Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test Zeiss Conquest 8 x 32 HD
Autor Wiadomość
Willy 
Bywalec

Wysłany: Czw 13 Mar, 2014   Test Zeiss Conquest 8 x 32 HD

Chciałem niniejszym oficjalnie wyrazić prośbę o test lornetki Zeiss Conquest 8 x 32 HD.

Myślę, że czeka na niego więcej osób niż tylko ja (jeżeli kogoś też interesuje ten test to poproszę o "posty poparcia" :grin: ).

Lornetka z gatunku małych o dużym polu widzenia, ciągle wydaje się, że przystępnej cenie w stosunku do tego co oferuje, natomiast chętnie faktycznie zobaczyłbym jak wypada w teście.

Ja wiem, że jest dużo roboty, ale może się uda w miarę szybko zrobić test, albo przynajmniej podać jakiś przybliżony zakładany termin? :grin:

A jeżeli nie będzie tego testu w ogóle to też poproszę o informację.

Reklama

Maciek 
Maniak

Wysłany: Sob 15 Mar, 2014   

W pełni popieram wniosek kolegi, i to nie tylko z tego powodu, że rozważam zakup tej lornetki.
Sam Arek swego czasu pochwalił koncepcję Zeissa dotyczącą dywersyfikacji lornetek w formie znacznie bardziej atrakcyjnej niż ma to miejsce w przypadku Leiki (trino i ultra) czy Swara (El i SLC). Jak to wypada w rzeczywistości? Tego nie wiemy, dostępne są tylko inne (zagraniczne) źródła. Warto zauważyć, że stary Conquest 10x40 nie zabłysnął w relacji cena/jakość.
Co najciekawsze - kilka dni temu rozwalił mnie koleś z MK Szustera (dystrubutora Zeissa). Chcąc zamówić Conquesta HD tak pro-forma zapytałem go, dlaczego zwykły Conquest (2700) jest droższy od modelu HD (2500). Ku mojemu zdziweniu koleś odrzekł, że to co droższe jest zazwyczaj lepsze, więc skoro HD jest tańszy - to znaczy, że pomimo parametrycznej wyższości jest od od zwykłego Conquesta gorszy optycznie!!!
Koszmar -- pomimo wcześniejszej (zdecydowanie subiektywnej) determinacji co do Zeissa poczekam chyba na test.

Gottfried 
Uczestnik

Wysłany: Sob 22 Mar, 2014   

Ciekawe co MK Szuster będzie robił z tymi starszymi Conquestami? na całym świecie trwa wysprzedaż, w USA model 10x40 był w cenie $450 a nasi handlowcy będą nabijać ludzi w butelkę.

Maciek 
Maniak

Wysłany: Czw 04 Gru, 2014   

Zauważyłem rzecz raczej nie spotykaną.

Zazwyczaj ceny lornetek zależą od kursu waluty, i mają stałą cenę wyrażoną np. w euro. Przykładowo Vortex viper 8x32 w 2010 kosztował 1850 pln, obecnie jego następca kosztuje 2149 pln.

Byłem więc nieźle zszokowany, kiedy stwierdziłem, że Zeiss Conquest HD 8x32 którego kupiłem w marcu 2014 u Szustera za 2500 obecnie kosztuje tam 3600 pln!!!

Doskonałe opinie na temat tej lornetki były więc jak najbardziej uzasadnione a dystrybutor na popyt zareagował wzrostem ceny. Niestety przy obecnej cenie nie jest to jednak tak doskonała okazja jak wiosną

Willy 
Bywalec

Ja moją 8x42 kupiłem za dużo taniej niż teraz kosztuje.

Ale nowy Zeiss Conquest HD 8x32, można kupić w Niemczech za 700 Euro, więc nasi z ceną przesadzili.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Policzmy dokladnie:
http://www.teleskop-expre...-HD-8-x-32.html
748 Euro + 20 za przesylke, kurs sprzedazy Euro przy zaplacie karta prowadzona w Polsce w PLN to pewnie bedzie ok. 4.25 ... wychodzi 3260 zl. Do 3800 brakuje 340 zl, czyli mniej wiecej tyle ile roznica w podatku Vat, ktory w Niemczech wynosi 19%, a w Polsce 23. Podejrzewam jednak, ze czesc z tych 340 zl mozna u Szustera stargowac... A jak nie to kupic gdzie indziej:
http://www.lanius-books.c...st-hd-8x32.html

Willy 
Bywalec

Jakim to sposobem 4% różnicy w podatku VAT to 340 złotych? :mrgreen:
Kivirovi?

