ostrości i jest w pełnej rozdzielczości , drugi i trzeci mają na celu odpowiednio : zmniejszenie zaszumienia na wysokim ISO , zwiększenie rozpiętości totalnej i to w tych dwóch przypadkach "zysk" okupiony jest redukcją rozdzielczości . W pozostałych trybach tematycznych i trybach PASM zdj są w pełnej rozdzielczości .
Zdecydowałem się ostatecznie na bezlusterkowca po dokładnych porównaniach zdjęć w wysokich rozdzielczościach. Zdecydowanie różnica in plus w stosunku do zaawansowanych kompaktów, jakie tutaj wymieniałem. Mam na myśli odwzorowanie szczegółów i mniejsze szumy. Myślę, że w kontekście druku będzie to miało duże znaczenie. Co więcej, dopłacając niewiele mam aparat, który daje możliwość rozbudowy w przyszłości.
Wybierałem pomiędzy polecanym canonem EOS M a Samsungiem NX300. Canon był tańszy, a i odwzorowanie szczegółów wydaje mi się lepsze. Oceny zaniżone innymi parametrami pracy, co jednak w moim przypadku wydaje się mieć niewielkie znaczenie.
Teraz pozostaje skompletować resztę 'studia' i powinno być dobrze! Dzięki za pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9