Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Czw 18 Gru, 2014
Nie dziala AF - PILNE!
Autor Wiadomość
EwaK 
Nowy

Wysłany: Czw 18 Gru, 2014   Nie dziala AF - PILNE!

Mam juz dosc stary aparat Canon 450D. Ostatnio pozyczylam go dla kogos, osoba ta byla gdzies przy budowie, zasypalo pylkami z budowy, niby zostal wyczyszczony. Nagle po tym wydarzeniu przestal dzialac AF: Osoba ta mowila, ze najpierw sie zacinal, ale juz jak dostalam to nie dzialal zupelnie. Przeczyscilam go jak moglam, ale w warunkach domowych nie zrobie duzo. AF dziala ale tylko jesli pokrece obiektywem. Musze go ruszyc za kazdym razem, jak probuje zrobic zdjecie, bo inaczej nie lapie ostrosci. W LiveView tez nie lapie. Co mam zrobic? Jaka moze byc przyczyna i czy jest w ogole zwiazana z jakimis zanieczyszczeniami pylkami? Ponadto jak dmuchnelam w obiektyw to mi troche zaparowal wewnatrz i nie wiem jak go teraz naprawic :-/ Prosze o rade. Chce go jutro zaniesc do serwisu, ale nie wiem czy nie oplaca sie kupic nowego aparatu, a ten ma dla mnie duza wartosc sentymentalna.

Reklama

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Wysłany: Czw 18 Gru, 2014   

Obstawiałbym, że to raczej problem z obiektywem. Pył dostał się gdzieś w mechanizm AF w obiektywie i nie chce pracować. Przełączniki w aparacie i na obiektywie masz na pewno ustawione na auto ? Jaki to obiektyw ? Jeśli masz możliwość podłącz inny obiektyw i sprawdź.

EwaK 
Nowy

Nie mam takiej mozliwosci teraz :-( PRzelacznik ustawiony prawidlowo. Na trybie MF dziala normalnie. Obiektyw Canon EF-S 18-55mm. Troche sie wcorja nim bawilam, zeby to naprawic. Czy moglam cos tym pylem uszkodzic? :/

WojciechW 
Optyczny

Lepiej zanieść do serwisu niż siłować się z aparatem. Ja korzystałem z serwisu Canona w Warszawie na Żytniej dwa razy i byłem bardzo zadowolony z obsługi. Tyle, że nie była to lustrzanka, a bardzo intensywnie eksploatowany Canon G9. Ostatnio bałem się, że mogą już nie mieć części, bo rzecz dotyczyła mechanizmu wysuwania obiektywu, ale okazało się, że były i nie przesadnie drogie. Sama naprawa poprzedzana jest sprawdzeniem aparatu i oceną zakresu naprawy, przeprowadzoną za darmo.

W twoim wypadku jest bardzo prawdopodobne, że uszkodzeniu uległ sam obiektyw i chyba jest to podstawowy kit, który nie jest bardzo drogi - od 300 zł, być może naprawa w serwisie będzie jeszcze tańsza.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

EwaK 
Nowy

A takich rzeczy nie da sie wyczyscic? Tylko zakup nowego? Pyl uszkodzil cos? Bo nie sadze, zeby byla jakas inne tego przyczyna, jesli przestal dzialac zaraz po tym wydarzeniu.

A za serwis dziekuje, ale nie mieszkam w Polsce :-)

WojciechW 
Optyczny

Może się da, ale chyba znacznie lepiej to zrobią w serwisie. Niestety tak skomplikowane mechanizmy jak obiektyw Canona, wyposażony we własne silniczki, delikatne sprężynki i dźwignie jest bardzo łatwo poważniej popsuć. Mocując się z obiektywem założonym w korpusie ryzykujesz dodatkowo nasypaniem czegoś na mechanizmy korpusu.

W innych krajach serwisy mogą być jeszcze lepsze.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

EwaK 
Nowy

Jasne, nawet nie planowalam go rozkrecac :-) Z wierzchu preczscilam i tylko sprawdzilam czy ne widac jakiegos pylu tam i troche dmuchnelam :-P No ale nic nie zdzialam. Zaniose do serwisu jutro. Po prostu wolalam zasiegnac rady czy w ogole oplaca sie naprawiac czy lepiej kupic juz nowy. Ale skoro to prawdopodobnie obiektyw to nie warto chyba szukac nowego aparatu, skoro ten bardzo dobrze sie sprawowal.

Usjwo 
Optyczny

A jaki to obiektyw? Jezeli 18-55 to czyszczenie (z przesylka) moze byc drozsze niz nowy

EwaK 
Nowy

Jaka przesylka? Serwis mam na miejscu. Tak, to ten aparat. To czyszczenie nie kosztuje jakis 120zl? Takie ceny znalazlam w Google

dcs
[Usunięty]

EwaK,
odkurzaczem z wąską ssawką po szelinach między pierścieniami obiektywu kręcąc nimi
Ostatnio zmieniony przez dcs Czw 18 Gru, 2014, w całości zmieniany 2 razy  

Usjwo 
Optyczny

EwaK napisał/a:
To czyszczenie nie kosztuje jakis 120zl?

Jak sie nic nie zepsulo. Jak masz serwis na miejscu to najlepiej zapytac u nich

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Usjwo napisał/a:
Jezeli 18-55 to czyszczenie (z przesylka) moze byc drozsze niz nowy

W rzeczy samej :razz:

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Wysłany: Pią 19 Gru, 2014   

EwaK napisał/a:
Jaka przesylka? Serwis mam na miejscu. Tak, to ten aparat. To czyszczenie nie kosztuje jakis 120zl? Takie ceny znalazlam w Google

Nowy taki obiektyw kosztuje jakieś 250-300zł. To czy jest sens ?? Powodzenie naprawy na długą metę raczej wątpliwe, zawsze coś tam będzie latało i w końcu się zepsuje. A nowy to nowy...

Odpowiedz do tematu