Pozatym lornetkę tę mozna kupić za €659 i robi się znacznie większa różnica niż ta wyliczona.

http://www.fotoversand-af...questhd8x32.php

kivirovi 
Optyczny

Popatrzcie, w samych Niemczech cena od 660 do 825:
http://www.optik-pro.de/z...hd-8x32/p,25198

Czemu sie tu dziwic... Nie ma sugerowanej ceny detalicznej. Jak chcecie to bierzcie za 2900 od fotoversand...

kot Sylvester 
Maniak

Wysłany: Pią 05 Gru, 2014   

Witam Wszystkich Waćpanów (w skrócie ; WWW nie mylić z www :wink: )
zdecydowanie popieram prośbę o test ZEISS Conquest HD 8x32 a jako argument za przytaczam fakt że z serii Conquest HD żaden "przedstawiciel" nie był jeszcze testowany.
Co do cen na ten instrument to można nabyć nawet za mniej niż 660 ojro;
http://www.ebay.de/itm/Ze...=item5d527ea490
jak policzyć po dzisiejszym Ebay-owym kursie 4,17 zeta za ojro to mamy :629 + 17 = 646 x 4,17 = 2693,82 + 4% PayPal 107,75 co w sumie daje 2801,57. Dlatego ceny naszych rodzimych "sprzedawców" proponuję uszanować kulturalnym MILCZENIEM wszak każdy orze jak może.
Pozdrowionko !

Arek 
Redaktor

Tak jak pisałem już na forum, Zeiss nie jest zainteresowany wysłaniem na nowych lornetek do testów, bo sprzedają się jak ciepłe bułeczki i fabryka nie nadąża z dostawami. Po co więc dawać do testów. A nuż dociekliwy tester coś wykryje i sprzedaż spadnie...

Santre 
Entuzjasta

Tester z optycznych zawsze coś znajdzie.To może ktoś z forum podeśle do delikatnego testu :wink:

pandal 
Bywalec

A można liczyć w niedalekiej przyszłości na jakieś testy modeli z półki średnio wyższej? Ja bym najchętniej zobaczył Kowę Genesis 10.5x44, mniejsza była wprawdzie testowana, ale chciałoby się więcej, wiadomo.

widoczek 
Optyczny

12x50 SE domaga się przetestowania póki jeszcze jest :) W razie czego służę pomocą...

kivirovi 
Optyczny

Arek napisał/a:
Tak jak pisałem już na forum, Zeiss nie jest zainteresowany wysłaniem na nowych lornetek do testów, bo sprzedają się jak ciepłe bułeczki i fabryka nie nadąża z dostawami. Po co więc dawać do testów. A nuż dociekliwy tester coś wykryje i sprzedaż spadnie...

Arek, to jest moim zdaniem podwojny argument za przetestowaniem Conquesta HD. Wszak wbrew temu co ja czasem zlosliwie imputuje, ze Optyczne zajmuje sie tylko marketingiem, Ty uwazasz sie za testera obiektywnego i niezaleznego i gdybys uwalil sprzedaz " drogiej i dziadowskiej lornetki, ktora schodzila jak cieple buleczki z wegierskiej fabryki", to byloby to powazne osiagniecie jak dla mnie. Wiem ze Tobie sie Conquest HD akurat podoba wiec mozesz go gdzies wydebic dla zaspokojenia ciekawosci. Ja nie jestem wcale pewien czy jest wart az 700 Ojro. To jest oczywiste, ze testy szkodza najlepszym markom, a zwlaszcza najdrozszym produktom, a promuja prawie tak samo dobre ale tansze. Skrajnym przypadkiem jest jak uwaliles Leica. Ale podobnie bylo ze starym Conquestem. Swarovski EL tez troche oberwal bo wypromowales konkurenta, ktory wydawal sie wszystkim o wiele za drogi - Nikona EDG.

Jesli zas przystaniesz na to rozumowanie, to tym bardziej juz premium od wielkiej trojki nie dostaniesz.

kot Sylvester 
Maniak

Arek napisał/a:

Hm fabryka nie nadąża z dostawami, bujać to my ale nie nas na niemieckim Ebay-u jakoś Conquestów nie brakuje i można sobie kliknąć o każdej porze dnia i nocy.

Odpowiedz do tematu