Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Cyfrówka do 1000 zł Canon PowerShot SX700 HS?
Autor Wiadomość
Widmo.SG 
Nowy

Wysłany: Pon 24 Lis, 2014   

Witam

Podobnie jak kolega poszukuje odpowiedniego sprzętu w granicach 800-1000zł.

Nie posiadam kamerki dlatego aparacik dobrze by i w tej roli dobrze się sprawdzał.

wstępnie znalazłem 3 propozycje:

1) Sony DSC-WX350
2) Canon PowerShot SX280 HS
3) Sony DSC-HX50 jak znajdę do 1k Sony DSC-HX50V to się chyba skuszę

nr 2 z tego co ostatnio wyczytałem ma problemy z akumulatorem przy filmowaniu (wada fabryczna - nie wiem czy problem został rozwiązany)

1 i 3 nie posiada GPS ale ta opcja nie jest aż tak ważna (wystarczy jak będzie wifi)

generalnie laik ze mnie pod względem fotografowania i raczej skłaniać się będę do ustawień automatycznych (choć własne nastawy zawsze mogą zmobilizować do bawienia się fotografią)

zoom nie jest aż tak ważnym aspektem choć wiadomo że każdy by chciał zbliżenie w jak najlepszej jakości - ale za tym idzie cena a tu mamy ograniczony koszt.

najważniejsze by aparat jak w.w obsługiwał full hd (foto & video)

w sieci jest redundacja aparatów w tej cenie, a wybrać dobrze to jednak rady osób mających lepszą wiedzę warto posłuchać.

pozdrawiam

Reklama

raff28
[Usunięty]

Ja do dzisiaj nie wiem co kupić, naczytałem się tylko i całkowicie zgłupiałem.

Oglądam zdjęcia z tych megazoomów i średnio jestem zadowolony.
Wszędzie na pełnym rozmiarze zdjęć widzę szumy i brak ostrości, nawet przy dobrym świetle.
Mój 6 letni canon czegoś takiego nie robi.
Genralnie 10x zoom by mi wystarczył w zupełności, do tego dobre zdjęcia i filmy full HD 30 klatek i to wszystko. Z tego co widzę do 1k nic się takiego jednak nie znajdzie.

Sony HX50:
http://www.photographyblo...sc_hx50_photos/

Canon SX700:
http://www.photographyblo...x700_hs_photos/

Canon SX280:
http://www.photographyblo.../sample_images/

Sony DSC-WX350:
http://www.photographyblo.../sample_images/

Widmo.SG 
Nowy

zależy jak często ten zoom będziesz wykorzystywał.

Mi aż tak potrzebny nie jest ważne że robi dobre zdjęcia i kręci dobre filmiki bez zbliżeń.

czy ktoś się orientuje czy usterka w SX280 odnośnie akumulatora przy filmowaniu dalej występuje ?

raff28
[Usunięty]

Na czym polega ta usterka? Daj jakiś link.

zbig75 
Rozmowny

raff28 napisał/a:
Z tego co widzę do 1k nic się takiego jednak nie znajdzie.

Proponuję naciągnąć budżet do 1,2-1,3k i w tej cenie zastanowić się nad Panasonikiem LF1 .

Widmo.SG 
Nowy

jedna z opini jest tutaj: http://www.mediamarkt.pl/...esmedia#opinion

nie jest to pojedyncza - na jakiś stronach (przejrzałem ich wiele) teraz nie rzucę linkiem musiałbym szukać były podobne wpisy z podobnymi problemami ale każdy dotyczył akumulatora i migającego paska (następnie wyłączenie się aparatu) - wadliwe modele trafili ? czy faktycznie fabryczny bubel dla którejś serii)

zbig75 napisał/a:
raff28 napisał/a:
Z tego co widzę do 1k nic się takiego jednak nie znajdzie.

Proponuję naciągnąć budżet do 1,2-1,3k i w tej cenie zastanowić się nad Panasonikiem LF1 .

1k to już naciągany budżet z 800 :)

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sro 26 Lis, 2014   

Widmo.SG napisał/a:
1k to już naciągany budżet z 800 :)
To poszukaj używane bezlustro - jakość lustrzanki, cena kompaktu. Sam posiadam kilka aparatów, ale jednak balans między wielkością, a jakością spowodował, że noszę w kieszeni bezlusterkowca, a do tego cena zakupu była śmiesznie niska.

Widmo.SG 
Nowy

Wysłany: Czw 27 Lis, 2014   

zakupiłem HX50V z GPS zobaczymy jak się sprawdzi jak dostarczą :)

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Czw 27 Lis, 2014   

Miłego fotografowania, liczę, że pochwalisz się swoimi zdjęciami w odpowiednim dziale.

raff28
[Usunięty]

Wysłany: Pon 08 Gru, 2014   

Miałem kilka dni Sony HX50.
Niestety nie spełnił moich oczekiwań. Głównie robię zdjęcia na automacie, a ten aparat wymaga chyba indywidualnych ustawień dla każdej fotki w zależności od warunków. Nie jest więc to sprzęt dla mnie. Często mam ochotę po prostu wyjąc aparat i bez zbędnego bawienia się funkcjami zrobić szybko fajne zdjęcie. Niestety większość zdjęć oraz filmów w słabym świetle wychodzi nieostra. Obiekty w ruchu rozmazane.

