Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 17 Gru, 2014 Celestron :-( Tento 20x60 :-)
Witam od pięciu lat cieszyłem się z Celestrona 15x70 do wczoraj gdy kolega pożyczył mi swoje tento w idealnym stanie z 87r dał za nie 1000zł a dał niedawno masakra . Przeżyłem szok jak zobaczyłem jak może wyglądać obraz przez tą lornetkę obraz kurcze marzenie ostrość idealna na nocnym niebie gwiazdy to punkciki . Mam pytanie bo napewno Celestron teraz odpada czy w dzisiejszych czasach jest alternatywa dla radzieckich lornetek do 1000zł .Bo wychodzi na to że nie kupi się nowej dobrej lornetki z powiększeniem 20x do 1000zł:???:
No dziwna cena. Na Allegro BPC 20x60 chodzą w okolicach 400-600 zł i mniej więcej tyle są warte. W tej cenie BPC/Tento trudno będzie przebić. Skoro obraz tak Ci się podobał kupuj. Nawet tutaj masz nówkę z pudełkiem:
http://allegro.pl/lornetk...4830447776.html
Napisz do gościa, że dajesz 600-700 zł od ręki, to pewnie spuści. Jak się nie zgodzi to masz to:
http://allegro.pl/lornetk...4904265989.html
Nikt za tyle nie będzie pewnie licytował więc jak zaproponujesz 450-500 zł to też kupisz.
Te ruskie 20x60 sa obiektywnie takie sobie. 1000zl tez bym nie dal.
Pentax taz wcale wybitny nie jest.
Celestron 15x70 to jednak jest dziadostwo.
Ja bym sie chyba zdecydowal albo na 12-16x50 jako lornetke mala albo z wielkich to chyba 15x70, jak APM czy TS... Po srodku w przedziale cenowym 1000zl to nie zabardzo jest z czego wybierac.
Cały problem tkwi w tym że człowiek nie miał okazji popatrzeć przez inne lornetki ja cały czas oserwowałem w nieświadomści że można widzieć lepiej, oczywiście że zdawałem sobie sprawę że celestron to nie wyższa półka ale że stara radziecka lornetka jest wstanie przebić jakby nie było nowoczesną już technologie. Okazuje się że grubo ponad dwadzieścia lat temu potrafiono robić jednak dobre lornetki i to co czytam że Tento wytrzymuje -40 do +50 to chyba niewiele lornetek z takiego przedziału cenowego przeszła by ten egzamin obudowa to lotnicze aluminium.
Podzwoniłem troche po tych ofertach i wyobraście sobie że sprzedający ani myślą negocjować . Jedno wiem napewno że Tento do roku 89r jest najlepsze i to się potwierdziło gdy ogladałem dwie sztuki po roku 90r wogóle inna bajka inne wykonnanie inny kolor soczewek obraz nijaki:-(
Jednak poszukam jeszcze coś nowego napewno chciałbym w granicach tych x20 zawsze zabieram lornetkę na wypady więc musze takową mieć proszę jeszcze o wasze typy może coś z Delta Optical mam blisko do katowic kwota to jak narazie max1500zł
Z wypadami i duzym powiekszeniem to ja bym szukal czegos znacznie mniejszego: najwyzej 50mm, moze Olympus EXPSI 12x50. BA8, jak 15x70 sa za wielkie, zeby myslec o jakichkolwiek wycieczkach z nimi. Czyba, ze celem wypadu jest dotarcie do punktu obserwacyjnego
Jak musi juz byc megawielka, to moze Nikon Monarch 5 20x56. Ja wiem, ze 2500zl. Tyle, ze naprawde nie ma wyboru z takimi parametrami... M
Do 1500zł to zdecydowanie Delta Extreme 15x70, tylko najlepiej przejedź się do jednego z ich salonów i wybierz dobry egzemplarz bo przy wysyłce nigdy nie wiadomo czy na bubla nie trafisz.
Jeśli komuś pasuje stara sowiecka lornetka, to może zapłacić 1000 zł ale to jest IMHO za drogo.
Mam starą lunetę Turist 33T 20x50 i nie ma się czego czepić. Mała nieostrość brzegowa i niewielka aberracja. Gwiazdy punktowe. Brak wyjścia na statyw warto nadrobić obejmą tubusa.
Takie posowieckie ustrojstwa chodzą na giełdach po 80 zł. Można przy niej pomajstrować i zrobić większą krotność.
http://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?t=6667
Kivirovi do max. 1500zł oznacza że 450-600 euro jakie trzeba by zapłacić za te lornetki (plus koszty wysyłki i przewalutowania) to zdecydowanie za dużo....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10