Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: hijax_pl
Pią 02 Sty, 2015
Pierwsza lustrzanka do ok. 2000 zł (edycja 2014)
Autor Wiadomość
reiper
[Usunięty]

Wysłany: Pon 15 Wrz, 2014   

Witam
Obecnie posiadam kompakt nikona p7100. Chcialbym kupic cos lepszego i tak pozostajac z nikonem na oku mam d3200 lub d5100 (raczej właśnie ten), poki co ze szklem 18-55 z zestawu, lub canon 600d. Dlaczego chce lustro? Przede wszystkim wieksza matryca i wyzsze uzyteczne iso, w przyszlosci na pewno jakis jasny obiektyw. Obecny aparat jest ciemny i iso powyzej 400 calkowicie zabija zdjecia. Teraz pytanie, jak to jest z tymi autofocusami? Bedac w sklepie pobawilem sie troche d3200 z kitem 18-55 i ustawianie ostrosci odbywa sie bardzo powoli, porownujac z jakimkolwiek kompaktem, którego mialem w rekach. I tu wieksze znaczenie ma sam aparat (ilosc pkt AF?) czy obiektyw? Z drugiej strony testowalem tez bezlustro sony a5000 i tu ostrzenie blyskawiczne, do tego ta sama matryca, przejrzyste i wygodne menu ale brak mozliwosci dokupienia lampy. Z kolei a6000 jest juz mocno udoskonalona wersja, ktora jednak kosztuje tyle co dwa podane przeze mnie lustra, do tego obiektywy z tego co widze, nie wiem jak jakosciowo, sa drozsze od tych nikonowych.
Tak wiec, co moglibyscie dla mnie polecic? Czy d5100 bedzie dobrym wyborem? Czy moze pentax k-30/50 lub canon 600d? Jak mówiłem, na poczatek kit, może zoom 200-300 w przyszlosci i cos jasnego do portretow. Zdjecia jakie mnie interesuja to krajobrazy, portrety i okolicznosciowe jak spotkania rodzinne czy tez zdjecia z wakacji/wyjazdow, nic az tak wyszukanego choc nie wykluczam dalszego rozwoju zainteresowan fotografia.

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 16 Wrz, 2014   

reiper napisał/a:
pobawilem sie troche d3200 z kitem 18-55 i ustawianie ostrosci odbywa sie bardzo powoli, porownujac z jakimkolwiek kompaktem, którego mialem w rekach. I tu wieksze znaczenie ma sam aparat (ilosc pkt AF?) czy obiektyw?

Jeden i drugi ma znaczenie.

reiper napisał/a:
Czy d5100 bedzie dobrym wyborem?

Po tym co napisałeś wydaje się, że tak.

mozer 
bo Pentax

reiper napisał/a:
ustawianie ostrosci odbywa sie bardzo powoli, porownujac z jakimkolwiek kompaktem, którego mialem w rekach

Ciężko to porównywać - w kompakcie przy odległościach powyżej metra konieczność regulacji ostrości jest niewielka ze względu na dużą głębię ostrości. Lustrzanka się musi dużo bardziej napracować.
Ostatnio zmieniony przez mozer Wto 16 Wrz, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

Sunders 

mozer, czemu przypisujesz mi kwestie napisane przez reipera :???:

mozer 
bo Pentax

Sunders, e, nieprawda ;)

Sunders 

Teraz tak. :wink:

komor 
Moderator

reiper napisał/a:
Bedac w sklepie pobawilem sie troche d3200 z kitem 18-55 i ustawianie ostrosci odbywa sie bardzo powoli, porownujac z jakimkolwiek kompaktem, którego mialem w rekach.

Nie sądzę, żeby Nikon D3200 odbiegał jakoś stanowczo prędkością ostrzenia od innych podobnych konstrukcji w podobnej cenie. Być może było za ciemno albo coś było uszkodzone (jeśli to był egzemplarz wystawiony w markecie, to jest to prawdopodobne).

Tradycyjnie napiszę, że kupowanie lustrzanki z obiektywem 18-55 szybko może skończyć się rozczarowaniem i szukaniem następnego obiektywu. W Nikonie jest 18-105 VR i polecam poszukać zestawu z takim obiektywem, nawet kosztem poczekania na dozbieranie pieniążków.

lutek14 
Uczestnik

Na poprzednie nie dostałem odpowiedzi, to jeszcze spytam - Sony A58? Ma ktoś i może podać opinię?

reiper
[Usunięty]

Jako, ze nigdy sam nie posiadalem lustrzanki tak tez nie wiedzialem, ze ostrzenie przy uzyciu wyswietlacza a nie wizjera jest powolne, przez wykorzystanie detekcji kontrastu a nie fazy.
Bardzo zainteresowal mnie sony a6000, do tego stopnia, ze moglem do niego sporo doplacic. Bardzo szybki i dokladny af, 11fps zdjecia seryjne itp, itd, jednak popatrzylem tez na ceny obiektywów i niestety chyba na tym koniec. Moglby ktos powiedziec jakie sa jakosciowo budzetowe obiektywy nikona, np 55-200, nawet te ciemniejsze porownujac do odpowiedników dla sony e-mount? Cenowo roznice sa mnozone x2 a do nikonow nawet sporo uzywek widzialem czego o sony nie moge poiedziec.