Próbowałem różnych trybów, ustawień, ale niestety nie potrafiłem ustawić odpowiednio tego aparatu.
Porównując do mojego starego 7 letniego Canona A720 IS, zdjęcia były sporo gorsze.

Oddając ów aparat do sklepu, trafiłem akurat na szefa działu, który mniej więcej nakreślił mi czego powinienem szukać. Stwierdził, że mój stary canon to jeden z lepszych kompaktów w tamtym czasie i ciężko będzie obecnie znaleźć coś takiego na rynku do 1k.
Pokazał mi kilka pozycji, wszystkie typowe kieszonkowce (czego chciałem uniknąć bo słabo to się trzyma w ręce i wydawało mi się zawsze, że tak mały aparat nie może robić dobrych zdjęć) no, ale cóż taki trend.

1. Canon S120

Nie podoba mi się brak panoramy, mój stary Canon miał tą funkcję i czasami z niej korzystałem.
Dotykowy ekran też nie jest plusem. Aparat będzie użytkowany również przez mojego ojca i podejrzewam, że będzie go to denerwowało.

2. Nikon P340

Filmy w 30 klatkach, Canon nagrywa w 60. Ma panoramę, reszta chyba podobnie.

3. Olympus XZ 10

Za tym przemawia cena.

Część ponad budżet, ale jestem w stanie dołożyć te 200 zł, jeśli mam być zadowolony.
Co o tym myślicie ewentualnie inne propozycje?

Przypominam, szukam aparatu do robienia zdjęć na wakacjach, wycieczkach, również w domu (w pomieszczeniach o słabym świetle) dzieciom itp. Filmy full HD.

Porównania:

Canon vs Nikon
http://snapsort.com/compa...lpix-P340/specs

Canon vs Olympus
http://snapsort.com/compa...lus-XZ-10/specs

TomPL2 
Optyczny

raff28 napisał/a:
... również w domu (w pomieszczeniach o słabym świetle) dzieciom itp.

Mały aparat z mega-zoomem kompletnie nie nadaje się do takich zdjęć. Ciemny obiektyw i mała matryca nie pozwolą na dobre zdjęcia w trudnych warunkach.
Polecane "maleństwa" zrobią lepsze zdjęcia (jeśli na automacie, to ustawiaj tryb "Sport" :) ), ale któż wie, czy cię zadowolą?
W segmencie +-1200pln jest/był bardzo polecany Olympus XZ-2, ale trudno go już dostać...

Jar 
Maniak

Raff28, ze dwa razy ktoś Ci tu radził Panasonic LF1. Po względem użytkowania to dość podobny sprzęt do Canona 720, którego miałeś -podobny zakres ogniskowych (a raczej ekwiwalentu, 28-200 vs 35-210, dostajesz przydatny nieco szerszy kąt), za to większa i nowsza matryca. Gabaryty podobne. Reszta specyfikacji z Twojego punktu widzenia też raczej będzie O.K. Wyjściowy budżet przekracza też niewiele (1300zł). Brak tylko porządnego uchwytu, który był w tym Canon-ku (i całej starej dobrej serii Axxx). Ale przy tak małym i lekkim aparacie to nie tragedia. Masz za to wbudowany wizjer elektroniczny, co w tańszych kompaktach (pomijając megazoomy) jest rzadkością. Twój stary Canon miał wizjer optyczny, ale tamten z natury rzeczy nie patrzył przez obiektyw, co skutecznie zniechęcało do korzystania z niego, jeśli ekran LCD był dobrze widoczny i chciałeś b. dokładnie skadrować.
Pozdrawiam
-J.

Sunders 

Jar napisał/a:
Raff28, ze dwa razy ktoś Ci tu radził Panasonic LF1.

Jam, nie chwaląc się, jako pierwszy to uczynił, i po raz kolejny radzę :smile:

raff28
[Usunięty]

No niby specyfikacja mi pasuje, chociaż budżet przekroczony.
Trochę się zawiodłem na rynku, skoro po 7 latach, kiedy kupowałem Canona A720 IS, nie można w podobnej cenie znaleźć czegoś co robi lepsze fotki, to chyba coś jest nie tak.

Technologia poszła do przodu, ale na jakość chyba to się nie przekłada.

Sunders 

raff28 napisał/a:
rochę się zawiodłem na rynku, skoro po 7 latach, kiedy kupowałem Canona A720 IS, nie można w podobnej cenie znaleźć czegoś co robi lepsze fotki

LF1 robi lepsze, ale postęp kosztuje :smile:

Odpowiedz do tematu