Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 70d czy Olympus OMD E-M5
Autor Wiadomość
archiev 
Nowy

Wysłany: Wto 16 Gru, 2014   Canon 70d czy Olympus OMD E-M5

Witam,

Proszę o pomoc w wyborze aparatu/obiektów.

Obecnie jestem w posiadaniu starego i bardzo poczciwego Canona 450D. Do tego dochodza dwa obiektywy :

- Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM
- Canon 50mm 1.4

Planuję od jakiegoś czasu już wymianę i po dłuższych poszukiwaniach doszedłem do miejsca gdzie istnieja dwie opcje wymienione w temacie.

Głównie fotografuję w podróży, czasem w cięższych warunkach czasem lżejszych. Jednak samo podróżowanie to nie wszystko - robię również zdjęcia portretowe i ogólnie bawię się po trochu wszystkim. Najmniej zdecydowanie zależy mi na sporcie, makro, nie potrzebuję tele obiektywow.

W przypadku Canona 70D obiektyw sigmy by został, ponieważ jestem z niego bardzo zadowolony (50tka prawdopodobnie i tak idzie na sprzedaż). Planowałem też dokupić jakiś obiektyw z szerszym nieco katem, głownie do cykania krajobraz/architektura (moze Canon 10-22, moze jakas stalke?) . Nie ukrywam, że również opcja video jest bardzo kuszaca.

Jeżeli chodzi o Olympusa to planowałbym go kupić od razu z obiektywem 12-40 mm 2.8. Znalazłem ciekawa oferte gdzie mozna nabyc taki zestaw za 6k. Do podróży byłby jak znalazł, szczególnie w porównaniu do gabarytów Canona. Jednak nie jestem do końca przekonany czy cena/możliwości rozwoju/szkła/przejście na inny system jest warto zachodu.

Przegladalem już wiele fotografii robionych obydwoma zestawami ale nie moge do końca przekonać się do żadnego z nich. Z jednej strony widać na obrazkach z E-M5, że zdjęcia sa naprawde ostre, z drugiej wydaje mi sie, że na wiekszosci z tych zdjec widze duże szumy. Do Canona jestem też przyzwyczajony do "plastyki" obrazu, szczególnie, że z Sigmy jestem zadowolony.

Może wy macie jakieś rady dotyczace takich wymagań ? Albo możecie polecić coś jeszcze innego ? Co sadzicie i obrazie z tego bezlusterkowca ?

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Wto 16 Gru, 2014   

archiev,

Trudno w m4/3 -Olympus E-M5 o obiektyw nadający się do portretów tak jak 50-58mm f/1.4 do lustrzanki aps-c -ww. Canona jeśli chodzi o: separację planów i "plastykę obrazu".

Światło f/2.8 w Olympus jest równoważne f/3.5 na aps-c Canona.

Olympus OM-D E-M5 ma problemy z wiernym oddaniem kolorów,
a jakość filmów z niego to porażka w porównaniu z Canon 70D.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 17 Gru, 2014   

dcs napisał/a:
Trudno w m4/3 -Olympus E-M5 o obiektyw nadający się do portretów tak jak 50-58mm f/1.4 do lustrzanki aps-c -ww. Canona jeśli chodzi o: separację planów i "plastykę obrazu".

Leica 25 1.4
Owszem, inna głębia ostrości niż na APSC, ale...
dcs napisał/a:

Światło, czy GO?
dcs napisał/a:

Zawsze można RAWy robić. Nikon też ma problemy... a i w Canonie też można się przyczepić w jpg.
dcs napisał/a:

No ba... :razz:

dcs
[Usunięty]

muzyk,

-ilość światła i jak napisałem "jeśli chodzi o: separację planów i "plastykę obrazu". 

Cytat:
Zawsze można RAWy robić. Nikon też ma problemy... a i w Canonie też można się przyczepić w jpg. 

-w Olympus OM-D E-M5 zastosowano mniejszej gestosci filtry RGB na matrycy (żeby przypuszczały więcej światła). Jak ustawiasz jeden kolor rozregulowujesz inny.