Adias2 
Nowy

Wysłany: Pon 08 Gru, 2014   

Mam zamiar kupić pierwszy aparat i chciałem żeby to był Nikkon D90. Według mnie i innych dobry wybór ;) ale że składam się z bratem to on chce mieć nagrywanie filmów w HD! Jaki mi polecacie aparat,który będzie bardzo dobrze nagrywał (hd) oraz dla mnie: sprawdzał się w żywiole sportu (fotografowanie na meczach piłkarskich)
Cena zbytnio nie wchodzi w gre,bo kupię używany :) Zależy mi bardzizej na marce Nikon ale Sony i inne aparaty też z chęcią kupie,o ile będą pasować do moich i brata potrzeb.

Z góry bardzo dziekuje za pomoc

marienburg 
Nowy
amator

Wysłany: Sro 10 Gru, 2014   

Witam Kolegów,
jestem nowy na forum i jeszcze nie bardzo orientuję się w specyfice działów. Potrzebuję aparatu, który będzie głównie służył do robienia zdjęć srebrnych monet . Monety są niedużych rozmiarów: 20-21 mm - 30 mm.
Główne cechy jakie powinien posiadać mój aparat + obiekty:
- naturalne odwzorowanie barwy (kolor srebra, szarości, ciemna patyna),
- brak "sztucznego" nasycenia barwy (to nie wchodzi w grę),
- bardzo dobra jakość, ostrość obrazu,
- mile widziane odwzorowanie skali 1:1 lub zbliżonej,
to chyba już wszystko.
Jeszcze raz podkreślę, zależy mi na naturalnym odwzorowaniu barwy srebra, odcieni szarości..., to jest dla mnie najważniejsze.
Cena zestawy nie ma aż takiego znaczenie. Bardzo proszę o podanie różnych propozycji zestawów, czym więcej tym lepiej.
Poniżej zdjęcia monety (przybliżona jakość jaka mnie interesuje).
pozdrawiam
Marcin :wink:

5b.jpg
Plik ściągnięto 6297 raz(y) 86,84 KB

5a-horz.jpg
Plik ściągnięto 6297 raz(y) 136,19 KB

dcs
[Usunięty]

http://forum.optyczne.pl/...highlight=monet
Oświetlenie to podstawa.

Aparat może być prawie każdy (także bezlusterkowiec albo nawet kompakt), obiektyw (z pierścieniami) też.

Do czegoś jeszcze chcesz używać ten aparat?

marienburg 
Nowy
amator

dcs napisał/a:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=19298&highlight=monet
Oświetlenie to podstawa.

Aparat może być każdy (także bezlusterkowiec albo kompakt), obiektyw (z pierścieniami) prawie też.

Do czegoś jeszcze chcesz używać ten aparat?

Tak, zgadzam się oświetlenie to podstawa. :)
Aparat potrzebuje głównie do zdjęć monet i na tym chciałbym się skupić, wiadomo pewnie zdarzy mi się zrobić parę fotek z np., z jakiejś imprezy, wycieczki itd., ale ma to dla mnie małe znaczenie.
Bardzo interesuje mnie naturalność barwy, czy występuje jakieś różnice w tym temacie między poszczególnym modelami aparatów?

busz 
Bywalec

marienburg napisał/a:
Bardzo interesuje mnie naturalność barwy, czy występuje jakieś różnice w tym temacie między poszczególnym modelami aparatów?
Tu akurat ważną rolę będzie odgrywać oświetlenie, późniejsza obróbka i monitor.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Cytat:
- mile widziane odwzorowanie skali 1:1 lub zbliżonej,

To akurat zależy od obiektywu - o ile sam aparat zmieścisz w tej kwocie , to obiektyw macro kosztuje niemal drugie tyle (Tamron 90mm f2,8 macro lub Tamron 60/2,0 macro) lub więcej.
Dlatego alternatywą jest obiektyw manualny i zestaw pierścieni pośrednich , albo manualny obiektyw makro . Dlatego polecałbym ci Pentax K-50, k-30 lub inny i pierścienie pośrednie + obiektyw manualny w o ogniskowej 50mm lub dłuższej.
Można też spotkać używane aparaty Pentax z założoną matówką z klinem do ręcznego ustawiania ostrości. Dlaczego Pentaxy? Bo bardzo dobrze współpracują z "manualami" dając właściwy pomiar oraz potwierdzenie ostrości oraz pułapkę ostrości.

Co do kolorów - koledzy mają rację - to robimy zwykle w komputerze obrabiając pliki RAW, ale jeśli ktoś musi - może ustawić odpowiednio kolory już w aparacie i zapisywać zdjęcia również w gotowych jpeg-ach. Przy większej ilości zdjęć - dość cenne i oszczędzające czas.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi