Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 17 Gru, 2014 Przesiadka z Sony A300. Canon? Nikon? Pentax?
Witam serdecznie.
Od półtora roku aktywnie zajmuję się fotografią. Mój Sony α300 stoi za mną daleko w tyle, chłopina nie nadąża już za mną więc potrzebuję czegoś lepszego, szybszego, mocniejszego i bardziej zaawansowanego.
Fotografuję krajobrazy ale zamierzam też zająć się fotografią dziecięcą/noworodkową więc potrzebuję czegoś bardziej wszechstronnego.
Od niemal roku nie używam trybów Auto, pracuję wyłącznie w manualu.
Zasób finansowy bliżej nieokreślony ale myślę, że za samą puszkę chciałabym wydać do 3K. Oczywiście marzę o ff ale niestety przez najbliższe 3-4 lata myśl o zakupie ff odpada (chyba, że znajdzie się przyzwoita używka).
Obecnie uniwersalnie posiadam 3 szkła M42 więc na starcie, po dokupieniu odpowiedniego adaptera miałabym czym działać.
Nie interesują mnie porady od osób które pstrykają w trybach auto
Przepraszam Jaśnie Panią. Nie miałem zamiaru urazić tak czcigodnego użytkownika forum, który zaszczycił je swoją obecnością.
Ośmieliłbym się polecić Jaśnie Pani A7, która bardzo dobrze sprawdza się przy landszaftach i w studio, ale niestety nie jestem godzien, albowiem trybu M używam sporadycznie.
K.Sokol [Usunięty]
Wysłany: Sro 17 Gru, 2014
MC napisał/a:
Przepraszam Jaśnie Panią. Nie miałem zamiaru urazić tak czcigodnego użytkownika forum, który zaszczycił je swoją obecnością.
Ośmieliłbym się polecić Jaśnie Pani A7, która bardzo dobrze sprawdza się przy landszaftach i w studio, ale niestety nie jestem godzien, albowiem trybu M używam sporadycznie.
Bez przesady ...
ale dziękuję
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sro 17 Gru, 2014
Że też skromne progi tego forum nie okazały się za ciasne dla tak rozdętego ego
Jeśli w m42 się chcesz bawić, to może udałoby się Canon 70d do 3 patyków wyhaczyć?
Gdy Ci jednak tak nie zależy na słoikach m42, to Nikon d7000 byłby akuratny
Wysłany: Pią 19 Gru, 2014 Re: Przesiadka z Sony A300. Canon? Nikon? Pentax?
K.Sokol napisał/a:
...chłopina nie nadąża już za mną więc potrzebuję czegoś lepszego, szybszego, mocniejszego i bardziej zaawansowanego.
Fotografuję krajobrazy...
Powiedz po prostu, że stary Ci się znudził i że chcesz go wymienić. Krajobrazy "robią" obiektywy szerokokątne i filtry. Aparat... jakikolwiek, do którego to można dokręcić.
Przy robieniu dzieci.. ech.. przy fotografowaniu dzieci, podobnie jak przy reporterce, używanie trybu półautomatycznego, nie jest żadną ujmą. Możesz się skupić na szybko zmieniającej się scenie, a nie na obsłudze aparatu.
Obecnie uniwersalnie posiadam 3 szkła M42 więc na starcie, po dokupieniu odpowiedniego adaptera miałabym czym działać.
K.Sokol napisał/a:
Od niemal roku nie używam trybów Auto, pracuję wyłącznie w manualu.
Jeśli te szkła M42 nie posiadają chipa, to na A300 można zrobić nimi zdjęcie TYLKO w trybie M. Czyżby "profesjonalizm" z przymusu?
Dla mnie bardziej profesjonalny jest tryb P + RAW niż tryb M + JPG
K.Sokol napisał/a:
Mój Sony α300 stoi za mną daleko w tyle, chłopina nie nadąża już za mną więc potrzebuję czegoś lepszego, szybszego, mocniejszego i bardziej zaawansowanego.
Tak, nowy korpus ze szkłami M42 będzie dużo szybszy
Od siedmiu lat mam C 40D i robię nim zdjęcia głównie analogowymi obiektywami, teleskopem astronomicznym i innymi konstrukcjami optycznymi. Dandelionu nie mam bo pewnie kilkadziesiąt lat pracy na analogach zrobiło swoje i nie odczuwam potrzeby jego użycia, choć zdaję sobie sprawę z tego, że to ułatwia pracę. Najlepiej do współpracy z analogami (pleśniakami jak je uszczypliwi nazywają) nadają się aparaty Sony i Pentax bo mają potwierdzenie ustawienia ostrości a Sony dodatkowo w niektórych egzemplarzach stabilizację. Canon też daje radę choć bez stabilizacji i potwierdzenia ostrości. Nikon natomiast jest IMHO najgorszym rozwiązaniem bo potrzebuje dodatkowej soczewki aby analogowe obiektywy ostrzyły w nieskończoności a to psuje obraz i podnosi koszt adaptera. Pentax niby też nadaje się do takiej współpracy ale coś w tym musi być jeśli ten system nie jest tak popularny jak inne.
Ze swej strony polecam wybór Canona C 50D lub nowszego modelu dwucyfrowego jeśli tylko zmieścisz się w kwocie przeznaczonej na jego zakup. Ten C70D polecanego przez "Sunders'a" wydaje się najrozsądniejszym rozwiązaniem. Jeśli nie to wybierz jakiś wyższy model Sony.
Najlepiej do współpracy z analogami (pleśniakami jak je uszczypliwi nazywają) nadają się aparaty Sony i Pentax bo mają potwierdzenie ustawienia ostrości a Sony dodatkowo w niektórych egzemplarzach stabilizację.
Pentax stabilizuje z kazdym złomiakiem jaki można podpiąć. Sony chyba niekoniecznie i w zasadzie dopiero A7 II przełamuje tu pewne standardy u tego producenta.
Jeśli, ktoś nastawia się na optykę z analogów to chyba najlepszym wyborem są teraz bezlusterkowce. Nawiasem mówiąc Sony nie robi już lustrzanek od kilku długich lat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10