Jak myślisz dlaczego inni producenci nie podchwycili tego pomysłu z filtrami i dają gęste tracąc więcej światła :?:
Ostatnio zmieniony przez dcs Sro 17 Gru, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

muzyk 

Cytat:
Jak myślisz dlaczego inni producenci niepodchwycili tego pomysłu z filtrami i dają gęste tracąc więcej światła :?:

Hmm, dla lepszego odwzorowania kolorów, kontrastu?

dcs
[Usunięty]

Zresztą Olek też już chyba wycofał się z tego wątpliwego ulepszenia. ..

archiev 
Nowy

Dzięki bardzo za odpowiedzi :)

Cytat:
Trudno w m4/3 -Olympus E-M5 o obiektyw nadający się do portretów tak jak 50-58mm f/1.4 do lustrzanki aps-c -ww

A np. Olympus 75mm 1.8 ? Z tego co widziałem potrafi narysować naprawdę świetne zdjęcia z całkiem niezłym bokehem. Jeżeli chodzi o jakość filmów to mogę z tego zrezygnować w przypadku E-M5, w końcu jednym z głównych powodów rozważań moich na temat zakupu m.in owego aparatu sa jego gabaryty (a to oznacza czasem pójscie na kompromis).

Ważne dla mnie w tym momencie jest to, żeby wydajac pieniadze na zakup nowego sprzętu uzyskac lepszy obrazek, lepsze IQ niż mam teraz. Dodatkowe zmniejszenie gabarytów to opcja dośc widzę droga, ale niezwykle kuszaca.

A jeżeli nie olympus, to któryś z innych bezlusterkowców wchodziłby w grę ?? Jak myślicie ?

fatman 
Optyczny

archiev, używam 75/1.8 jak i 45/1.8.
Fotografuję zarówno Olkiem E-M5 jak i Panasem GX-7
75/1.8 to wybitna portretówka. Rysuje ostro i pięknie.
Niewiasty nawet protestowały ostatnio i musiałem zmiekczac bo każdy meszek na twarzy było widać :mrgreen:
Nie stwierdzam przekłamywania kolorów na moim E-M5.
Miałem ten sam problem co Ty... noszenie ciężarów,
a fotoografowałem Canonem 5D mark II. :mrgreen: Historia!

Teraz wrzucam dwa bodziaki w kieszenie a obiektywy go górnych kieszeni kurtki na zameczek i ruszam w teren :mrgreen:
E-M5 do filmów ńie używam więc się nie wypowiem ale w Panasie mam wszystkie tryby filmowe
jakie Bozia zapragnie. Na razie ńie krecę ale może kiedyś się zajmę :mrgreen:

Powiem Ci tak... chciałem kupić EM-1 ostatnio,
Ale jak przeanalizowałem wszystko to stwierdziłem, że cichy GX-7 daje mi większe możliwosci
Kreatywne, tęsamą jakośc obrazu i kompaktowość, ktorą moge nosić w kieszeni.
I do tego zupełnie nie rzuca się w oczy.

I jeszcze jedno.
To nie prawda, że jak pisze dcs swiatło w obiektywie u4/3 f/2.8 odpowiada światłu f/3.5 na obiektywie APSC tylko...
GO na obiektywie u4/3 o swietle f2.8 odpowiada GO na FF przy świetle f/3.5.
Mam ten obiektyw. Jest genialny chociaż troche duży co zaburza kompaktowość systemu.
Często obywam sie bez niego zabierając na wypad 12/f2.0, który jest obok 75/1.8
najgenialniejszym szkłem tego systemu.

kojut 
Entuzjasta

dcs napisał/a:
archiev,

45 i 75 1.8, do tego manualne vojtki f0.95
dcs napisał/a:

Pod względem głębi (bo tylko wtedy mowa o ekwiwalencie) to będzie f3.2. Różnica praktycznie niedostrzegalna.
dcs napisał/a:

Użytkownicy tego nie zauważają. Poza tym jest raw i możliwość oprofilowania.
dcs napisał/a:

jankomuzykant niedawno stwierdził, że do olka e-pm2 żaden canon aps-c nie podskoczy pod względem filmowania. W tym maluchu jest ta sama matryca co w e-m5, więc i filmy będą podobne.
A jankomuzykant wie co mówi ;-)

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Czw 18 Gru, 2014   

kojut,
kojut napisał/a:
Pod względem głębi (bo tylko wtedy mowa o ekwiwalencie) to będzie f3.2. Różnica praktycznie niedostrzegalna

-Oo... już f/3.2. Ciekawe.
Jakżeś to policzył :?:

-pod względem źrenicy obiektywu. Otwór względny f/ to wartość wymyślona dla ustalania ekspozycji -żeby było łatwiej.

