Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Cyfrówka do 1000 zł Canon PowerShot SX700 HS?
Autor Wiadomość
Jar 
Maniak

Wysłany: Wto 09 Gru, 2014   

@ raff28: Wiesz, trendy na rynku. Nie zawsze jest tak, że zmiany są w każdym aspekcie na korzyść. Był np. krótki czas (miniony na szczęście), że z rynku zniknęły bardziej zaawansowane kompakty z jasnymi obiektywami, większymi matrycami i dużym stopniem kontroli nad aparatem przez użytkownika. Aparaty takie jak A720 czy cała seria A6xx (z większą matrycą) pochodziły tuż sprzed tej epoki czy nawet z jej progu. Stało się to w momencie, gdy:
-gwałtownie staniały lustrzanki
-rozpowszechnienie się stabilizacji obrazu spowodowało (irracjonalną juź obecnie) eksplozję kategorii superzoom w kierunku aparatów z najmniejszą możliwą matrycą za to zoomem o skoku kilkadziesiąt razy; w dodatku zaawansowane tryby pracy ładowano najcześciej do nich
-w jakimś stopniu przy trendach j.w. wzrost czułości/dynamiki matryc został nieco przyhamowany przez stary wyścig na megapixele (choć +/- ogólny postęp jest).
Ktoś kto nie chciał dźwigać ciężkiego "lustra" lub i mieć dobry (w sensie optyki, detektora i ustawień) aparat, miał przechlapane (jak ja). Zostało kilka modeli na rynku (np. seria G Canona), wiec jeśli np. nie pasował nam dostępny w nich zakres ogniskowych, to był problem. Stąd moje zainteresowanie swego czasu serią P7xxx Nikona, bo miały ekwiwalent 28-200mm. Protoplasta rodu, P7000, był z resztą dość niedorobiony.
Teraz trend się odwrócił, bo:
-najtańszym "małpom"/"idotenkamera" które kiedyś zdominowały rynek zagrażają aparaty wbudowane w telefony i tablety, ta klasa kompaktów jest na wymarciu
-hiperzoomy z mała matrycą docieraja do granic możliwości rozwoju i rozsądku (a może absurdu)
-pojawiły się bezlusterkowce, czyli aparaty z matrycami jak lustrzanki, wymienną optyką, ale mniejsze i lżejsze (to był mój kierunek ostatecznie)
-jednak istnieje/przetrwał relatywnie spory krąg świadomych użytkowników, którzy szukaja aparatu robiącego b. dobrej jakości zdjęcia w różnych warunkach, ale jednocześnie nadal będącego kompaktem, czyli zintegrowanym urządzeniem, w którym nie trzeba wymieniać modułów do różnych zadań; często są to użytkownicy lustrzanek poszukujący drugiego aparatu.
Dlatego rynek kompaktów premium zyskał drugi oddech, co oznacza, że jest to znów mocno zróżnicowana klasa aparatów, zarówno pod kątem parametrów technicznych, jak i cen. Zatem każdy może znaleźć coś dla siebie. LF1 można traktować jako coś z tańszego/uboższego krańca tego segmentu. Panasonic LX7, Fuji X10/20/30, Canon G15/16 czy wspomniany Nikon P7700/7800 to środek, aparaty typu Sony R10, Panasonic LX100, czy Canon G7X to high end (w mniejszym czy większym stopniu, ogólnie, nie chodzi mi o ścisłą i perfekcyjną hierarchię, gdyby się ktoś czepiał). To tylko przykłady, bo obecnie w tej grupie jest na tyle sporo modeli, że trudno wyliczać i dokładnie segmentować.
Pozdrawiam
-J.
P.S.1 A Canon A720 zacny był... Sam nie miałem, za to poleciłem go kiedyś skutecznie bratu, któremu służył b. dobrze. Jeszcze w tym roku koleżanka robiła takim fotki na wspólnym wyjeździe.
P.S.2 Przywoitym wyborem może być kupno wcześniejszego modelu z danej serii takich zaawansowanych. Nie zdażyłes się już, jak czytam, załapać na XZ-2. Aparat starszy o rok nie będzie wiele gorszy od następcy, a konkurować cenowo będzie z najnowszym gorszej klasy.

Reklama

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Sro 10 Gru, 2014   

Jar - bardzo ładne podsumowanie sytuacji popełniłeś. Po odpowiednim zredagowaniu i uzupełnieniu dałbym na pierwszą stronę optycznych do obowiązkowego zapoznania się przez początkujących szukających aparatu kompaktowego :)

raff28
[Usunięty]

Wysłany: Wto 13 Sty, 2015   

Kupiłem http://www.optyczne.pl/23...-LF1_Wstęp.html

Nie wiem czy to dobry wybór, jakoś przesadnie zadowolony nie jestem, na pewno robi lepsze fotki od Sony DSC-HX50. Z lampą niestety zdjęcia wychodzą jakieś żółte szczególnie w pomieszczaniach, na szczęście można nim robić zdjęcia przy umiarkowanym świetle bez lampy. Bateria dość szybko pada, na razie nic więcej nie powiem bo jeszcze do końca go nie rozgryzłem.

Widmo.SG 
Nowy

Wysłany: Nie 22 Mar, 2015   

Witam

Z aparaciku jaki zakupiłem jestem mega zadowolony (SONY DSC HX50VB.CS3 z GPS). Tym bardziej że za 0,81 E w pakiecie był dodatkowy akumulator + ładowarka (na stronie sony)

Spełnia wszelkie kryteria jakie sobie założyłem (Fullhd filmowanie i dobre fotki)

dla wykorzystania amatorskiego, wręcz za dobry :) . Ma masę funkcji który nie używam (raczej ze względu braku chęci dowiedzenia się jak dobrze je stosować).

Przy ustawieniach automatycznych w zupełności fotki są dla mnie satysfakcjonujące. Tak samo video.

Funkcja panoramy, wifi całkiem przydatne :)

dzięki za rady :)

Odpowiedz do tematu