Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zaglądają, ale zadałeś mało konkretne a przez to trudne pytanie, a jeszcze na dodatek porównawcze z bezlusterkowcami... Podane kompakty są podobne technicznie, różnią się nieco obiektywami i... wyglądem - musisz sam wybrać, najlepiej "organoleptycznie"
No chyba że jeszcze więcej dołożysz to może np. Olympus Stylus 1?
Myslalem, ze opisalem swoj problem dosc konkretnie, no ale wiadomo, z mojej perspektywy to moze inaczej wygladac . Jezeli chodzi o caloksztalt, no to wlasnie jest problem iz nie wiem czy zakup Bezlusterkowca w takim zakresie cenowym bedzie dobrym wyborem, jak dobrze wiadomo, niektore sprzety gdy nie zaplaci sie odpowniedniej kwoty, to sa po prostu neiciekawe, stad tez moje pytanie. Kompakt, a bezlusterkowiec.. A jezeli chodzi o Olympus Stylus 1, to jezeli jest na prawde bardzo dobrym kompaktem, to jestem w stanie sie skusic i dolozyc, po prostu chce cos, co przy zakupie teraz.. bedzie mi mi moglo sluzyc przez lata (bo nie wiadomo co zycie pokaze, czy bedzie kolejna taka mozliwosc kupna nowego aparatu). Ale jezeli roznica pomiedzy nimi nie jest jakas bardzo znaczaca, to jednak wolalbym zostac jakims do 2000 max
Z kompaktów dodałbym do twojej listy Nikona P7800, który w tutejszych testach był wyżej oceniony od Stylusa 1, a jest obecnie tańszy (od 1700zł). Nad wymienionymi przez ciebie góruje wygodnym w górach, nieco dłuższym, ale bynajmniej nie przesadnym zakresem tele.
Czy warto kupić zamiast niego (i innych kompaktów) bezlusterkowica? Muszę się przyznać, że własnie tak zrobiłem - decydując się zastąpić wysłużonego G9 promocyjnym Olkiem w dualkicie, a nie wspomnianym P7800, do którego się przymierzałem. Z punktu widzenia jakości zdjęć Olek wydaje mi się znacznie lepszy, a z punktu widzenia fotografowania w ciemniejszych pomieszczeniach, można sobie całkiem dobrze dać radę również na podstawowym kicie, bo można wejść na większe czułości. Problem dla ciebie leży raczej w tym, że w górach trzeba by czasem sięgać po dłuższy obiektyw z zestawu, a ewentualny spacerzoom 14-140 ma swoje rozmiary i cenę.
Nie jestem całkiem pewien, czy lepiej będzie kupować po świętach? Z punku widzenia powiedzenia, że co nagle to po diable, oczywiście tak. Z punktu widzenia cen może nie całkiem koniecznie. Nie znaczy to, że ceny znacznie wzrosną zaraz po świętach. Ale raczej też nie zmaleją. Tak się złożyło, że śledziłem dość starannie ceny różnych aparatów przez dłuższy czas i wydaje mi się, że producenci, a raczej dostawcy starają się trafić z najbardziej promocyjnymi cenami na jakiś miesiąc przed Świętami i być może ten moment już minął. Oprócz promocji świątecznej są również wahania kursu walut - niestety chyba trend jest znów niezbyt korzystny.
Powiem Ci, ze nie pali mi sie jezeli chodzi o zakup, jest to moj wlasny zakup, zaden prezent tak wiec moge czekac, nie zrobi mi to wiekszej roznicy, a nawet pomoze bardziej rozeznac sie w terenie no i moze zdecydowac czego tak na prawde od siebie chce .
Mam jedno pytanie, bardzo mozliwe, ze jest dosc ciezkie... Czy Bezlusterkowiec z Kitem jest w stanie radzic sobie w taki sam/gorszy/lepszy sposob od przykladowo RX100. No i domyslam sie 'radzic sobie, a radzic' to jest bardzo spory zakres.. No ale ciagle nie wiem czy kierowac sie bardziej w strone Kompaktow czy Bezlusterkowcow
Z powodu krótkiego zakresu tele RX-100 raczej zupełnie mnie nie interesował, chociaż i nim można robić zdjęcia. Kupując bezlusterkowiec oczywiście nastawiałem się na użycie dodatkowych obiektywów poza podstawowym kitem, ale pewno będę nim robił większość zdjęć.
Wspominam P7800, bo to właściwie jedyny kompakt, w którym bym się nie cofnął, pod względem interesujących mnie parametrów w stosunku do zasłużonego G9.
Jest to nowa propozycja (jezeli chodzi o tego RX100, to po prostu przyklad ; ) ), Nie nawidze kupowac rzeczy na ktorych sie nie znam, bo mam wielka sieczke w glowie . Posledze jeszcze troszke rynek i mozliwe, ze skusze sie na tego P7800 propowanego przez Ciebie .
Kupując bezlusterkowiec oczywiście nastawiałem się na użycie dodatkowych obiektywów poza podstawowym kitem, ale pewno będę nim robił większość zdjęć.
Wspominam P7800, bo to właściwie jedyny kompakt, w którym bym się nie cofnął, pod względem interesujących mnie parametrów w stosunku do zasłużonego G9.
He, he. Nie załapałem się na scalenie wątku. W "starym" też polecałem właśnie P7800. Potem tutaj doczytałem jeszcze rozmyslania RajdeN-a o bezlusterkowacach i dopisałem tam mniej więcej to samo, co WojciechW. Jedyna różnica, że moim "kitem" jest ultrazoom 14-150. Oczywiście wspierany przez jaśniejsza stałkę (od teraz już dwie).
RajdeN, powtórze z tamtego wątku:
-jęśli bezlusterkowiec, to tylko z myślą o rozbudowie w dodatkowe szkła (nie musi być od razu i wystarczą Ci docelowo 2-3); zalety: ogromna uniwersalność sprzętu przez możliwość optymalizacji zestawu pod kątem różnych zadań; wady: seria kilku sporych wydatków, konieczność żonglowania obiektywami "w polu" (mój zestaw wynika m. in. z konieczności minimalizacji tego problemu)
-jeśli kompakt: to taki z wiekszą matrycą, jasnym szkłem (czyli Twoja wstepna lista) oraz dobrze rozbudowana ergonomią; ze względu na ograniczenia budżetowe będzie to najpewniej taki z matrycą 1/1.7" lub 1", ale ten ostatni tylko z b. małym zakresem ogniskowych, do odpowiednika 100mm dla małego obrazka (vide RX100)
Właśnie dlatego na liście mojej i WojtkaW znalazł się Nikon P7800. Oferuje stosunkowo szeroki z zakres zooma (odpowiednik 28-200) przy dość jasnym obiektywie, ma wbudowany wizjer i co bardzo ważne rozbudowany system sterowania. M. in. dwa pokrętła (w tym korekta ekspozycji-ważne), rolka, standardowy krzyżak. Czyli wszystkie ważne dla zdjęcia parametry możesz ustawić w sekundę bez przełączania w menu, możesz tez w znacznym stopniu skonfigurować aparat pod swoje potrzeby. To taki odpowiednik Canona z serii G, tylko z większym zoomem. Na Twojej pierwotnej liście był Panasonic LF1 -to taki ubogi krewny tego P7800: ten sam zakres ogniskowych/wielkosc matrycy/wizjer, ale mniej guzikologii na wierzchu, co znacząco redukuje funkcjonalność. Różnica w cenie nieduża...
Pozdrawiam
-J.
Przepraszam, ze tak draze temat, ale wydaje mi sie, ze chyba zdecyduje sie na kupno Bezlusterkowca, bo jak napisales, nie musze kupowac szkiel od razu, a pozniej (jezeli zajdzie taka potrzeba, checi) zawsze bedzie 'latwiej' zebrac sie na kupno nowego obiektywu niz wlasnie zakup nowego aparatu + kolejne zakupy szkiel). No i generalnie, Owe aparaty z reguly robia lepsze zdjecia, a jezeli chodzi o to, to mimo iz nie jestem tam zapalonym fotografem, to mam mala manie na punkcie jakosci.
Jezeli chodzi o bezlusterkowce, to jaki model byscie mogli polecic? Gdzies tam widzialem zdjecia NX1000 + kitowy obiektyw i wydawaly sie calkiem calkiem, ale to tyle jezeli chodzi takie modele.
Wiem tylko tyle, aby 'unikac' Bagnetu E, bo podobno sa duzo drozsze obiektywy (chociaz tez jakies przejsciowki sa podobno, ale to juz nie dotyczalem dokladnie)
Ktos mi polecil lumix G5 + 14-42 mm. Tylko, ze owy kit ma swiatlosile f/3,5 - 5,6, a to chyba 'slabe' wyniki (ale to tez czysto z strony teoretycznej, nie wiem jak przeklada sie to na zdjecia, ale wiem, ze czym mniej tym lepiej , a wartosci zaczynaja sie od 1.4 cos takiego)
Tak się składa, że 3.5-5.6 jest standardową jasnością chyba absolutnie wszystkich podstawowych obiektywów kitowych, zarówno lustrzanek jak i bezlusterkowców. Aparaty z wymienną optyką mają zwykle większe (pod względem wymiarów) matryce, ale może również lepsze układy odczytu i oprogramowanie (bo są pewno staranniej opracowywane i dopracowywane w trakcie ewolucji danego systemu). W związku z tym mniejszą jasność obiektywu łatwo jest zrównoważyć większą czułością.
Patrząc na charakterystyki rozdzielczości różnych obiektywów można zauważyć, że nawet najlepsze i najdroższe jasne stałki mają znacznie zmniejszoną rozdzielczość przy największych otworach względnych i tak naprawdę używa się ich w pobliżu pełnego otworu względnego tylko wtedy gdy jest to naprawdę ważne, np. przy portretach z małą głębią ostrości. A jak się chce sfotografować coś (np. szczegóły jakiejś architektury) z maksymalną zdolnością rozdzielczą, to zamyka się przesłonę do wartości powyżej 4 lub nawet 5.6. Dobra jasna stałka będzie dawać wtedy bardzo dobre zdolności rozdzielcze, ale czy będzie to prawda w przypadku jasnego zoomu jakiegoś kompaktu? Trudno to stwierdzić nawet na podstawie solidnych testów na optyczne.pl, bo obiektywy wbudowane w kompakcie testuje się znacznie trudniej i trudniej jest separować poszczególne efekty. Zwykle jest tak, że trudno jest pogodzić wymagania jasności i dużego zoomu z potrzebą dobrej rozdzielczości.
Nie wiem czy bagnet E (sony) oznacza dużą cenę obiektywu. Sony ma duże osiągnięcia w zakresie bezlusterkowców. Nie można też lekceważyć Samsunga.
Co do Olków - wszedłem w to również dlatego,że mogłem tanio spróbować ciekawego i zasłużonego systemu m4/3. Jest to jakby kontynuacja niszowego systemu Olympusa 4/3, w którym połączył on siły z Panasonikiem. Co do obiektywów - zestaw użytkowany przez Jar ma swoją logikę, ale niestety również i cenę, bo 14-150 kosztuje prawie tyle co co ja zapłaciłem za aparat w dualkicie z torbą. Nie wszystkie oryginalne stałki mi się podobają, najbardziej chciałbym mieć 12/1.8, ale kosztuje chyba ponad 2500 zł i pewno skończy się co najwyżej na manualnym Samyangu 12/2 (wielka szkoda, że jest on dedykowany tylko do bezlusterkowców więc nie można go dostać z bagnetem Pentax K, bo miałbym go do dwu aparatów).
RajdeN, uwzględnij fakt, że zakup dodatkowych obiektywów w systemach bezlusterkowych to są spore wydatki. Dobre szkła w tych systemach są na ogół drogie, droższe niż w lustrzankach. Na razie też rynek wtórny nie jest za wielki, choć to się szybko zmienia. Np. jeszcze niecały rok temu na allegro wyrzucało 2-3 strony ofert obiektywów do m4/3, teraz 4-6. Oczywiście sporo z tego to oferty sklepów, ale jako ogólna miara zainteresowania pokazuje trend. To dotyczy tych najbardziej popularnych systemów, czyli Sony E, m4/3 i Samsunga. Problem ceny można czasem częściowo obejść, jeśli Twój podstawowy/najdroższy docelowy obiektyw występuje w kicie. Korpusy bezlustrowe czasem są sprzedawane w kice z przyzwoita stałką. Krótki "kitowy" zoom czy tanie tele możesz kupić osobno, zwłaszcza na rynku wtórnym są b. tanie. Ja tą drogą, razem z aparatem, nabyłem tego długaśnego zooma, właśnie ze względu na jego cenę. Stałki za to (paradoks, wiem) kupowałem używane na allegro.
Z drugiej strony miej świadomość, że to jest kosztowny długi marsz i wydatki nie zamkna Ci się w 1500-2000zł.
Za to dobrej klasy kompakt premium może Ci wiele zaoferować na lata. O ile wybierzesz taki, który nie będzie wprowadzał zbyt wielu ograniczeń przy robieniu tych zdjęć, które Cię interesują. Gdybym nie wszedł w bezlustra, prawdopodobnie do teraz biegałbym z którymś z protoplastów Nikona P7800, najpewniej P7100... Po prostu w tej klasie wybór (z punktu widzenia moich konkretnych potrzeb) był jeszcze 4 lata temu dużo mniejszy, obecnie i tu miałbym więcej opcji (i dylematów, jak Ty).
Pozdrawiam
-J.
Jar twoja wizja jest zbyt pesymistyczna, bo nie każdy musi ulec zgubnemu nałogowi kupowania coraz to nowych szkieł. Jakbym nie był przekonany, że mój Olek (w dualkicie) nie da mi w większości wypadków lepsze zdjęcia niż P7800 to pewno kupiłbym tego ostatniego. I jeszcze mam zgrabną torebkę.
Tak jak napisal WojciechW, nie musze kupowac jakis megasnych szkiel, tym bardziej, ze sam nie wiem do czego konkretnie bede uzywal tego aparatu (czy tam inaczej, czemu/komu bede robil najwiecej zdjec, ale raczej 70% zdjec bedzie robionych ludziom / krajobraz, raczej na mega macro nigdy sie nie nastawialem (pewnie tez ze wzgledu na brak sprzetu, ale jednak to mnie jakos tak nie ciagnie, zdjecia wychodza przepiekne czasami no ale wiadomo))
Zasadnicze pytanie Panowie, ktore w sumie rozwiaze moj dylemat kompakt Bezlusterkowiec.. Jezeli jestescie w stanie odpowiedziec na nie, to prosze bardzo! .
Czy Bezlusterkowiec z kitem (zakladajac, ze nie zakupie na start dodatkowego obiektywu)zrobi lepsze zdjecia(jezeli chodzi o jakosc, bo wiadomo, ze zdjecia to jest w 65% sprzet i 35 umiejetnosci (procenty tak z pupy, ze to nazwe, ale mniej wiecej tak to sie przejawia chyba )). od kompaktu przykladowo tego P7800/P7100. Wiem, ze jest to ciezkie pytanie i stwierdzic to od tak bedzie ciezko. Ale macie doswiadczenie w obu z przykladow, tak wiec mysle, ze dacie rade!
Sam nie używałem Nikon P7800, ale doradziłem skutecznie ten aparat mojemu koledze i widziałem parę jego zdjęć. Oczywiście zrobiłem sporo zdjęć na swoim Olku z obydwoma kitami. Są również zdjęcia przykładowe na tutejszych testach. Wydaje mi się Olek, również na kicie ma lepszą zdolność rozdzielczą i mniej szumi na wyższych czułościach, co oznacza że zdjęcia z niego są zwykle trochę lepsze. W ocenie zdolności rozdzielczej pewną trudność stanowi możliwa różnica wyostrzania na tzw. minimalnej zdolności rozdzielczej, do której przywiązana jest tutejsza Redakcja. Akurat, być może uczciwszy w tym wypadku P7800 może trochę w tych porównaniach traci. Są także inne testy na Dpreview, Techradar i innych stronach.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
[ Dodano: Sob 20 Gru, 2014 11:16 ]
PS Zwykle w przypadku promocyjnego zestawu z dwoma kitami cena dodatkowego obiektywu z dłuższymi ogniskowymi wypada najtaniej, a jest to coś co zawsze lepiej mieć na wypadek jakiejś ciekawej wycieczki zwłaszcza w góry. Oczywiście taki obiektyw jest używany znacznie rzadziej niż ten podstawowy. Jeżeli chodzi o spacerzoomy z dłuższym zakresem ogniskowych to ich wielkość nie stanowi problemu w przypadku i tak dużej lustrzanki, ale stanowić może problem w przypadku bezlusterkowca o zmniejszonych rozmiarach. To od razu inna kategoria wielkości aparatu, a czasem są problemy z korzystaniem z lampy błyskowej, bo za obiektyw jest za długi i przesłania.
A na wycieczkach przecież jest tak, że często widzi się coś ciekawego z daleka i chce się to sfotografować. A wtedy to bez odpowiedniego zakresu tele ani rusz.
Mozna powiedziec, ze przekonalem mnie do wyboru bezlusterkowca z dual kitem. Przeszukalem kilka ofert i znalazlem trzy mozliwosci
Olympus Pen E-PL5 + 14-42 mm + 40-150 mm ~~ 1800 zł
Nikon 1 One J2 + 10-30 mm + 30-110 mm ~~ 1930 zł
dodatkowy Canon z dwoma szklami
Canon EOS M czarny + 18-55 mm + 22 mm (bez superzooma ale w media po 1700~~, a ceny w innych sklepach ~~ 2200 i nie wiem czy jest to mega promocja czy zwykla manipulacja)
znalazlem jeszcze jedno
Fuji X-A1 + 16-50 mm + 50-230 mm
Ktory byscie Panowie polecili? oczywiscie jezeli widzieliscie jakas okazje, to jestem chetny na inne propozycje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,55 sekundy. Zapytań do SQL: 13