Cytat:
Użytkownicy tego nie zauważają. Poza tym jest raw i możliwość oprofilowania. 

Zabrzmiało to prawie tak że nikt nie zauważa.
Paru użytkowników Olympus E-M5 szeroko te problemy w sieci opisało...
więc nie jest tak że problemu nie ma.

Z resztą jakby nie było to Olympus by z tego rozwiązania nie zrezygnowal

RB 

dcs napisał/a:

-pod względem źrenicy obiektywu. Otwór względny f/ to wartość wymyślona dla ustalania ekspozycji -żeby było łatwiej.

I mniej więcej o ustalanie ekspozycji chodzi. Otwór względny się nie zmienia, czas naświetlania się nie zmienia. Naświetlenie apsc i m43 (i innych formatów) poprzez obiektyw o otw. względnym 2.8 powinno trwać tak samo długo.

dcs
[Usunięty]

Cytat:
jankomuzykant niedawno stwierdził, że do olka e-pm2 żaden canon aps-c nie podskoczy pod względem filmowania.

-pewnie chodzi o wielkość aparstu i stabilizację w body...
Bo jeśli chodzi o jakość to przez użytkowników zajmujących się video i portali specjalizujących się filmowaniem to jest ona nisko oceniana -duża kompresja -słaba szczegółowość (rozdzielczość), słaba jakość dźwięku... w E-M5

[ Dodano: Czw 18 Gru, 2014 00:48 ]
RB,
ale szum na m4/3 większy
inny jest wpływ dyfrakcji -ilość użytecznych przysłon w np. Olympus E-M5 jest mniejsza. Obiektyw wcześniej ma maksymalne osiągi i szybciej one spadają.

RB 

dcs napisał/a:

ale szum na m4/3 większy

Tak. Albo i nie. Zależy od wielkości sensela, technologii jego wytworzenia, oprogramowania itede.
Prosta geometria to tylko jeden ze składników układanki.
Szum po pikselach z NX200 (apsc) jest lekko wyższy od tego z em10 (m4/3). Szum z NX300 jest w lekko niższy od tego z em10. Szum z nx300 (apsc) jest już zauważalnie (a nie lekko) wyższy od tego z A6000 (apsc). (dane na podst. jednego ze znanych testerów matryc , szumy ze zdjęć można sobie pooglądać w różnych miejscach.... i często gęsto trudno się w tym doszukać tej prostej jak budowa cepa geometrycznej zależności z idealnego świata, którą nam przedstawiasz).
Ale naprawdę liczy się to, że 2.8 z m43 naświetlamy tak samo jak 2.8 w FF, w APSC, w 1" itede.

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

muzyk napisał/a:
Leica 25 1.4

Jest też sporo tańsza, ale dobra alternatywa:
Olympus M.Zuiko Digital 25 mm f/1.8

archiev 
Nowy

Ok, to teraz pójdę w rozważaniach w drugą stronę.
Pewnie gdybym miał wybierac nie patrząc na cenę to szedłbym w kierunku olympusa.
Jednak cena istotna jak zawsze jest. Liczac cenę zestawu E-M5 + 12-40 2.8 + 75 mm 1.8 to wyjdzie ok. 10k. Czyli cena całkiem spora. Zestaw taki bylby oczywscie zdecydowanie wystarczajacy i pewnie bez żadnych upgradow sprzetowych przez baaaaardzo długi czas.

Patrząc w stronę canona, 70d + ewentualnie jakiś szeroki kąt to cena to ok. 5k zatem dwa razy niższa. Za ok 8k to ja mogę już mieć zestaw 6d + 24-105.

Pytanie zatem czy warto ? Czy naprawde jakosc obrazka generowanego z zestawu olympusa bedzie az tak dobra zeby inwestowac prawie dwa razy wiecej niz w przypadku canona ? czy cena za zmniejszenie gabarytow nie jest przypadkiem jeszcze zbyt wielka ???

Cytat:
Fotografuję zarówno Olkiem E-M5 jak i Panasem GX-7

A można gdzieś podejrzeć zdjecia z twojego e-m5 ??

I jeszcze ostatnia sprawa -czy nie lepiej inwestowac w e-m10 ???

Odpowiedz do tematu