Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Czw 01 Sty, 2015
FOTOGRAFIA KRAJOBRAZU 2014
Autor Wiadomość
maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Nie 14 Gru, 2014   

Daruu napisał/a:
w dwóch pierwszych więcej dołu nie wprowadziłoby dużo więcej do zdjęcia, nie było tam nic ciekawego.
A byłeś przyspawany do podłoża ;) ?

Reklama

Daruu 
Uczestnik

Wysłany: Nie 14 Gru, 2014   

maziek napisał/a:
A byłeś przyspawany do podłoża ;) ?

Nie, nie byłem. Tak to widziałem i tak chciałem to pokazać.

kwscore 
Bywalec

Wysłany: Pon 15 Gru, 2014   

396.

wojtekp
[Usunięty]

Wysłany: Sro 17 Gru, 2014   

397.

Cape Kiwanda, Oregon
HDR złożony z 5 ekspozycji, Pentax K5IIs + Pentax HD Ltd. 20-40 @20mm f/8 ISO100

Kilka zdjęć więcej (i w większym rozmiarze) jest też na moim blogu

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

wojtekp, witaj na forum.

kilka uwag; horyzont chyba trochę leci, no i czy scena wymagała użycia techniki hdr? na zbyt kontrastową i ciężką do zarejestrowania dla matrycy nie wygląda , tym bardziej mając do użytku k5 ;)

btw, te kolory topazowo-szafirowe przy wybrzeżu to w post procesie wyszły , czy takie faktycznie były?

...moim zdaniem zdjęcia z tego samego miejsca, które masz na blogu ciekawsze niż to zamieszczone tu ;)

Fredas_147 
Bywalec

kwscore - fajne 396, wyprostowałbym jedynie piony bo budynki lecą + przyciął odrobinę z lewej i z góry (tak żeby usunąć latarnie)

wojtekp - 397 - z założenia HDR jest stosowany do scen statycznych, jak poradziłes sobie ze złożeniem kliku ekspozycji skoro za każdy razem woda zachowywała się w kadrze inaczej? Tym bardziej, że wygląda to na duże przesunięcia, wątpie żeby program sobie z tym poradził

Ponawiam swoje pytanie odnośnie filtrów kokina, ktoś ma jakieś doświadczenia?
Co spartoliłem na 391?

wojtekp
[Usunięty]

Dzięki za komentarze.

kufel napisał/a:

kilka uwag; horyzont chyba trochę leci, no i czy scena wymagała użycia techniki hdr? na zbyt kontrastową i ciężką do zarejestrowania dla matrycy nie wygląda , tym bardziej mając do użytku k5 ;)

Horyzont był ok, ale jest dystorsja beczkowa której nie skorygowałem stąd wrażenie, że horyzont jest krzywo, to był pierwszy test w plenerze nowego obiektywu i nie zwróciłem na to uwagi, a dodatkowo świeżo przeniosłem się z Aperture (który w ogóle nie miał opcji korekcji dystorsji) do Lightroom i jeszcze nie przyzwyczaiłem się na to patrzeć.
Jeśli chodzi o HDR to jest to mój pierwszy eksperyment z HDR, postanowiłem skorzystać z tej techniki ponieważ przyjechałem na miejsce odrobinę za późno kiedy słońce było już przy horyzoncie i skały były już w cieniu a niebo jeszcze podświetlone i nie chciałem na siłę wyciągać zdjęć

kufel napisał/a:

btw, te kolory topazowo-szafirowe przy wybrzeżu to w post procesie wyszły , czy takie faktycznie były?

Kolory są oryginalne, po prostu jest to bardzo malownicze miesce z niesamowitymi kolorami skał :)

kufel napisał/a:
...moim zdaniem zdjęcia z tego samego miejsca, które masz na blogu ciekawsze niż to zamieszczone tu ;)
To akurat mi bardzo przypadło do gustu, chociaż faktycznie na 500px inne miało więcej wyświetleń i "like'ów"

Fredas_147 napisał/a:
z założenia HDR jest stosowany do scen statycznych, jak poradziłes sobie ze złożeniem kliku ekspozycji skoro za każdy razem woda zachowywała się w kadrze inaczej? Tym bardziej, że wygląda to na duże przesunięcia, wątpie żeby program sobie z tym poradził

Pierwszy raz eksperymentowałem z HDR i Photoshop poradził sobie z tym bardzo ładnie, wybrałem jedynie opcję "Remove ghosts" i wybrałem która espozycja ma być tą bazową (za każdym razem wybrałem podstawową 0EV).
Bez włączonej opcji usuwania duchów woda trochę symulowała długą ekspozycję ale miała różne kolorowe plamy (np. różowe, żółte, fioletowe), po włączeniu opcji Photoshop wziął wodę wyłącznie ze zdjęcia bazowego.

90s 
Optyczny
www.s999art.com

398.
Fish bones by Sanches90s, on Flickr

[ Dodano: Czw 18 Gru, 2014 11:10 ]
Fish bones by Sanches90s, on Flickr

kwscore 
Bywalec

Wysłany: Czw 18 Gru, 2014   

399.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Czw 18 Gru, 2014   

Krzyczy o kadrowanie :) . Miejsca ma wspaniałe.

krikus 
Rozmowny
znawca tematu

Wysłany: Nie 21 Gru, 2014   

400.

100_1594.jpg
Plik ściągnięto 8387 raz(y) 812,18 KB

Intimate 
Bywalec

Wysłany: Nie 21 Gru, 2014   

@400 hosting Ci czasem nie skompresował tego zdjęcia ? zwróć uwagę na niebo - wygląda jak skan zdjęcia wydrukowanego najtańszą drukarką.

hofman 
Rozmowny

Wysłany: Wto 23 Gru, 2014   

401

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

398 fajny klimacik wyszedl i swietnie ze b/w.
399 tez fajne, najpierw pomyslalem, ze to z filmu "Terminator".

90s 
Optyczny
www.s999art.com

Wojmistrz, dziękuje kolego.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi